Cześć,
Mam 195 cm , i waże ok 100kg
przymierzam się do zakupu roweru, pierwszego normalnego. ( do tej pory jeżdźiłem na "góralu" 26 cali). Nowy Rower będzie służył do jazdy po asfalcie, chodnikach i rzadziej po scieżkach w parku czy na łące.
Zapewne będzie to rower na kołach 28' , rama 21' lub 23' w zależności od tego na którym będe się lepiej czuł. Zależy mi na tym abym miał prawidłową pozycję ciała / tułowia na tym rowerze. Chodzi mi o to aby jak najmniej ucierpiał kręgosłup podczas jazdy na nim.
Jak pisałem dopiero teraz będzie to pierwszy mój zakup roweru. Nie sledzę tej tematyki i nie jestem zbyt obeznany w temacie. Dlatego piszę licząc na wasze podpowiedzi/porady.
Mój budżet to 1300zł i to 1300 jest już górna granica. Wiecej kasy po prostu nie mam.
Zastanawiam się nad crossem albo nad trekkingiem.
Czy typy te różnią się bardzo w geomtri ram? czy pozytcja na rowerze będzie się różniła bardzo ?
Z jednej strony chce zeby rower miał "charakter" troche sportowy , bo jestem jeszcze młody i tu myśle o crossie.
Ale z drugiej strony cenię sobie komfort, a ten zapewne jest większy na trekkingu?, choć ten troche wygląda "inaczej" i czuć się pewnie będe na nim troche dziwnie staro.
Czekam na wasze porady. Mozę ktoś miał podobny dylemat?