Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
4 Gru 2024, 10:01
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Ostre koło fixed gear
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Ostre koło fixed gear (Przeczytany 3710 razy)
kaarool
Miasto: Szczecin/Poznań
Na forum od: 17.05.2010
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 13:54 »
Czy ktoś z was składał może na własna rękę ostre koło? Chce zmontować sobie rower na którym mogę jeździć na uczelnie. Swoim trekingiem nie pojadę bo jednak jest droższy.
http://allegro.pl/rower-kolarski-4-gratisy-najtaniej-na-allegro-i1402487008.html
Warto kupić taka kolarkę i zmienić w niej piastę? Ewentualnie dać do piaskowania i odmalować?
dudi
Administrator
Miasto: Wrocław
Na forum od: 11.05.2009
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 13:57 »
Musisz poszukać ramy z hakami wypuszczonymi do tyłu jak tutaj:
http://img7.imageshack.us/i/ramey.jpg/sr=1
. Inaczej ciężko będzie naciągnąć łańcuch.
kaarool
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:05 »
mówisz o ramach torowych tak? w sumie jakby mi się nie udało z łańcuchem to zawsze jest napinacz . tylko wtedy nie wiem jak się zachowuje tylne kolo do hamowania. W sumie na początku i tak bym sobie zostawił hamulce aby się nie zabić
Bartek
Miasto: Wrocław
Na forum od: 15.11.2010
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:13 »
Do zbudowania ostrego koła wcale nie jest potrzebna taka rama jak podlinkował dudi. Spokojnie wystarczy zwykła szosowa rama, wystarczy że ma długie poziome haki z tyłu. Myślę że na tej ramie co podlinkowałeś spokojnie zbudujesz sobie taki rower - przynajmniej jeśli idzie o możliwość naciągnięcia łańcucha.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.
Daniel
turysta licznikowy
Miasto: Augsburg
Na forum od: 16.03.2009
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:23 »
Na tej ramie da sie zbudować. Ale to straszne padło, choć faktycznie niedrogie, z tym, że może okazać się prawdziwą skarbonką - opony, korba, jakieś łożyska.
Prawdopodobnie masz w tym rowerze wolnobieg. Jeśli uda Ci się go odkręcić i zamiast niego założyć zwykłą zebatkę na gwint (jakieś 7zł) i zakleić, to odpada Ci wymiana koła.
Z napinaczem to bym nie ryzykował.
Wracam do jeżdżenia.
kaarool
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:33 »
Kupić nie kupić kupić nie kupić. Ciągłe te myśli w głowie:/:/
Daniel
turysta licznikowy
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:38 »
Generalnie ten rower będzie dość rozlazły, bo to rama od turystycznego roweru. To co Ciebie najbardziej interesuje, to opony, stan obręczy no i samej ramy. A - i mocowania błotników.
Za 120 zł można zaryzykować, choć jeśli chciałbyś przeznaczyć więcej, to za jakieś 300-350 zł można znaleźć naprawdę przyzwoite rowery,
Sprawdziłeś, czy to Twój rozmiar?
Wracam do jeżdżenia.
kaarool
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:42 »
własnie nie wiem co to za rozmiar ramy. Mam na oku jedno fajne ostre kółko na allegro. W sumie wstrzymam się. Może nikt tego nie kupi do jutra 22. Przy okazji dowiem się co to za rozmiar ramy. Ale widzę w tle jakiś traktor. Pewnie jakaś osoba pozbywa się tej maszyny nie wiedząc za dużo o niej. A może się mylę i z góry traktuję sprzedawce :/
Daniel
turysta licznikowy
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:47 »
Obejrzałem zdjęcia jeszcze raz i moim zdaniem ten rower ma dziwnie podgięty widelec do tyłu. Niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony, ale moim zdaniem jest coś nie tak.
Nie kupuj gotowego ostrzaka. Kupując cały rower dostajesz masę części, które można zagospodarować abo sprzedać
Wracam do jeżdżenia.
kaarool
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 14:54 »
Chyba właśnie poskładam sam. Będzie co robić w zimowe wieczory. Chociaż jeżeli będzie całkiem fajna cena jednej aukcji to się chyba potarguje.
martwawiewiórka
Użytkownik forum
Miasto: Poznań
Na forum od: 17.08.2009
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 15:05 »
karool, a byłes u tych chłopaków z Poznania, którzy sprzedają/naprawiaja rózne rowery, robia ostre koła, a i stare kolarki tez można u nich zakupić?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?
kaarool
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 15:33 »
Mówisz o
www.bikepark.com.pl
? nie nie byłem osobiście u nich.
[
Dodano
: Pią 07 Sty, 2011
]
Na dobrą sprawę pewnie coś bym znalazł w Czaczu niedaleko Poznania. Tam cała wiocha handluje wszystkim co się da z Holandii.
martwawiewiórka
Użytkownik forum
Na forum od: 17.08.2009
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 15:58 »
tak, o nich. Mają tego trochę u siebie, możesz sie przejść (nie tylko to co jest na stronie).
Czacz właśnie tez Ci miałam zaproponować. Ale sprawdź kiedy jest dowóz nowego towaru i wtedy jedź, żebyś miał w czym wybierać..Jeśli się nie mylę to było to w czwartek, ale pewna nie jestem!
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?
xArEs
Na forum od: 15.02.2010
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 18:48 »
no i jeszcze
http://www.fixedfreaks.pl/
http://fixie.pl/
oba są z Poznania ten pierwszy jest na ul Towarowej i mają chłopaki sporo sprzętu z wyższej półki a ten drugi na Konopnickiej z tym że ten drugi to typowo internetowy i trzeba się umówić z kolesiem.
Na uczelnie to najlepiej jakiegoś starego zardzewiałego górala bo fixy to kradną w Poznaniu na potęgę. Jak wyczują że cały dzień stoi przypięty to na banko odkroją albo odkręcą koła.
Ot przykra rzeczywistość poduczelnianych parkingów rowerowych.
pozdr
Krzych
pajak
Miasto: Gdynia
Na forum od: 22.06.2010
Ostre koło fixed gear
«
7 Sty 2011, 19:09 »
Jak chcesz złożyć "po taniości" to nie baw się w zabawy w malowanie, wymiany piast itp. Nawet większy padaka jest lepszy (bo mniej korci wielbicieli cudzego). Jak na uczelnię to zapomnij o malowaniu, a nawet możesz
Za ramy z otwartym hakiem do tyłu "automatycznie" liczą sobie więcej. Hak "do przodu" i specjalna "podkładka" ze śrubką i wszystko jest ok. Piasta z wolnobiegiem i na klej toto.
Patrz tylko czy ma szybkozamykacz do siodła: zawsze zabierasz ze sobą
Trole są samotnikami i unikają słońca.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi: