Autor Wątek: Mocowanie bagażnika na ramie ACCENT SHANNON  (Przeczytany 1660 razy)

Offline jarecki

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 22.09.2010
Cześć! To mój pierwszy post i witam serdecznie formowiczów ;)
Zamierzam zmienić ramę w rowerze crossowym na mniejszę. Namierzyłem ramę ACCENT SHANNON na stronie velo.pl. Widzę, że rozmiar, który mnie interesuje jest dostępny (18"). Czy według was można na niej zamontować bagażnik tylny (najchętniej crosso)? Jakieś tam otwory widzę, ale to może być na błotniki.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Mam taką ramę,rama ma standardowe otwory do montażu bagażnika.
Ja kupiłem zwykły bagażnik chyba accenta za 69zł i pasował tak jak powinien.
Zrobiłem z nim jakieś 500km i kolega tez jakieś 300km i wszystko gitara

Offline jarecki

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Zapomniałem rzucić linkiem. Chodziło mi oczywiście o
http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2196. Na stronie Velo jest też rama NORDKAPP - (http://velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=3086). Troche droższa,  ze zdjęcia widać, że oczka ma pod bagażnik i na błotniki.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
J.W zwykły bagażnik Accenta idelanie się sprawdza a jest o wiele tańszy - 4 sezon śmigam na nim już razem ponad 30 tysiecy chyba zrobił:)

co do crosso - kolega miał i te blaski mu sie na dole troche wygieły jak źle rozłożył bagaż w sakwach albo jechał z jedną....
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline jarecki

Jeśli ktoś montował na niej bagażnik CROSSO to prosiłbym o wypowiedź. ;)

EDIT: dzięki Adam za info. Nie odświeżyłem strony.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Każda rama  ma chyba takie same otwory pod bagażnik(o ile je ma) i wszystkie otwory i bagażniki są znormalizowane.
Jak pasuje accent za 70zł to i crosso będzie pasował,nie płać za firmę ku tani a jak masz obawy to trzeba  mieć plan awaryjny(B).W opcji miąłem przespawanie łączeń ale plan B okazał sie zbędny  bo bagażnik wytrzymał na razie 3 wycieki1

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Cytat: "pz.zg"
Każda rama  ma chyba takie same otwory pod bagażnik i wszystkie otwory i bagażniki są znormalizowane.

Bym polemizował ;) Np. rama Krossa Level A2 nie ma górnych punktów mocowania i trzeba kombinować.

na górze zawsze można taką blaske dokupić za 5 zł i przykręca się do otworu gdzie montujesz błotnik na tylnich widełkach

a własnie balski na dole crosso są jego najsłabszym punktem to niby wytrzymała blacha ale jednak to BLACHA i jej grubośc jest maluśka  i najszybciej się gnie. Niby wykonanie takich blaszek z grubszej stali u slusarza to nic trudnego ale po co? mój accento-noname(nie było napisane accent ale bardzo zbliżony konstrukcyjnie do accentowskiego zwłąszcza te przymocowanie na dole)
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
własnie balski na dole crosso są jego najsłabszym punktem to niby wytrzymała blacha ale jednak to BLACHA i jej grubośc jest maluśka i najszybciej się gnie.
:shock:
Jesteś chyba pierwszym użytkownikiem bagażnika CROSSO narzekającym na ten jego element. Bagażniki te cieszą się wśród sakwiarzy b. dobrą opinią i są właściwie jedyną alternatywą (w rozsądnej cenie) dla bagażników TUBUSA.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Cytat: "Adam LSTR"
na górze zawsze można taką blaske dokupić za 5 zł i przykręca się do otworu gdzie montujesz błotnik na tylnich widełkach

Z własnego doświadczenia nie polecam tego rozwiązania. Blaszka pękła po dwóch czy trzech dniach wyprawy i resztę bagażnik dojechał spięty zipami :D . Lepsze są obejmy.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
a własnie balski na dole crosso są jego najsłabszym punktem

Ile widziałeś takich blaszek pękniętych?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

blaszki mocowane na tylne widełki do mocowania błotnika - nie wiem ile widziałeś peknietych ale ja mam taką i nie pękła mi od 3 lat;) a już 2 ramę mam:) i obie bez mocowania na górny bagazniK:D

co do dolnych blaszek to się gną... pamiętem że kumpel jechał (często jeździ z jedną sakwą z tyłu) i bagaznik się przegiął równolegle na bok.... na wyprawie jak miał 5 skawy z czego 3 z tyłu az się bałem czy bagaznik wytrzyma....

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
(...) i obie bez mocowania na górny bagazniK:D

WTF? Pierwsze słyszę o podziale bagażników na górne i dolne.
Btw - wiem że nie jestem moderatorem ale... kurde, używałbyś tak czasem znaków interpunkcyjnych, zaczynał zdania wielką literą... Dużo przyjemniej się to wtedy czyta.[/b]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum