Autor Wątek: riese und müller moj wymarzony rower do turystycznych wojazy  (Przeczytany 6675 razy)

seroka

• Gość
www.esnips.com/web/Jacek-Seroka-Riese-und-Mller
Ten rower kupilem   we Frankfurcie ,lubie jezdzic z sakwami po bezdrozach wiec przod i tyl jest wyposazony w (powietrzne zawieszenie)air suspension
I to byl jedyny powod ze nie wybralem roweru z napedem paskowym zamiast lancucha
Rohloff to bylo moje marzenie od dawna i ta przezutka to doslownie raj na ziemi ,
Son z przodu czyli generator pradu w hubie zapewnia ladowanie GPS ,Iphone i wszystkiego co jest potrzebne do barterii w aparacie itd .Nie lubie czekac na  campingu jesli taki istnieje i obserwowac czy ktos mi przez przypadek ne zabierze GPS podczas ladowania z gniazdka :)
Ergon plaskie jak nazwa wskazuje ergonomiczne , ,dlon lezy a nie pracuje ,uzywam sakwy Ortlieb i Schwalbe opony i naprawde rekomenduje te ostatnie kazdemu ,tysiace km przejechalem bez flaka,pedaly big brothers plaskie  i oczywiscie jedna z najwazniejszych rzeczy ,uzywam sandaly shimano ,mam pelne buty shimano ale sandaly sa wspaniale ,bo schna szybko ,to tyle jesli moge sie podzielic swoim doswadczeniem
Na linku
Jacek Seroka  http://www.esnips.com/web/Jacek-Seroka-Riese-und-Mller
moze sie pokazac jako pierwszy  moj zimowy rower ,wiec prosze zwrocic uwage na rower koloru czarengo o ktorym pisze

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
gratuluję Rolhoffa

shwalbe nie musisz rekomendować bo tu rzadko kto na innych jeździ :-)
pozdrawiam
… why so serious ?

seroka

• Gość
Cytat: "robb"
gratuluję Rolhoffa

pozdrawiam

Czesc Robb
Mnie zajelo troche czasu i zmiany opon aby dojsc do tych o ,ktorych piszemy
Europa jest do przodu i czasami sie dziwie ,dlaczego ludzie wybieraja modele rowerow z North Ameryki ,kiedy wedlug mnie daleko im do rowerow Europejskich
ale to sprawa gustu i najwazniejsze jest zeby jezdzic :)
Poz Jacek S

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cytat: "robb"
pozdrawiam

Nie wiem jak schwalbe, bo nigdy nie miałem prawdziwych marathonów, ale ze swojej strony polecam Continentale.  W "trekingu" mam model city contact, w szosówce sport contact i żadnej gumy w nich jeszcze nie złapałem, a jeżdżę po różnych zadupiach. Mają tam jakąś wkładkę jak schwalbe, są solidne, a nieco od tamtych tańsze. Jest jeszcze model travel contact, chyba najbardziej trafny, jak dla nas, a wciąż tańszy od marathonów.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
A nie boisz się tym rowerem jeździć? Nawet na pierwszy rzut oka prawdziwa kupa kasy. Temu rowerowi brakuje chyba tylko blokad(y) amorków na kierownicy.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Ile toto waży? Bo wygląda strasznie ciężko... za to portfel leciutki po takim zakupie ;)

i taki mały ps.: pisz bardziej czytelnie (np. spacja po przecinku, a nie przed, polskie znaki itp.), na prawdę wygodniej się wtedy czyta ;) bo teraz to się umęczyłem troche... :roll:

seroka

• Gość
Cytat: "pajak_gdynia"
A nie boisz się tym rowerem jeździć? Nawet na pierwszy rzut oka prawdziwa kupa kasy. Temu rowerowi brakuje chyba tylko blokad(y) amorków na kierownicy.

Jesli chodzi o amorki to mialem je w poprzednim rowerze firmy Ergon GC3 ,bardzo wygodne
Jakkowiek w tym rowerze kierwnica jest pod takim katem ze nie potrzebuje ich

Spotkalem kiedys dziewczyne ze Szwajcarii  ktorej rower byl wyposazony w kierownice pod ostrym katem ,czulo sie bardzo wasko ale to dawalo swietna pozycje takzwana wyprostowana do podziwiania widokow
Ja tez taki rodzaj kierownicy uzywam
Poz J S

[ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 ]
Cytat: "dudi_"
Ile toto waży? Bo wygląda strasznie ciężko... za to portfel leciutki po takim zakupie ;)

i taki mały ps.: pisz bardziej czytelnie (np. spacja po przecinku, a nie przed, polskie znaki itp.), na prawdę wygodniej się wtedy czyta ;) bo teraz to się umęczyłem troche... :roll:

Ten rower wazy 19 kg ale wogle nie  czuje tego jak sie posuwam
Jesli chodzi o koszt to wyszlo 5000 Euro ,  oczywiscie byl to bol w kieszeni ale ja ten rower bardzo lubie i nawet zona mnie nie zbila ,bo myslalem ze mnie wyrzuci z tym rowerem
Juz mam piec rowerow razem
Jeden co nim jezdze po piwo ,  drugi zimowy ,  gorski bianchi itd

[ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 ]
Tutaj jest link do Nowej Zelandii gdzie bylem na moim Bianchii ,  uwazam ze bardzo dobre rowery robi ta firma

http://youtu.be/hsiLGGn3AXg

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Czemu niby kryptoreklama?  :lol:  Po co seroka miałby reklamować te produkty, które i tak doskonale są znane przez sakwiarzy (bo wątpie, czy na forum jest ktoś kto nie znałby marathonów, ortlieba, ergonów czy napędu rohloff). Zbędne i niepotrzebne czepialstwo  :| . Filmik na luzie, nie kazdy musi w opisie pisac ile przejechal itd.itd.

Gratuluję rowerku seroka. Fajna nowoczesna maszyna, cena jednak powala.
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
5000E*4,5zł=12,5tyś zł - za to można kupić/skompletować rower(ba nawet 2 rowery) na topowym sprzęcie w Polsce z wagą poniżej 12kg o ile nie poniżej 10kg

Skoro mam mieć zdanie to wg mnie przerost formy (ceny) nad treścią;D
Uważam że taka kasa na rower( nie wiem jakie zarobki itd) i taka waga(i ty z sakwami chcesz? jeszcze?) to powala. Dodaj 2x35lsakwy tył ( 70kg) i 2x20(chyba 20 l) mają przednie to masz 70+40 = 110litrów pojemności. Niech w tym wejdzie 80kg bagażu.
Do tego dodaj np 3kg namiot i faceta 80kg

mamy 19kg+ 80kg bagażu + 3kg + 80kg facet = 182kg
dla porónania  - mój rower accent + 5 sakw ze mną ważył 112kg:D

zakładając że po płaskim jedziesz zużywając np 30% swojej siły to lekki wiatr w twarz lub niewielka górka cie zajedzie

To albo jesteś atletą albo będziesz:D sam design roweru fajny choć wszystko inne mówi na nie;P ot moja wersja 8)

pozatym jak wcześniej wspomniano - opis brzmi kryptoreklamowo, choć to moje subiektywne odczucie.

pozdrawiam Sakwaiarsko

[edit]
a jak powietrzne zawieszenie ma się do jazdy z sawkami? bo z tego co zrozumiałem masz oba powietrzne tak?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Adam LSTR, skąd taki kurs? I taki wynik mnożenia?! :P
Litr to nie to samo co kilogram.

Cytat: "Adam LSTR"
mamy 19kg+ 80kg bagażu + 3kg + 80kg facet = 182kg

:lol:

za to można kupić/skompletować rower(ba nawet 2 rowery) na topowym sprzęcie w Polsce z wagą poniżej 12kg o ile nie poniżej 10kg

pytanie który lepiej zniesie podróż? Ten 10 czy 20 kg? :D

ok sory - 4,5 to nie;P miało być 3,5 mój błąd;D ale to i tak 17,5tysiaka;)

pytanie za pytanie - który sakwiarz lepiej zniesie podróż:D - no a abstrahując od ceny to rower fajny tylko ponownie pytam o powietrzną amortyzacje do sakwiarstwa. o ile przedni amorek to ok ale tylny Air? hmm jak to zapakować sakwami i dopompować ciśnienie? 10ATM? który tłumik to wytrzyma?
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Dodaj 2x35lsakwy tył ( 70kg) i 2x20(chyba 20 l) mają przednie to masz 70+40 = 110litrów pojemności. Niech w tym wejdzie 80kg bagażu.

Ja też miewam komplet sakw i nawet z worem transportowym i namiotem nie przekroczyłem nawet połowy tego ciężaru co "wyliczyłeś". Coś chyba przesadzasz  :wink:
5000E*4,5zł=12,5tyś zł

to by było 22500zł. Obecnie kurs wynosi ok 3,9zł za 1 euro.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dodaj 2x35lsakwy tył ( 70kg) i 2x20(chyba 20 l) mają przednie to masz 70+40 = 110litrów pojemności. Niech w tym wejdzie 80kg bagażu.

80kg bagażu to będzie z lodówką, telewizorem i fotelem bujanym, prawda?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
5000E*4,5zł=12,5tyś zł

22,5tyś zł, kalkulator wysiadł :P

Po aktualnym kursie to 19250zł, w dalszym ciągu astronomiczna kwota jak na rower

a to o ten bład chodzi;) hehe kalkulator to casio na panele słoneczne - pewnie za mało słońca miał:D

- to ok mase za duża podałem ale 19kg to sam rower waży a sakwy bagaznik jakieś liczniki ja wiem co? Brud?:D to masy dodaje;)  - no chciałem jakos tak strasznie kontrastowo zobrazować masę która mnie przytłacza;) juz nie mówie o wniesieniu roweru z małym bagażem na malutkie schodeczki:D

jak zaczynalismy wyprawę do Szwecji wysiedliśmy w szczecinie - jak ktoś widział tamten główny dworzec do wie ile tam schodów na tą kładkę. I ja to k-wa niosłem 4 skawy z rowerem:) bo czasem trzeba. No więc o takie kontrast mi chodziło :mrgreen:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum