Autor Wątek: Licznik - co polecacie  (Przeczytany 66438 razy)

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
Odp: Licznik - co polecacie
« 18 Lip 2019, 10:43 »
Hej

Jestem zainteresowany licznikem VDO M7 z GPS. Może ktoś z Was użytkuje i zna wady i zalety licznika. Czy w nazwie GPS to oznacza, że licznik łączy się z satelitą?
Dzięki i pozdrawiam.

Skoro jest GPS to oczywista sprawa że się łączy z satelitą. Licznik zapewne z funkcją rejestracji śladu. Z tego co na szybko zauważyłem samo zgrywanie dosyć kłopotliwe - przez USB. Poza tym słyszałem o dosyć krótkim czasie działania na baterii. Poza nie widzę żeby współpracował z jakimikolwiek czujnikami. Prędkość odczytywana tylko z GPS jest bardzo słabym rozwiązaniem. W górach, lesie czy przy słabej pogodzie potrafi mocno zaniżać rzeczywiste osiągnięcia. Ja przy podobnym budżecie wybrałem Brytona 410. Tak na szybko zalety: czas działania ponad 30 godzin, możliwość doładowywania podczas jazdy, możliwość podłączenia wszystkich możliwych czujników przez ANT+ i BLE, automatyczne zrzucanie śladów na Stravę i pewnie jeszcze parę plusów by się znalazło. Paczka od majfriendów szła 6 dni. W Polsce dostarczana kurierem. Cena ok. 340 pln... Dla mnie wybór był oczywisty. Po miesiącu użytkowania nie mam większych zastrzeżeń.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 2 Wrz 2019, 12:56 »
Ja przy podobnym budżecie wybrałem Brytona 410.

Starsze dziecko podpaliło mi się do cyklingu. A jako, że jest to osobnik o dość słomianym zapale, należy na ten płomyczek chuchać i dmuchać. Dlatego też postanowiłem sprawić mu jakiś gadżet, który w połączeniu z e-rywalizacjami na Stravie, będzie go napędzał do wychodzenia na rower :P Póki co używa odziedziczonego po Mamusi Tomtoma Runnera, ale raz że bateria trzyma tam raptem może z 1,5 godziny, dwa, jest tylko bieganie jako aktywność i trzeba edytować zrzucane treningi.
Na początku pomyślałem o uchwycie nadgarstkowym i Garminie 310XT, bo za ok. 200 PLN miałby działający ok. 12-14 godzin licznik z GPS i pasek HR (jeśliby chciał mierzyć tętno), ale może warto dołożyć do tej 410? Jakieś porady tudzież sugestie? :)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 2 Wrz 2019, 13:47 »
Na początku pomyślałem o uchwycie nadgarstkowym i Garminie 310XT,
jeśli mślisz o tego typu sprzęcie to może rozważ Xiaomi Amazfit Bip:
https://www.mediaexpert.pl/smartwatche/smartwatch-xiaomi-amazfit-bip-czarny,id-1092561?gclid=CjwKCAjw-7LrBRB6EiwAhh1yX1WwOeui6dYgyaPVkkP2eQMOgb12zNXxvzteCxLhSApXaiVUD78mqBoCdfIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Na codzień fajny zegarek a w trakcie aktywności fizycznej pozwala mierzyć i zapisywać różne dane. Posiada GPS. Do "obsługi" zegarka jest aplikacja Mi Fit a za pomocą aplikacji Notify & Fitness for Amazfit można przesyłać dane na Stravę i oczywiście analizować je na smartfonie. Mój "zegarek" zapisując aktywność trwającą 16godz. zużył 66% baterii. W czasie trwania aktywności z zegarka można obserwować: prędkość, czas i dystans, tętno, spalone kalorie, sumę wzniesień, sumę spadków. Jest też chyba średnia prędkość.  Na aplikacji jest też mapa trasy i sporo statystyk.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 3 Wrz 2019, 14:37 »
jeśli mślisz o tego typu sprzęcie to może rozważ Xiaomi Amazfit Bip:

Miałem w ręku BIPa przy okazji ożywiania go jakiemuś "komuniście". Malutki :( Wolałbym coś bardziej czytelnego. W ogóle tego BIPa idzie jakoś zawiesić na kierownicy?

« 3 Wrz 2019, 15:37 »
W ogóle tego BIPa idzie jakoś zawiesić na kierownicy?
Nie. To jest jak zegarek - z paskiem na rękę.

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 3 Wrz 2019, 17:21 »
W ogóle tego BIPa idzie jakoś zawiesić na kierownicy?
Nie. To jest jak zegarek - z paskiem na rękę.

Wiem. Podobnie jak 310xt, do którego jednakowoż jest tzw. uchwyt nadgarstkowy na kierownicę :) Pytam czy do Xiaomi znajdę coś podobnego :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Wrz 2019, 07:55 »
Ja 310XT montuję na kierownicy wykorzystując pasek, który zapinam wokół kierownicy i linek. Trzyma się dobrze.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 4 Wrz 2019, 10:34 »
Ja 310XT montuję na kierownicy wykorzystując pasek, który zapinam wokół kierownicy i linek. Trzyma się dobrze.

Próbowałem, niezbyt mi to rozwiązanie odpowiada. Jeśli skłoniłbym się w tę stronę, to jednak kupiłbym za bodaj 3,50$ ten uchwyt nadgarstkowy. Tylko tak sobie oglądam te Brytony i oglądam ... :P

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 8 Lut 2020, 14:40 »
Padł mi mój licznik VDO MC 2.0 WR. :( Najchętniej kupiłbym taki sam, ale już go chyba nie produkują. Szukam więc innego przewodowego, najlepiej jednak gdyby pasował do tej samej podstawki co VDO MC 2.0 WR, ponieważ mam je zamontowane w każdym moim rowerze, dzięki czemu mogę używać tylko jednego licznika.

Czy orientuje się ktoś z Was czy VDO m 4.1 WR będzie pasował? Podstawka w tym nowym wygląda trochę inaczej.

https://www.rowertour.com/p/163832/vdo-m4.1-wr-licznik-rowerowy-przewodowy?gclid=CjwKCAiA1fnxBRBBEiwAVUouUt4PM4ZpoGLbs8E3Gb7CvZQc4n_KJrOqESfmVgX9K-WKgA8nV-ApERoC6tgQAvD_BwE

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 8 Lut 2020, 15:00 »
Czy orientuje się ktoś z Was czy VDO m 4.1 WR będzie pasował?
Sprawdzałem. Niestety nie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Lut 2021, 11:33 »
Dzień Dobry
Posiada ktoś niepotrzebny licznik do ramki twist-off, bo mój wybrał śnieżne igraszki?!

Online Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 26 Lut 2021, 09:25 »
Temperatura, altimetr, podświetlenie, przewodowy. Zależy mi na tych czterech funkcjach - co polecacie w najlepszym stosunku jakość/cena? Ze znanych mi liczników to kojarzę Sigma 14.16, warto?
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 26 Lut 2021, 18:18 »
Moją recenzję Sigmy 14.16 czytałeś?
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3030.msg379716#msg379716

Nadal się pod nią podpisuję. Wspomnianą tam reklamację rozpatrzyli pozytywnie, użytkowałem kolejny egzemplarz który w styczniu 2020 został znowu wymieniony na nowy z tych samych przyczyn co poprzedni.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 26 Lut 2021, 18:47 »
Jest też Sigma 14.12. Okrojona wersja 14.16.
Ma wysokościomierz, tylko nie posiada funkcji pomiaru nachylenia wzniesienia (jak w 14.16).
Poza tym, temperatura , podświetlenie i inne rowerowe funkcje.
Użytkuję 14.12 i nie mam zastrzeżeń do działania.

« 26 Lut 2021, 20:02 »
Temperatura, altimetr, podświetlenie, przewodowy. Zależy mi na tych czterech funkcjach - co polecacie w najlepszym stosunku jakość/cena?
Może VDO M4.1 WR. Ma wszystko co chcesz i jeszcze więcej. Mam od 3-4 lat i jestem z niego zadowolony.
https://www.mikesport.pl/vdo-m4-1-wr-licznik-rowerowy-przewodowy-17-funkcji
Minus: nie wyświetlisz równocześnie temperatury i wskazań altimetru. Należy trochę poklikać przyciskami.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum