Autor Wątek: Dezynfekcja wody  (Przeczytany 131852 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Odp: Dezynfekcja wody
« 12 Sie 2024, 12:52 »
Ponownie odświeżam wątek.

Po poprzednim pytaniu zakupiłem filtr do wody MSR Thru-Link InLine Microfilter. Mam go 3 lata, używałem go kilka razy w pierwszym sezonie (2021 rok), do wody z kranu lub hydronetek na polach biwakowych, zatem woda jaką filtrował była raczej czysta. Potem przesuszyłem trzymając kilka miesięcy w wentylowanym pomieszczeniu.

Przez ostatnie 2,5 roku leżał w szafie. Chciałbym zacząć z niego korzystać i zastanawiam się nad jego obecną przydatnością. Przefiltrował może z 20-30 litrów wody. Producent podaje wydajność na poziomie 1 000 litrów. Żona obawia się jednak, że po dłuższym okresie może nie nadawać się do użycia.

Gdy kupowałem go 3 lata temu rozmawiałem z pracownikiem sklepu Paker, który stwierdził, że sam filtr nie ma jako takiego okresu przydatności i nie ma tam się co "popsuć". Że po prostu po jakimś czasie filtr się "zapcha" i przestanie przepuszczać wodę, po czym poznam, że czas go wymienić.

Myślicie, że mogę go z powrotem zacząć używać?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Sie 2024, 17:18 »
Tak, elementem filtrującym jest membrana, ona się nie rozpada sama z siebie. Ewentualnie możesz go przeczyścić jakimś środkiem z chlorem, zgodnie z instrukcją.

Offline Mężczyzna Felek

« 12 Sie 2024, 18:34 »
Dziękuję. Płukanie wodą z tabletkami do dezynfekcji na bazie chloru zrobiłem po sezonie, w którym ostatni raz korzystałem z filtra, potem przedmuchałem... wszystko zgodnie z instrukcją.

Czy teraz przed użyciem też przeprowadzić tę procedurę?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Sie 2024, 19:42 »
Nie sądzę żeby było potrzebne, ale przed wyjazdem przefiltrowałbym na wszelki wypadek jakiś litr wody żeby usunąć ewentualną stęchliznę.

Offline Mężczyzna Felek

« 13 Sie 2024, 05:22 »
Ok, dziękuję za pomoc.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 13 Sie 2024, 06:20 »
Przefiltruj 70% alkohol izopropylowy. Jest bardzo skuteczny w zwalczaniu zanieczyszczeń białkowych, mniej agresywny już chlor i łatwiej odparowują pozostałości.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum