Autor Wątek: Dezynfekcja wody  (Przeczytany 131850 razy)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: Dezynfekcja wody
« 9 Mar 2018, 09:19 »
aha,czyli nie używałeś ale za to wiesz że to popierdółka i dodatkowo się zapycha , ok

ja natomiast , mam go od 4 lat
miałem go na kilku wyjazdach
używałem kilkanaście razy i widzę same plusy
pewnie mi jeszcze ze dwa trzy lata posłuży

a jaki się wreszcie zapcha ;D to nazbieram 170pln/20$ i kupie taki sam  :P

ten mój tekst o filtrowaniu , nie ma podłoża zarobkowego 8)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Mar 2018, 19:36 »
aha,czyli nie używałeś ale za to wiesz że to popierdółka i dodatkowo się zapycha , ok
Używałem lifestraw, ta sama konstrukcja. Z resztą w miniaturkach nie ma miejsca na szczególne innowacje. Wszystkie filtry na rynku to albo wkład ceramiczny, albo mikrowłókna (plus węgiel dla poprawy smaku).

Filozofii głębszej nie ma, wszystko to co jest innowacją to systemy umożliwiające przepychanie wody, mimo oporów w filtrze (grawitacja, pompki, itd). A opór wraz z używaniem syfnej wody rośnie i na to nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Ceramikę się gotuje, skrobie itd. Włókna się przepłukuje z nadzieją, że trochę syfu odpadnie. Ciekawy patent ma MSR w ich najlepszym filtrze, czyli przepłukiwanie na bieżąco, ale cena zabija.

Piszę to ze względu na to, żeby osoba, która przeczyta twoją bardzo optymistyczną opinię, nie była zbyt mocno zaskoczona rzeczywistością.

My home is where my bike is.

• Miasto:
« 9 Mar 2018, 21:13 »
a czym mogła by być zaskoczona ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Mar 2018, 21:18 »
tym, że to nie działa "samo" i trzeba się przy tym sporo namęczyć, by odfiltrować solidną porcję wody. Nie mówię tu o filtrowaniu wody ze studni (co rzadko konieczne i mało komu się chce).

My home is where my bike is.

• Miasto:
« 9 Mar 2018, 21:26 »
nie bardzo wiem co chcesz przekazać potencjalnym użytkownikom
ja kapituluje
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2018, 08:20 rufiano »

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 29 Kwi 2018, 04:56 »
Właśnie czytałam o tym filtrze na blogu fotografa-górołaza (https://www.mountainphotographer.com/my-backpacking-gear/), który przez wiele lat używał innych filtrów, po czym przerzucił się właśnie na ten model. Gość złaził chyba pół Stanów i Kanady, więc raczej nie polecałby czegoś, co się nie sprawdza i wygląda dobrze tylko na papierze.

Offline Mężczyzna kotek_terrorysta

• Miasto:
  • Na forum od: 22.08.2018
    • Moje podróże
« 1 Lis 2018, 16:00 »
 Dorzucę swoje trzy grosze. Może komuś się przyda.
Dwa sezony używam butelki Water to Go. Flaszka 0,75litra z zamontowanym filtrem. Wkład usuwa pasożyty, bakterie, wirusy, pestycydy, chlor i barwnik z coca coli. Nie daje rady z solą i cukrem. Piłem wodę z takich ruczajów jak Brynica, Przemsza, Wisła (w Krakowie) z kilku jezior, czasem nawet z rowów melioracyjnych. Nigdy nie było negatywnych następstw.  Prosta modyfikacja, przez dodanie rurki, pozwala zrobić z butelki filtr samoczynny.
 Do butelki można stosować dwa wkłady. Jeden starcza na dwa, drugi na trzy miesiące ciągłego użytkowania. Koszt większego wkładu - 50pln.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 1 Lis 2018, 17:41 »
Z tymi wirusami to poszalałeś trochę...
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Miasto:
    • Moje podróże
« 2 Lis 2018, 13:49 »
W naszej strefie klimatycznej szansa na wirusa w wodzie jest niewielka. Jednak przy wyjazdach w ciepłe kraje choćby wzw zaczyna być problemem

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 2 Lis 2018, 14:10 »
Miałem raczej na myśli zdolność większości wirusów do przechodzenia przez filtry mikrobiologiczne ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

• Miasto:
    • Moje podróże
« 2 Lis 2018, 15:13 »
Cóż, firma która filtr produkuje ma to dość dobrze udowodnione. Badania w dwóch niezależnych, akredytowanych laboratoriach. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika ciężko wymagać więcej.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 2 Lis 2018, 16:59 »
Cóż, firma która filtr produkuje ma to dość dobrze udowodnione. Badania w dwóch niezależnych, akredytowanych laboratoriach. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika ciężko wymagać więcej.
Cytując klasyka "Myśmy w Pułtusku nie takie numery robili". Laboratorium wciska kit, że taki filtr w butelce zatrzymuje wirusy. Bo to niemożliwe z punktu widzenia biologii, fizyki i chemii  :icon_mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2018, 17:07 Miciek »

• Miasto:
    • Moje podróże
« 2 Lis 2018, 17:26 »
Zanegować "bo tak" można wszystko. Nie wiem prawdę mówiąc jakie prawa fizyczne czy chemiczne miałyby uniemożliwiać filtrację wirusów w filtrze turystycznym. Tym bardziej że z tej samej techniki filtracyjnej korzystają jeszcze OKO i Aquamirra (niestety niedostępne u nas). Sumarycznie, dla tego rodzaju filtra, sześć niezależnych od siebie labów, różnymi metodami potwierdziło ich działanie. OKO ani Aquamirry jeszcze nie miałem, więc nie będę ich polecał.
Natomiast WTG sprawdziłem na sobie, kilku znajomych również jej używa i dlatego ją polecam.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 2 Lis 2018, 17:43 »
Wyniki z testów laboratoryjnych w temacie wirusów:

They rely on the fact that most people will look at the LSHTM logo and assume it’s therefore meeting standards, as 99.9% sounds pretty good doesn’t it… The only problem is that US EPA standard (also listed on their own website – see https://www.watertogo.eu/additional-testing/ – and which form the basis of most international standards) for virus reduction is 99.99% (WTG = 99.937 to 99.982% reduction) and for bacterial reduction it’s 99.9999% (WTG = 99.9837 to 99.9992 reduction). That might not sound like much of a fail, but this can represent significant numbers of potentially infectious bacteria and viruses. There’s a reason why companies who use the same filter cartridge in the US state “This product is for use with municipally treated water only!”
Ja tam bym ryzykował.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Gru 2018, 20:15 »
A czy te filtry mikroporowe można dezynfekować np. 70% alkoholem?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum