Autor Wątek: Nordkapp 2011  (Przeczytany 8594 razy)

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 15:31 »
Cytat: "Marcin M."

Jakieś 30 dni na całą  wyprawę +- 2dni:)

Ja niestety mogę przeznaczyć 14-18 dni

Cytat: "Michał Wolff"

Tu wszystko zależy od osób prowadzących odprawę. Limit jest 32kg, ale jest to opłata za SZTUKĘ bagażu. Przy tegorocznym locie do Finlandii byłem w limicie wagowym, ale sztuk miałem więcej, co bardzo dokładnie egzekwowano, nawet małą torbę z kanapkami liczono jako jedną. Poza tym zarówno w WizzAir czy Norwegianie każda sztuka bagażu jest płatna (i to niemało)

Czyli trzeba spakować się w jedną torbę do 32kg? A co z rowerem który waży więcej niż 15kg?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 15:34 »
Z tego co czytałem to nie zawsze ważą ponadgabarytowy sprzęt, z resztą tego 15kg ograniczenia nie ma nawet w regulaminie, mówią o tym dopiero na infolinii, więc jest cień szansy, że obsługa lotniska nie będzie wiedzieć :)
Zawsze możesz część sprzętu przełożyć do torby, 32kg chyba nie wykorzystasz?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 16:03 »
oprócz limitu wagowego jest też limit wymiaru (w centymetrach) którego kilka sakw w jednej pace raczej nie przejdzie.

A w airBalticu też jest takie ograniczenie? Bo nigdzie tego na ich stronie nie mogę się doszukać.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 16:03 »
peptek, kto ci powiedział, że rower ma ważyć 15kg?
Wizzair znów zmienił regulamin?

Mi w Katowicach ostatnio ważyły rower i choć ważył na pewno z 20kg to nikt nic nie miał, gorzej z gabarytami pudła, które choć mieści sie z tym co Wizzair miał na stronie, nie mieściło się prawie w pyrzowickm prześwietlaczu :lol:

na kilka sakw bierze sie ruską torbę

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 16:22 »
sakwy świetnie się do niej mieszczą+ pare bzdet jeszcze (do tejże ruskiej torby), ale mi taka torba sie podarła tuz przed nadaniem bagażu: ale miałam przy sobie taśmę wiec szybko dało się zlepić. Ruskie torby to już nie to co kiedyś!:(
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline vooy.maciej

Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 16:25 »
eee tam, bo ruską torbę trzeba kupić od Rusków na placu, gdzie wy tam w Poznaniu macie Rusków na placach :)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 16:35 »
Cytat: "vooy.maciej"
na kilka sakw bierze sie ruską torbę

Kilka rzeczy można też owinąć kilka razy folią bąbelkową i związać długim sznurkiem i taśmą klejącą, sprawdzone. Przy okazji mamy dodatkowe zabezpieczenie przed uszkodzeniami, polecam patent. W podobny sposób niektórzy przewożą też rowery, ale ja tego nie praktykowałem.
A najlepiej tylne sakwy spiąć ekspanderem (lub/i owinąć zwykłą folią do palet) i nadać jako jeden bagaż, wór transportowy wziąć jako podręczny, a resztę nawrzucać do torby na rower. Tę ostatnią czynność można zazwyczaj wykonać już po odprawie, bo bagaże o ponadstandardowych gabarytach trzeba i tak samemu dostarczyć do specjalnego okienka.

A jak będą naprawde upierdliwi - to moga kazać płacić za nadbagaż, bo oprócz limitu wagowego jest też limit wymiaru (w centymetrach) którego kilka sakw w jednej pace raczej nie przejdzie.

Jeśli mówimy o bagażu rejestrowanym to limity wymiarów w tanich liniach są całkiem spore, przykładowo.  

Wizzair - szerokość: 149,9 cm, wysokość: 119,4 cm, Długość: 171,5 cm
Ryanair - 81x119x119
Aerlingus i Easyjet nawet nie podają takiego limitu. Ale oczywiście każda linia ma inną politykę i zawsze trzeba zawczasu obstukać co i jak.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 18:09 »
No vooyu! Ależ właśnie mamy i tak była też zakupiona, chociaż nie jestem pewna czy od Rosjanki, czy od kogoś z kraju byłego ZSRR...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline vooy.maciej

Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 19:56 »
Cytat: "martwawiewiórka"
No vooyu! Ależ właśnie mamy i tak była też zakupiona, chociaż nie jestem pewna czy od Rosjanki, czy od kogoś z kraju byłego ZSRR...

to strasznie jestem rozczarowany, że już oryginalne towary są takie słabe

Cytat: "martwawiewiórka"
chociaż nie jestem pewna czy od Rosjanki, czy od kogoś z kraju byłego ZSRR...

no czyli w skrócie od Rusków, kto by tam wnikał jak to jeden wielki sowiecki naród ;)

Offline peptek

Nordkapp 2011
« 4 Lut 2011, 19:57 »
O 15 kg na rower napisał Ciman kilka postów wcześniej. Ja do Norwegianu spakowałem się w dwie wietnamskie torby(ruskie) i wór jako podręczny ze sobą do kabinki. Torby sa dobre ale tylo na dwa loty. Później musiałem je kleić taśmami, bo się rwały. Ale i tak cztery loty wytrzymały. Na nastepny odlot tez takie same kupie. Rower przewoziłem bez opakowania z Okęcia. W Norwegii na lotniskach full wypas stanowiska z workami i taśmami

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Nordkapp 2011
« 7 Lut 2011, 01:02 »
Ale warto mieć dużą torbę do której wejdzie kilka sakw, bo jak wspominałem sztuki w tanich liniach mogą spokojnie policzyć.

Latając samolotem genialnym wynalazkiem jest taka torba bazarowa zapinana na suwak (z plecionki) - w którą handlujący wkładają całe góry ubrań i innego towaru. Z powodzeniem wchodzą do takiej dużej torby cztery sakwy, namiot i karimaty.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Nordkapp 2011
« 7 Lut 2011, 03:32 »
tomzoo, przecież dyskusja o tym toczy się w kilkunastu ostatnich postach :P
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Nordkapp 2011
« 7 Lut 2011, 08:14 »
Pozostawię ten wpis ku pamięci i przestrodze, co by za długo przed kompem nie siedzieć po nocy...  :oops:

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline peptek

Nordkapp 2011
« 16 Lut 2011, 16:36 »
Czy podróżował ktos pociagiem z Haugastol do Myrdal? Jak wygląda to cenowo z rowerem? czy często kursuje pociąg i czy nie ma problemu z rowerem.?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Nordkapp 2011
« 16 Lut 2011, 18:19 »
A po co pociąg?? Trasa z Haugastol do Myrdal jest bardzo prosta, jest raczej płasko. Fakt, nawierzchnia nie jest rewelacyjna, czasem beznadziejna, ale da się jechać. Ja jechałam z Flam do Myrdal i w porównaniu z tym odcinkiem dalszy kawałek to już pikuś, nawet z sakwami. No i w końcu to słynna Rallarvegen, jak pewnie wiesz najpopularniejsza trasa rowerowa w Norwegii. Moim zdaniem przereklamowana, ale jak już tam będziesz, warto się przejechać. Chociaż radzę nie jechać tamtędy w weekend, bo tłumy są jak w drodze do Morskiego Oka - zwłaszcza w tę stronę (Haugastol --> Myrdal).
W pociągu na pewno nie ma problemu z rowerem, ale też na pewno cenowo jest bardzo nieciekawie. Za sam odcinek Flam-Myrdal płaci się 250 NOK + chyba 80 za rower.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum