Autor Wątek: Rower crossowy : jaki i czy aby napewno nie trekkingowy ?  (Przeczytany 5659 razy)

hatelek1

• Gość
Witam .
Jestem nowym na tym forum i liczę na wyrozumiałość za dyletanctwo w wiedzy na tematy rowerowe. Ale jak to mówią kto pyta nie błądzi ,albo przynajmniej błądzi krócej  :-)

Chciałbym wspólnie z żoną kupić dwa rowery : dla niej i dla mnie .Ponieważ czas temu sprzyja ( wyprzedaże i promocje pozasezonowe ) postaramy się to zrobić jak najszybciej, by od wiosny wyjeżdżać na dłuuuugie i częste wycieczki poza miasto ( asfalt, drogi wiejskie i leśne ,ale nie górskie .Czyli różnorodne .  :wink:  
Dodatkowo chciałbym rowerem dojeżdżać codziennie do pracy : 11 km w jedną stronę drogą poza miastem . Mam zacięcie lekko sportowe .Rower na 28 calowych kołach .Co sądzicie o rozwiązaniu w postaci zakupu roweru crossowego i ewentualnie jaki z możliwością zainstalowania na nim ,w razie potrzeby ,błotników i bagażników na torby i sakwy ?. Żona także preferuje rowery z  "ramą" ( nie tzw damki )

Budżet na dwa rowery : 3500 zł. Moja waga 102 kg , wzrost 188 cm. Żona : 57 kg wagi , 171 cm wzrostu.

Jaka firma i jaki model, oraz rozmiar ramy byłby wg Was najodpowiedniejszy dla nas.

Z góry dziękuję za wszystkie , nawet najdrobniejsze podpowiedzi i uwagi .   :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
co do zainstalowania błotników/bagażników. Z rowerami bywa bardzo różnie. W rowerach trekkingowych takie mocowania są prawie zawsze, w mtb rzadko, w szosie jeszcze rzadziej, choć też można dorwać  :wink:

Dla Ciebie 20/21", dla Żony 19". Ale to i tak do roweru trzeba się przymierzyć, bo może się okazać że masz długą nogę/tułów i ten rozmiar nie spasuje...

Konkretny model ciężko podpowiedzieć...  mieszkasz w mazowieckim, podejdź sobie np do Ski Teamu w Warszawie, tam mają spory wybór rowerów + ścieżkę na której można się na rowerze przejechać..... zobaczysz co Ci pasuje i wtedy można poszukać czegoś podobnego w promocji/przecenie [;

No i podstawowe pytanie. Rowery nowe czy używki ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Samuel

• Miasto: Lesznowola
  • Na forum od: 21.12.2010
    • http://makingthematrix.wordpress.com
Zaraz przed Świętami kupiłem Kross Trans Sander, ze sklepu rowertak.pl w Jabłonnej, zaraz na północ od Warszawy. Kosztował 1500zł i myślę, że jak na tę cenę osprzęt ma całkiem niezły. Zwłaszcza spodobała mi się gadżeciarska przerzutka planetarna :)
Kupiłem go z myślą o dłuższej wyprawie, ale kilka razy już zdążyłem przejechać się nim na trasach podmiejskich (najdłużej 2x20km) i wygląda na to, że na rower na miasto też się nadaje. Jest wygodny i co prawda dość ciężki (17.5kg), ale nie jest to specjalnie odczuwalne. W komplecie bagażnik i światła ładowane przez dynamo w przedniej piaście.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Kupowałbym zdecydowanie crossa. Trekkingi mają często mniej sportową geometrię, a poza tym dodawany do nich osprzęt (błotniki, bagażniki, oświetlenie) to często wielka niewiadoma co do jakości. Lepiej samodzielnie dokupić to, co Ci będzie potrzebne.
Wracam do jeżdżenia.

hatelek1

• Gość
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Czekam na opinie innych.

Waxmund - chyba sie tam przejedziemy, to niedaleko . :-)
Daniel - dzięki, crossowy to njaprawdopodobniej najlepszy wybór dla nas.
Samuel - też marzę o dłuższej wyprawie w niedalekiej przyszłości ,a Twój rower z pewnością by się na nie sprawdził.Tez go brałem pod uwagę.

A w takim razie jaki model crossowy z mocowaniami pod blotniki i bagażniki ?
Macie jakieś propozycje ?  :-D

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Treking raczej nie jest do dynamicznej jazdy (no.. krowy to są, ciężkie, niezwrotne, wysokie). Jak masz miejsce do przechowywania rowerów, to do jazdy na miasto kup sobie jakąś używkę (lekkie MoCr, 2x7 spokojnie wystarcza), można wyhaczyć coś po taniości. A i "w razie co" będzie mniejszy żal..

Osobiście polecałbym trekingi "wspólne". Nie rób przypadkiem błędu, że żonie kupisz "gorszy"/"tańszy", bo wielokrotnie usłyszysz "standardowe teksty". Oczywiście drobne "upgrade" możesz zrobić na drugim rachunku :) (Alpina III + mocne obręcze ;) )

Może będę trochę nudny, ale polecałbym Unibike (np. http://allegro.pl/rower-meski-treking-unibike-expedition-trekkingowy-i1420397329.html ). I spokojnie możesz kupować ramy większe (dla ciebie spokojnie 23", żona raczej 19"). Ale może być problem ze znalezieniem roweru w takim rozmiarze.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Popraw link, wkleiło się sie o 2 znaki za dużo, tzn ")" i "."

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Cytat: "pająk_gdynia"
Treking raczej nie jest do dynamicznej jazdy

Zaraz, zaraz, czy chcesz przez to zasugerować, że ja na swoim Autorze Stratosie nie jeżdżę
dynamicznie? :D
A rower na tym obrazku : http://www.bikestats.pl/rowery/Author_3281_124.html to jest niby krowiasty i ociężały? Oj pająku  8)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Tylko że to jest właśnie cross z dodatkowym osprzętem (bagaznik + błotniki) upodabniającym do trekkinga.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
sorki za linka i dzięki "!" za poprawienie.

transatlantyk, ja ani słowa nie wspomniałem o osobie która jeździ na rowerze :) Na wszystkim można jeździć szybko (no.. może poza Pelikanem czy innym Bobikiem), "wystarczy" tylko odpowiednia kondycja.

A skądinąd.. to właściwie po co ci ścig (i to czerwony jak ferrari)? :) Po "przesiadce" sam zauważysz, że nawet twój ukochany cross jest "jakiś nie taki" :( I  do końca swoich dni zostanie już po prostu "wołem roboczym" (albo "krówką", muuuu)

Wolne skojarzenie nie w temacie.. W końcu są też wyścigi ciężarówek :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Pająku - problem jest o wiele głębszy. Wychodzi na to, że przez trzy i pół roku
jeździłem crossem pozostając w najświętszym przekonaniu, że pedałuję na trekkingu.
Zgroza powiadam Ci!
Po co mi ścig? No, jak sama nazwa mówi :D
Author pozostaje do "jucznych" wypraw z namiotem, z kuchnią, z kolegami czasem :D
Sentymentu to chyba do niego nie stracę. Ma 50.000 km zasług :D

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Cytat: "pajak_gdynia"

Może będę trochę nudny, ale polecałbym Unibike (np. http://allegro.pl/rower-meski-treking-unibike-expedition-trekkingowy-i1420397329.html ). I spokojnie możesz kupować ramy większe (dla ciebie spokojnie 23", żona raczej 19"). Ale może być problem ze znalezieniem roweru w takim rozmiarze.

ja słyszałem złe słowa o Unibikach. Kolega miał Unibike Viper, jeździł turystycznie i w 2 lata 4 razy hak wymieniał....Raz pękł na prostej drodze, innym razem przy sprowadzaniu roweru leśnym zboczem. Podczas jednego z wyjazdów urwał hal na szutrówce(niezłe wertepy) i zmielił przerzucajkę;/

w modelu VIPER UNIBIKE hak był słaby w najwęższej szerokości miał mniej niż5mm szerokości i może ze 4 grubości - nie to co inne Haki w Krossach czy Meridach.

uważałbym na UNIBIKE

pozdrowienia
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Na forum trochę unibików jest i jakoś nie było złych opinii. No, może oprócz pękniętej jednej ramy, ale rower miał niezły przebieg i chyba po prostu nadszedł jego czas.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Adam LSTR, a nie można było w końcu kupić/zrobić lepszy hak?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum