Autor Wątek: Wjazd rowerem na Etnę  (Przeczytany 1596 razy)

Offline Mężczyzna DamianD

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 08.12.2009
    • http://www.DamianDrobyk.pl
Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 08:49 »
WJAZD ROWEREM NA ETNĘ
Sycylia - Etna 3340m.npm - najwyższy wulkan Europy
Wjazd rowerem z poziomu 1000m.npm na Krater Sylwestrowy 1986m.npm a następnie powulkaniczną trudną technicznie drogą na wysokość około 3000m.npm na krater o powstały w na przełomie 2002/2003 roku tuż obok zalanego i zniszczonego lawą Schroniska Rifugio Torre del Filosofo 2920m.npm. Podjazd zaczyna się obok schroniska Rifugio Sapienza za dwoma szlabanami, tu asfalt zamienia się w czarny ubity przez jadące na górę busy pył. Momentami jest dosyć grząsko i koła tracą przyczepność szczególnie na bardziej stromych odcinkach podjazdu oraz podczas mijania się z busami. Max. nachylenie to około 16-18%, Przez większość trasy jednak nachylenie nie przekracza 10-12%. Wjazd rowerem od głównego parkingu zajął mi mniej niż 2 godziny. Pod koniec trasy na wysokości około 2800m.npm chwilami nieprzyjemny zapach siarki w wydobywających się na szczycie wulkanu kraterów. Jeśli ktoś będzie miał okazję na wjazd na Etnę to zdecydowanie polecam, niezła zabawa i dość niezwykłe miejsce do jazdy na rowerku...

więcej na mojej stronie

www.DamianDrobyk.pl

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 12:45 »
Jakoś wcześniej nie zwróciłem uwagi na Twoją stronę (mało piszesz i nie widać Cię na forum) ale dzisiaj przejrzałem szybko zdjęcia z alpejskich wycieczek: nazbierałeś tych przełęczy - gratuluję!

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 14:29 »
DamianD, jak będziesz przejeżdżał przez Świerzawę to daj znać :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 22:39 »
Hej, przejrzałem Twoją stronę, jak wszedłeś na Krzemień w Bieszczadach?
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 23:24 »
cinek, Krzemień to żadne wyzwanie. wystarczy zejść ze szlaku niebieskiego i wejść kawałek po skałkach na szczyt. jest tam kilka ścieżek. jest to teren ochronny i oficjalnie jest zakaz wchodzenia.

Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 23:25 »
robb, Hej , dzięki za zaproszenie. niedługo skorzystam. w Świerzawie jestem kilka razy w ciągu roku. a teraz pracuje na łysej górze w Dziwiszowie.... Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Wjazd rowerem na Etnę
« 9 Sty 2011, 23:30 »
no to masz do nas z górki ;-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Wjazd rowerem na Etnę
« 10 Sty 2011, 07:36 »
cinek, Krzemień to żadne wyzwanie. wystarczy zejść ze szlaku niebieskiego i wejść kawałek po skałkach na szczyt. jest tam kilka ścieżek. jest to teren ochronny i oficjalnie jest zakaz wchodzen

O właśnie o to mi chodziło. Myślałem, że chociaż Tobie udało się coś wynegocjować z dyrektorem parku :-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi: włochy sycylia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum