Autor Wątek: Nordkapp 2011  (Przeczytany 8859 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Nordkapp 2011
« 18 Lut 2011, 01:24 »
Maksymalnie do 175 - na krótkiej trasie zapłacisz mniej. Poza tym napisałam "niedużo" myśląc o norweskich cenach. Porównując do polskich wszystko tam jest drogie, może właśnie poza biletem w promocji "minipris" :)

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Nordkapp 2011
« 18 Lut 2011, 07:05 »
Dzieki za info . Czy bez wcześniejszej rezerwacji jest mozliwe zabranie roweru? Gdzies doczytałem, ze tak jak bilet można kupic bezpośrednio przed odjazdem(ciul, że drożej) to rower można zabrać tylko jesli wczesniej była rezerwacja. czy to prawda?
I mam pytanko z innej beczki. Jak konkretnie dostać się ze Stavangeru do Preikestolen/ Dokąd podpłynąć promem, a dokąd można dojechać rowerem?. Dodam, że potem mamy jechać na Odda

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Nordkapp 2011
« 18 Lut 2011, 09:14 »
Cytat: "peptek"
Jak konkretnie dostać się ze Stavangeru do Preikestolen/ Dokąd podpłynąć promem, a dokąd można dojechać rowerem?. Dodam, że potem mamy jechać na Odda

Z centrum Stavanger jest prom do Tau. Stamtąd jedziesz kilkanaście km na południe drogą 13 i potem skręcasz na drogę do Preikestolhytta. Jest trochę do góry, wjeżdża się chyba na 300-coś metrów, zostawia się rower przy schronisku i idzie dalej szlakiem pieszym. Wszystko jest dobrze oznakowane.
Jeśli chodzi o rowery w pociągu - napisz do nich maila, mi odpisywali po kilku minutach.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Nordkapp 2011
« 18 Lut 2011, 10:28 »
Jeszcze jeden szczegół - wydaje mi się, że pewniej i bezpieczniej  będzie wybrać opcję odbióru biletu u konduktora, niż w automacie/kasie na dworcu. Kasy na małych dworcach nie są czynne całą dobę.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline peptek

Nordkapp 2011
« 18 Lut 2011, 19:36 »
Cytat: "cinek"
Jeszcze jeden szczegół - wydaje mi się, że pewniej i bezpieczniej  będzie wybrać opcję odbióru biletu u konduktora, niż w automacie/kasie na dworcu. Kasy na małych dworcach nie są czynne całą dobę.

Racja. Jak byłem(nocowałem) na stacji kilkanaście kilometrów za Haugastol w Ustaoset to faktycznie juz po 16:00 dworzec swiecił pustkami(dzieki temu miałem cały dworzec dla siebie)
Cytat: "Janusushi"

Z centrum Stavanger jest prom do Tau.

A tak z ciekawości zapytam ile płynie ile kosztuje i jak często pływa?

Offline peptek

Nordkapp 2011
« 2 Mar 2011, 23:23 »
Czy droga Atlantycką 64 z Molde do Kristiansund można jechac rowerem? Nie ma żadnych zakazów na mostach?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Nordkapp 2011
« 3 Mar 2011, 06:31 »
Dobre pytanie:)
Droga Atlantycka, jadac od Molde, zaczyna sie za Kristiansund. Zeby dostac sie do Kristiansund i z niego wydostać (do Drogi Atlantyckiej), musisz przejechać dwa podmorskie tunele (może na początku zamiast tunelu jest most, nie pamiętam - w każdym razie drugi jest na pewno tunel), w których oczywiście jest zakaz jazdy rowerem. Możesz próbować. Ja odcinki przez tunele jechałam autobusami (nienawidzę podmorskich tuneli - choć inne uwielbiałam) i nie było to tanie, w dodatku musiałam dopłacać za rower, co jest dość chamskie, skoro jest zakaz. Aha - jeśli byś chciał jechać autobusem, to na przystanku przed tunelem/mostem (przed Kristiansund) musisz nacisnąć guzik, żeby autobus w ogóle na nim stanął. Guzik trzeba naciskać co 15 min, bo się wyłącza :)

Offline peptek

Nordkapp 2011
« 3 Mar 2011, 12:20 »
Ale małe sprostowanie. Będe jechał od Molde w strone Kristiansund ale nie chce dojechać do samego Kristiansund tylko pokonać mosty i dojechac do drogi 247 i powrót. Wg wszystkich znaków na niebie9Google i inne) Droga Atlantycka zaczyna się w Vevang. Czy na tym odcinku sa jakies zakazy? Bo tunelu raczej jeszcze nie ma

Offline grape

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 10.04.2011
Nordkapp 2011
« 27 Kwi 2011, 23:45 »
ja mam pytanie dotyczące nsb  :lol:  np na odcinku Oslo-Bergen kawałek jedzie się autobusem (?), więc co zrobić z rowerem? Można go legalnie wcisnąć do tego busa?  :mrgreen:
who travels, lives twice! :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Nordkapp 2011
« 2 Maj 2011, 11:27 »
W zeszłym roku, też była informacja o autobusie. Nie wiem jakiego odcinka teraz dotyczy, ale wtedy chodziło o jakiś fragment trasy koło Oslo, jeszcze w cywilizowanym terenie.
Jednak wsiedliśmy w pociąg na Oslo Central Station i dowiózł nas do Finse bez żadnych przesiadek.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum