Autor Wątek: Gruby widelec a przedni bagażnik  (Przeczytany 918 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Gruby widelec a przedni bagażnik
« 13 Sty 2011, 11:52 »
Hej,

W rowerze, który składam, mam widelec zbudowany z dość grubych rur. Wygląda to w przybliżeniu tak:

Natomiast bagażnik Ergo, który już kupiłem :lol: mocuje się tak:

Jak widać, najdłuższa ukośna rura bagażnika krzyżuje się z widelcem. Jednocześnie zaraz obok trzeba przykręcić śrubę do mocowania. Można oczywiście dać dłuuugą śrubę, ale przy takiej dźwigni urwie się ona na pierwszym wyboju.

Nie za bardzo mam jak złożyć jedno z drugim, stąd więc pytanie, czy ktoś sobie z podobnym problemem poradził?

Myślę o montażu całkowicie na obejmach, ale trochę się obawiam o trwałość takiego rozwiązania.
Czy może poszukać innego sztućca? Istnieją w ogóle stalowe widelce 26" zarówno z dolnymi jak i górnymi otworami na bagażnik?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 13 Sty 2011, 13:11 »
Centrymetrowym dystansem bym się nie przejmował. U mnie, niestety, wychodzi po około 28mm z każdej strony. Tego żadna śruba nie wytrzyma.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 13 Sty 2011, 18:28 »
Surly LHT. Właśnie dziś montowałem Ergo na tym widelcu. Stalowy 26'.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 13 Sty 2011, 18:49 »
Najprościej byłoby go trochę podnieść i oba mocowania na obejmach zrobić.
Ewentualnie można kombinować z dorobieniem jakiegoś adaptera z blachy lub jeszcze prościej z kawałka stali (wyciąć odpowiedni prostopadłościan, powiercić, nagwintować, zebrać zbędny materiał żeby zyskać na wadze i estetyce ;) Gięcie blachy o rozsądnej grubości na tak małych odcinkach będzie trudne raczej..

Natomiast ja mam nieco poważniejszy problem.. czy ktoś montował kiedyś Ergo do amortyzatora?? bo mnie to czeka w planach...
Problem jest taki że golenie sa szeroko rozstawione i grube a bagażnik wąski...
Rozginanie cienkościennych rurek będzie bardzo trudne a przy okazji zmniejszy sie odległość od opony. Ucieszyłbym sie jak ktos już nad tym myślał i znalazł rozwiązanie ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 13 Sty 2011, 21:45 »
Właśnie doznałem lekkiego szoku. Rower mam z roku 1993. Na widelcu nabite jest "1991" oraz "25.4mm". Tymczasem wziąłem suwmiarkę i... okazało się, że rura ma dokładnie 28,6mm.

Porównałem z innymi rowerami w domu i w każdym główka jest węższa. Ewidentnie mam 1 1/8", mimo że napis na widelcu głosi coś innego.

Spotkaliście się kiedyś z takim cudem? Czy w latach 1991-1993 montowano już rowery z 1 1/8"?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum