Autor Wątek: Przekręcony gwint w ramie  (Przeczytany 5545 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Przekręcony gwint w ramie
« 28 Lut 2015, 10:13 »
Pozostaje więc montaż bagażnika na osi piasty, używam obecnie rozwiązania Tubusa:
http://www.bikeman.pl/adapter-tubus-z-zaciskiem-p-571.html

Jak z perspektywy czasu to oceniasz? Padł mi gwint w alu ramie przy kasecie i zastanawiam się co z tym robić...

Myślę nad obejmami, ale pod duże obciążenia jakoś im nie ufam. Przegwintowanie też wchodzi w grę w sumie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Lut 2015, 10:24 »
Waxmund - Wkręć śrubę od wewnętrznej strony, załóż bagażnik, nakręć nakrętkę i kontrę (nie za mocno, bo w tym rozmiarze łatwo zerwać gwint). Śrubkę odpowiednio spiłuj, ewentualnie nakręć nakrętkę z kapturkiem w kolorze metalik i po sprawie :D

Jako że mówimy o stronie kasety - możliwe, ze będziesz musiał posiedzieć chwilę z pilnikiem nad łebkiem śruby - tak, żeby nie przeszkadzał kasecie. Przynajmniej ja musiałem sobie podpiłować. Jeżdżę tak ze zdrowymi gwintami w ramie, po prostu mam dzięki temu większą pewność, że się nie obluzuje, bo mam kontry na zewnątrz.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lut 2015, 10:37 »
Nie ma prawie gwintu, więc nie wkręcę ;) A jeśli jest tam luz, to śruba będzie 'latać' i powiększać z czasem otwór, końcowo niszcząc całą ramę. Dziękuję, nie skorzystam ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Lut 2015, 10:43 »
Są przecież śruby bez gwintu na pewnym odcinku przy główce. Gładka śruba nie ma szans "powiększać otworu" Gwintowana być może ma jakieś szanse.

P.S Górne pręty bagażnika zapewne masz mocowane śrubami z pełnym gwintem, też mają luz w oczku pręta i jakoś się tym nie przejmujesz ;)
P.S.2 Serio aż tak zerwałeś gwint, że śruba tam wchodzi z kompletnym luzem? ;) Nie sądzę..

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Lut 2015, 11:02 »
Najlepiej użyj jakiejś śruby z płaskim łbem, najcieńsze są chyba te na śrubokręt płaski. Warto też zainwestować w śrubę dobrej jakości (nierdzewną), te kiepskie potrafią się giąć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 28 Lut 2015, 11:33 »
Miałem identyczny problem i do tej pory się nie rozleciało, a kilka tys. km z bagażem przejechałem. Tylko u mnie śrubka miała tendencję do samodzielnego wykręcania się - więc gwint jeszcze całkiem zniszczony nie był. Rzeczywiście chyba lepszym rozwiązaniem będzie przegwintowanie, niektórzy robią to nawet tylko ze względu na niewystarczającą nośność śruby M5.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Lut 2015, 12:40 »
Jeżeli hak ramy wokół otworu posiada dużo "towaru" :) można przegwintować na większy rozmiar.
W swoich rowerach, jeżeli miejsce na to pozwala, montując bagażnik, przy dolnych hakach, staram się dać dłuższą śrubą aby skontrować nakrętką po drugiej stronie. Robię tak nawet przy  sprawnym gwincie w otworze.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 28 Lut 2015, 14:03 »
Przegwintowanie otworu na większy rozmiar, dolnego mocowania  bagażnika raczej nie jest wskazane.
Większy rozmiar śruby, ma większy skok gwintu, grubość ramy w tym miejscu to 4-5 mm. Wskazana by była wtedy, niestandardowa śruba drobnozwojowa.
Prościej wykonać to, co zaproponował Wikarp1 - śruba wkręcona od strony koła, wystająca na zewnątrz - skręcenie wszystkiego nakrętką. Są takie śruby z krótkim łbem stożkowym, na imbus, do kontrowania. Taki łeb wystaje do wewnątrz ok. 1 mm i wtedy nie ma ew. kolizji z łańcuchem, czy zębami kasety.

« 28 Lut 2015, 14:17 »
Jeśli rama jest stalowa, to można jakoś dospawać materiał wewnątrz oczka i nagawintować na nowo?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Lut 2015, 14:34 »
Teoretycznie tak, można napawać (zaspawać ?, może ktoś mnie poprawi :)) nawet w aluminiowej ramie, następnie nawiercić i nagwintować nowy gwint.
Można też przegwintować i wkleić tulejkę z oryginalnym rozmiarem gwintu z kołnierzem od strony koła.
Ale najczęściej stosuje się przegwintowanie na większą śrubę.
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2015, 14:52 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 28 Lut 2015, 14:44 »
Mam podobny problem, gwint jeszcze trzyma ale jest już w nienajlepszym stanie, myślałem nad klejem do gwintów loctite,ale chyba skorzystam z porady i wkręcę śrubę z płaskim łbem na imbus od wewnątrz.

« 28 Lut 2015, 14:57 »
Zamiast kleju do gwintów można używać lakieru do paznokci (kupiłem za 1,3 zł i jeszcze przez przypadek wysłali na swój koszt kurierem..) lub folii (np. taka czarna do pakowania).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum