Autor Wątek: Przekręcony gwint w ramie  (Przeczytany 5544 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Przekręcony gwint w ramie
« 7 Maj 2015, 16:58 »
Wracając do dyskusji...
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3084.msg254768#msg254768

Byłem w ponoć najlepszym krakowskim serwisie, gdzie znają się na gwintowaniu, i serwisant powiedział, że do gwintowania trochę mało materiału i że nie jest to zbyt dobry pomysł.

Kupiłem ostatni adapter do bagażnika z firmy Sport Arsenal, ale... hmmm...

Jak to się ma trzymać? Na samym zacisku koła? I się nie przekręci? Jakoś nie ufam temu za grosz.

W międzyczasie okazało się, że górne mocowanie też ma już trochę zniszczony gwint...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 7 Maj 2015, 18:06 »
Ja w marcu musiałem naprawić uszkodzony gwint i przegwintowałem na M6. Bagażnik Tubus logo evo eksploatowany jest intensywnie, nie tylko turystycznie. Jestem pewien że nic nie osłabiłem .
Jeżeli się mylę i bagażnik odleci, to się pochwalę.
Jeszcze jedno, zmieniłem mocowanie błotnika. Druty nie są mocowane na jednej śrubie z bagażnikiem, tylko do śrubek mocujących światło tylne na bagażniku.

Waxmund,  jesteś chyba inżynierem mechanikiem. Weź suwmiarkę zmierz i oceń sam , a nie pytaj się serwisanta,który jak sądzę, inżynierem nie jest.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Maj 2015, 18:19 »
Kiedyś inżynier umiał coś praktycznego. Teraz tylko jakieś roboty, automatyki i inne programowania, a jak przychodzi do gwintu, to teoria jakaś niby jest (śrubę rzymską projektowałem), ale praktyka? Zero ;) Toteż bardziej niż sobie, ufam praktykowi z serwisu. A sakwy to ja zwykle bardzo ciężkie wożę, więc chciałbym mieć tym pewniejsze rozwiązanie.

Ja używam mocowania Tubusa, dla mnie dużo lepiej pomyslane:

A co przytrzymuje adapter przed obsunięciem się w dół? Zaciśnięcie szybkozłączki? I to działa? :P

Górne mocowanie to mniejszy problem, wystarczą obejmy, ono ma charakter stabilizacyjny, większość ciężaru wisi na dolnym mocowaniu.
Niby tak, ale jakoś lubię mieć oryginalne rozwiązania, zamiast różnych samoróbek (tzn jakby tam już obejmę trzeba było założyć jak się już posypie na amen).
Najchętniej to bym ramę wymienił, i to na przełajową na kołach 26", ale chyba nie ma czegoś takiego ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Maj 2015, 19:31 »

A co przytrzymuje adapter przed obsunięciem się w dół? Zaciśnięcie szybkozłączki? I to działa? :P

Przy montażu na dwie śruby do bagażnika to powinno być bardzo stabilne. Plus mocowanie górne stabilizujące.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
« 7 Maj 2015, 19:40 »
Ja używam tego:

Bagażnik mam założony niezbyt często, żeby nie zużywać gwintów korzystam z takich adapterów. Wadą rozwiązania jest konieczność lekkiego rozginania bagażnika, utrudnia to też zakładanie na oś koła. Możliwe też, że konieczne jest nieco mocniejsze skręcenie zacisku. Poza tym bezproblemowo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 7 Maj 2015, 19:48 »
Lepiej zrób zdjęcie tego miejsca, a nie obrażasz współczesnych inżynierów ;) Ja na robotyce i automatyce się nie znam, to chociaż w gwincie pomogę :P
Po prostu nie chce mi się wierzyć, że nie ma miejsca, tym bardziej przy przegwintowywaniu z M5 na M6 (co innego, gdyby to była rama bez otworów, to faktycznie, czasem miejsca nie ma...)
Ja stosuję przy gwintowaniu pewną zasadę, która mi została przekazana niegdyś i się sprawdza. Jeśli teraz tam gwint M5, to średnica zewnętrzna gwintu to 5 mm, a średnica rdzenia śruby wynosi ok. 4,02mm, średnica wewnętrzna gwintu ok 4,135mm (to już dane z poradnika mechanika). I teraz ta zasada, jeśli chcę mieć nowy gwint M6, to 6mm*0,8=4,8mm i takim wiertłem robisz otwór (dla mnie jest to bezpieczniejsze, chyba, że masz super precyzyjną rękę, to wtedy możesz wiercić i "piątką"). Także jak widzisz, wyrównujesz otwór do zewnętrznych wymiarów poprzedniego gwintu. Teraz wymiary nowego gwintu - na zewnątrz 6mm, wewnątrz 4,92mm, średnica rdzenia 4,77 - dlatego polecam wiercenie wiertłem 4,8mm, bo to 0,03mm na rdzeń i 0,12mm na wewnętrzny wymiar to już wybierze gwintownik, a gwint będzie idealny.
Nic trudnego, naprawdę. A teraz pokaż fotkę tego miejsca. ;)

A, i śruba rzymska to zupełnie inne obciążenia. Tam masz rozciąganie, tutaj ścinasz...

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 7 Maj 2015, 19:49 »
Ja kiedyś przegwintowałem 5 na 6 i hulało bez problemu.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
« 8 Maj 2015, 01:54 »
Wypraszam sobie, kupowałem stacjonarnie :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum