Autor Wątek: Dezynfekcja wody  (Przeczytany 140024 razy)

Offline Mężczyzna kotek_terrorysta

• Miasto:
  • Na forum od: 22.08.2018
    • Moje podróże
Odp: Dezynfekcja wody
« 28 Sie 2019, 10:25 »
Super ta WtG, ale nie wyborażam sobie jeździć bez bidonu (bez możliwości napicia się w trakcie jazdy jednym ruchem, jedną ręką)....

Praktyczne rozwiązanie jest takie żeby mieć dwa bidony. Jeden z filtrem, a drugi klasyczny rowerowy. Za pomocą rurki filtruje się wodę z jednego do drugiego. W tym rowerowym można rozrabiać izotonik albo inne napoje.  Filtrowanie robi się przy okazji posiłków.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Wrz 2019, 15:37 »
W końcu mam dostęp do komputera i mogę się odnieść do tych pierdół
Lifesaver 4000/6000 - to jest to co trzeba kupić jeśli twój bogaty wujek umarł a ty odziedziczyłeś wszystko.  Wersja 4000 kosztuje 800pln. Filtruje wszystko, po prostu wszystko, włącznie z moczem. Producent zastrzega że ten sam mocz można filtrować tylko cztery razy, bo potem jest za dużo soli. Wydajność butli - 4tony wody. Filtr ma automatyczne płukanie wsteczne. Generalnie alfa i omega ino te piniondze.
Co według ciebie filtruje mocz? Mocz zdrowego człowieka nie zawiera bakterii chorobotwórczych. A usunięcie mocznika (czyli to, co z dużym wydatkiem energii robią nam nerki), nie jest możliwe w filtrze tego typu. To robi tylko proces odwróconej osmozy, a ten tadam, wymaga dostarczenia energii.

BTW ... jaki sens jest zalewac Sawyera srodkiem dezyfekującym to nie mam pojęcia ... jak zapcha sie membrama filtrujaca bo wlalismy gnojówke to raczej nic to nie da ... z tego co pamietam to "oczka" membramy ostatniej filtrują nawet jakies tam bakterie ( iles mikronow ) ... reszte załatwic może steripen.
Żeby to, co zebrało się na filtrze, nie rozwijało się jak na szalce petriego. Dezynfekcja jest wskazana po zaprzestaniu regularnego używania, przed włożeniem do szuflady po wyjeździe.

Dla realistów, którzy zamierzają używać filtrów do tego, do czego są stworzone, parę truizmów. Żywotność filtra jest określana dla klarownej wody. Filtry najszybciej zapychają się zanieczyszczeniami stałymi. Glonami, sedymentami itp syfem. Zamiast wrzucać końcówkę do strumienia, wzruszając muł, lepiej jest czerpać jakimś garnczkiem, a potem z niego siorbać wodę do filtra.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 1 Wrz 2019, 18:03 »
Zamiast wrzucać końcówkę do strumienia, wzruszając muł, lepiej jest czerpać jakimś garnczkiem, a potem z niego siorbać wodę do filtra.
Dawno, dawno temu pokazywał to i omawiał Sławomir Makaruk mówiąc, że pół godziny na odstanie wody jego nie zbawi, ale może zbawić filtr :)

Jakiś czas temu widział filtr Katadyn BeFree połączony z butelką składaną hydrapak, w sumie takie rozwiązanie by mi odpowiadało, ale nie bardzo można znaleźć jakieś mniej sponsorowane i bardziej krytyczne recenzje małych filtrów katadyna.

• Miasto:
    • Moje podróże
« 1 Wrz 2019, 20:11 »

Co według ciebie filtruje mocz? Mocz zdrowego człowieka nie zawiera bakterii chorobotwórczych. A usunięcie mocznika (czyli to, co z dużym wydatkiem energii robią nam nerki), nie jest możliwe w filtrze tego typu. To robi tylko proces odwróconej osmozy, a ten tadam, wymaga dostarczenia energii.

Badania które obaliły mit o septyczności moczu wykonano w 2012 w USA, powtórzono w 2015 w UE. Od tego momentu na medycynie uczą że mocz nie jest sterylny.

Co do filtrów o których wspomniałem. WTG teoretycznie powinien usunąć z moczu wszystko co szkodliwe. Ale nie był testowany pod tym kątem i firma nie dopuszcza takiego użycia. Lifesaver był testowany i firma gwarantuje że to nie zaszkodzi. Dlatego uważam że LS jest lepszy. Ale cena zabija.

• blog podróżniczy
« 1 Wrz 2019, 20:45 »
Badania które obaliły mit o septyczności moczu wykonano w 2012 w USA, powtórzono w 2015 w UE. Od tego momentu na medycynie uczą że mocz nie jest sterylny.
Posiew moczu to takie standardowe badanie. Sprawdza, czy da się z niego coś wyhodować. Jeśli coś się da, to nie jesteś zbyt zdrowy.

Argument na temat tego, czy da się filtrować mocz uważam za wyjątkowo "z dupy". I tak nikt tego robił nie będzie, bo mocz jest szkodliwy nie ze względu na bakterie, tylko na produkty przemiany materii, które ciężką pracą usuwają z ciebie nerki. Tego żaden filtr turystyczny nie usuwa.

Po drugie, nawet w największych zadupiach nikt nie będzie miał dylematu, czy odfiltrować sobie wodę z kałuży, czy z moczu. Chyba, że ta kałuża świeci w ciemności :D

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 1 Wrz 2019, 20:47 »
Chłopaki, a teraz serio. Ile razy w życiu byliście w sytuacji, w której tylko picie własnego moczu pozwoliłoby wam je ocalić?  ;)

• Miasto:
    • Moje podróże
« 2 Wrz 2019, 09:54 »
@Mateusz - masz 100% racji. Nikt nie będzie sików filtrował, chyba że się zgubi rowerem na pustymi.  Bardziej chodziło mi o pokazanie różnicy, który filtruje lepiej.
Dlatego w praktyce polecam to co polecam relacja, głównie z powodu cena vs jakość.

• blog podróżniczy
« 2 Wrz 2019, 10:40 »
Bardziej chodziło mi o pokazanie różnicy, który filtruje lepiej.
Lepiej filtruje ten, przy którym szlag cię nie trafia pt. "Czemu to tak wolno leci?". To co zaprezentowałeś to, ani argument, ani zaleta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 2 Wrz 2019, 10:58 »
Bardziej chodziło mi o pokazanie różnicy, który filtruje lepiej.
Dlatego w praktyce polecam to co polecam relacja, głównie z powodu cena vs jakość.
W Kanadzie kupiłam sobie tabletki do wody. Do wyboru były takie wystarczające na 1 litr i takie na 20 litrów. Cena ta sama, więc wzięłam te drugie, muszą przecież filtrować lepiej! Użyłam chyba jednej, bo stężenie tej chemii było takie, że wody nie dało się pić. Pozostało mi gotowanie, a to tyle trwa, że w rezultacie w ciągu dnia prawie nie piłam.

Offline Mateusz

« 2 Wrz 2019, 11:05 »
Najlepszy filtr to taki, który... najlepiej spełnia nasze konkretne oczekiwania (?)

Na przestrzeni ostatnich 10 lat używałem:

Katadyn Micropur Forte (tabletki)
Sawyer Mini
Lifestraw (butelka)
MSR Miniworks EX
MSR HyperFlow
MSR Guardian

Każdy z nich sprawował się lepiej bądź gorzej, ale jeśli za główne kryterium przyjąć moje pierwsze zdanie to poza jednym z nich wszystkie pozostałe nie nadają się do użytku.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 2 Wrz 2019, 14:44 »
MSR Guardian

Jaka masz o nim opinię ?

Offline Mateusz

« 2 Wrz 2019, 15:17 »
Quote from: Mateusz on Today at 10:05
MSR Guardian

Jaka masz o nim opinię ?

Ja potrzebuję filtra:

1. którym filtruję spore ilości wody - ma być wydajny
2. który poradzi sobie z dużymi zmianami temperatur (upał w dzień / mróz w nocy)
3. który jest wydajny
4. który może przypadkowo upaść i nie odmówi posłuszeństwa
5. którego nie muszę (często) czyścić

I Guardian taki jest, choć z czasem jego wydajność nieco spada.

• Miasto:
    • Moje podróże
« 21 Sty 2020, 21:12 »
Super ta WtG, ale nie wyborażam sobie jeździć bez bidonu (bez możliwości napicia się w trakcie jazdy jednym ruchem, jedną ręką)....

Wyszła nowa wersja tej flaszki. CL75Active. Ten sam filtr, ale forma bidonu rowerowego (pasuje do koszyków) i dobra osłona na ustnik.

Już wiem co chcę na urodziny ;)

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 5 Maj 2021, 14:31 »
Cześć, mam pytanie do użytkowników filtru Sawyer Mini. Chciałbym z niego korzystać w trakcie roku przez około miesiąc do półtora. Z pewnością w takim okresie nie przefiltruję wody w ilości podanej przez producenta. Czy przy tym filtrze jest jakiś termin przydatności (jak np. przy butelkach filtrujących 2 miesiące)?

Praca filtra dotyczyła by wody raczej z czystych optycznie ujęć, bez szlamu, piachu itp. oraz uwzględniając należytą konserwację/czyszczenie.

Z góry dziękuję za pomoc.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Maj 2021, 20:04 »
To jest filtr mikroporowy. Nowy nie ma ograniczeń. W używanym teoretycznie może rozwinąć się z czasem niezależny mikrokosmos.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum