Autor Wątek: Krakow - naprawa namiotu  (Przeczytany 6376 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Krakow - naprawa namiotu
« 19 Sty 2011, 21:53 »
ooooooo - musiało się znakiem tego coś zmienić, o czym nie wiedziałem.... sory za wprowadzenie w błąd w takim razie

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Krakow - naprawa namiotu
« 26 Sty 2011, 22:43 »
Cytat: "arkadoo"
Wbrew pozorom są włókna szklane różnej jakości. Te lepsze są bardziej elastyczne i praktycznie nie pękają. Pekanie stelażu kwalifikuje się do reklamacji i warto z niej skorzystać.

Pytanie jakiej średnicy stelaż potrzebujesz? Ceny włókna to ok. 3zł za element, a alu 10 zł. Nie wiem czy jest sens inwestować dużą kasę w aluminiowy stelaż do starego namiotu.
a jak rozpoznać te lepsze?

moje hannahowe rozeszły się po ok 40-50 noclegach pierwszy, a potem tak co 5-10 noclegów kolejny

oczywiscie pozipowałem i jakos sie trzymają, choc geometria namiotu jest zaburzona

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Krakow - naprawa namiotu
« 26 Sty 2011, 22:45 »
Już wiem na co się przygotować :)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Krakow - naprawa namiotu
« 26 Sty 2011, 23:07 »
Tak swoją drogą. Miałem rozwalone dwa zamki w namiocie, miałem je wymienić, więc pojechałem do pasmanterii wybrać odpowiednie i tam pan od razu zmienił mi suwaki i zamki jak na razie chodzą jak nowe ;) Koszt: 26zł.

Ostatnio zepsuł mi się też zamek w kurtce i ten z kolei naprawiłem ściskając go z różnych stron kombinerkami. Nie spisujcie więc swoich zamków na straty zbyt szybko!

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 11:34 »
Muszę naprawić zamek w takim egzotycznym  (u nas) namiocie marki Helsport, model Rago 3. (www.helsport.no).
Na 99% jest do wymiany tylko suwak, który wypiął się z zamka.
Nie mogę się skontaktować z  ich serwisem, nie odpowiadają na maile.
Czy jest na forum może ktoś z Norwegii, kto mógłby spróbować załatwić sprawę na miejscu?
A może ten suwak nie jest do wymiany, może wiecie jak go wcisnąć? Bo ze 4 dni kombinowaliśmy w terenie jak to naprawić, ale nie udało się 2 rzędów zamka wsunąć w ten wypięty suwak.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 12:39 »
Cytat: "vooy.maciej"
moje hannahowe rozeszły się po ok 40-50 noclegach pierwszy, a potem tak co 5-10 noclegów kolejny

A nie mas już gwarancji na ten namiot ?
Rozwarstwianie się kijków podlega wymianie gwarancyjnej.
Przynajmniej Fjord Nansen wymienia na gwarancji więc sądzę, że i inne firmy też.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 13:24 »
Cinek - w Nowym Sączu miałem zaprzyjaźniony warsztacik, który trudnił się wszywaniem zamków, nabijaniem tzw. napów, fleki w butach wymieniał - jednym słowem szwarc mydło i powidło - i oni mi zawsze takie naprawy robili od ręki, w tym wymianę suwaków. Może znajdzie się i w Bydzi coś takiego?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 13:40 »
Ten namiot nie jest mój i był obrzydliwie drogi. A to mi się udało ten suwak wyłuskać. W życiu takich zamków nie widziałem, z dwoma rzędami zębów po każdej stronie.
Kolejna sprawa, jakieś specjalne nici, którymi jest ten namiot uszyty - ponoć puchną po namoczeniu i uszczelniają szwy.
Kolega właściciel jest przewrażliwiony na punkcie sprzętu, bo ma służyć mu niezawodnie, w trudnych warunkach atmosferycznych. Dlatego zobowiązałem się naprawić to profesjonalnie.
Dlatego ciekaw jestem czy istnieje bezinwazyjna metoda założenia suwaka do wszytego zamka?
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 15:55 »
Cytat: "cinek"
Kolejna sprawa, jakieś specjalne nici, którymi jest ten namiot uszyty - ponoć puchną po namoczeniu i uszczelniają szwy.

:lol:  :lol:  :lol:
Nie mogłem się powstrzymać. To już zwykłe podklejane szwy nie są wystarczająco szczelne? Mi tam nigdy nie przeciekały.

Może chociaż spróbuj pójść do jakiegoś warsztatu i spytać. W moim przypadku (za moją zgodą) gość wyciął kilka ząbków z zamka bo tak było łatwiej niż pruć tam gdzie końcówka zamka była wszyta. Włożył suwaki i założył tam ogranicznik. Działa jak nowy. Wszystko kosztowało mniej niż 30 złotych i trwało 30 minut. Wysyłając namiot do Norwegii zapłaci pewnie 50-100zł (wysyłałem kiedyś swój - 3,6kg do Islandii i zapłaciłem chyba 140) i będzie czekał niewiadomo ile. Przecież namiot nie straci swoich boskich możliwości jeśli ktoś troche pogmera przy suwaku...

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 16:21 »
Suchyy, ja Cię trochę rozumiem, że to wszystko zabawnie wygląda. Namiot jest raczej przeznaczony do używania przy mrozie i silnym wietrze, chyba z tego powodu nie ma szwów podklejanych.
Naprawa to sprawa, że tak powiem honorowa.
Potem wstawię jakieś zdjęcie.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Krakow - naprawa namiotu
« 27 Sty 2011, 18:10 »
atlochowski, niestety zgubiłem rachunek, jedna rurk była rozwalona juz rok temu kiedy jeszcze gwarancja była

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Krakow - naprawa namiotu
« 1 Lut 2011, 20:35 »
Dzwoniłem do Eksplo i naprawiają tam tylko ubrania. Pani odesłała mnie do Marabuta. Jeśli i tam nie mogą, to zostaje mi pasmanteria i nadzieja, że wystarczy wymiana suwaków.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
Krakow - naprawa namiotu
« 2 Lut 2011, 00:12 »
Dla pocieszenia powiem, że w tej pasmanterii co ja robiłem proponowali mi też wymianę zamków gdyby wymiana samych suwaków nie zadziałała. Pozostaje tylko kwestia oddania swojego ukochanego, często dosyć drogiego namiociku 'pani Krysi' do szycia ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Krakow - naprawa namiotu
« 2 Lut 2011, 09:18 »
Masz moze namiary na te pasmanterie?

Offline pagin

• Miasto: Reda
  • Na forum od: 06.10.2008
Krakow - naprawa namiotu
« 2 Lut 2011, 09:35 »
Witam,
Swoj namiot naprawialem u Marabuta jakies rok temu. Naprawa polegala na wymianie podlogi w namiocie, czyli wypruciu starej, skrojeniu nowej z materialu, ktory Marabut uzywa do swoich namiotow i wszyciu tej podlogi. Namiot nie jest produkcji Marabuta. Usluga wykonana jakosciowo bardzo dobrze, szybko i sprawnie bez zadnych obiekcji typu: to nie nasz namiot, my tego nie robimy. Kontakt telefonczny bardzo dobry. Jednym slowem polecam zadzwonic do Marabuta, poprosic serwis i porozmawiac (z panem Piotrem, o ile pamiec mnie nie myli) na czym polega problem z namiotem.
Pozdrowienia

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum