Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187239 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 17 Paź 2023, 17:38 »

Może jak się zrobi wszystkie gminy, to można by się własnie wziąć za sołectwa?  ::)

Sołectwa czy wsie to nie jest taki zły pomysł. Pod warunkiem, że ograniczymy się do jednego "własnego" województwa. To i tak ilość która wystarczy na lata. Jak skończę zaliczać wszystkie remizy OSP w woj. łódzkim (pozostało ok. 100 z wykrytych i zlokalizowanych 1400) to wezmę się za "łódzkie" wsie - będzie tego ok.4500. Właściwie już to zacząłem równolegle robić. Ktoś z forumowiczów chwalił się o ile dobrze pamiętam woj. dolnośląskim.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 51%]

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 17 Paź 2023, 18:38 »
Można wtedy się pochwalić - byłem wszędzie.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 17 Paź 2023, 22:48 »
Do tego to mi w PL i CZ stykną gminy.

Jeszcze żeby polska to był kraj cywilizowany w stylu zachodnim, nie wschodnim, gdzie psy nie wyskakują za tobą i ich właściciele są ogarnięci. Między polską, a Niemcami, czy nawet Czechami i Słowacją to jest przepaść w tym temacie. Toteż pchanie się do każdej wiochy to groźba konfrontacji. To już nie jest jazda porządnymi krajówkami ewentualnie wojewódzkimi drogami.
To jazda po dziurawych wertepach często jakiś błotach no i te psy.

Przy okazji dzisiaj zrobiłem sobie mapki jednostek z krajów Europy, które już mam i  te które chce mieć. Jest jeżdżenia na dobrą dekadę jak nie więcej

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 18 Paź 2023, 07:43 »

Jeszcze żeby polska to był kraj cywilizowany w stylu zachodnim, nie wschodnim, gdzie psy nie wyskakują za tobą i ich właściciele są ogarnięci. Między polską, a Niemcami, czy nawet Czechami i Słowacją to jest przepaść w tym temacie. Toteż pchanie się do każdej wiochy to groźba konfrontacji. To już nie jest jazda porządnymi krajówkami ewentualnie wojewódzkimi drogami.
To jazda po dziurawych wertepach często jakiś błotach no i te psy.

To kwestia preferencji. Dla mnie jazda poza drogami krajowymi czy wojewódzkimi to zaleta. Nie przeszkadza mi jazda po lasach, błotnistych drogach, wertepach. Może nie przepadam za pchaniem roweru po piachach. Napotkane psy też jak dotychczas udaje mi się opanować, chociaż wątpliwe sytuacje zdarzały się. Przewaga psów to zaskoczenie i nasz strach wyłączający logiczne myślenie. Kiedy jesteśmy w stanie ocenić rzeczywiste intencje i zagrożenie ze strony konkretnego psa to już połowa sukcesu. Jak dotychczas to ja jestem w tych spotkaniach górą (oby nic się nie zmieniło).

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 20 Paź 2023, 23:00 »

Pod koniec września zrobiłem sobie 9-dniowe wakacje i objechałem ten najbardziej na północ wysunięty kawałek. W ten sposób zakończyłem objazd województw warmińsko-mazurskiego oraz kujawsko-pomorskiego (to drugie przez długi czas uważałem za najbardziej kłopotliwe do zaliczenia, ale udało się bez wielkiego bólu). Mam teraz w całości objechanych 8 województw, czyli niby jestem w połowie, ale nie do końca ;) Ok. 2600 km do przejechania zostało.

« Ostatnia zmiana: 21 Paź 2023, 01:08 Iwo »

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
« 22 Paź 2023, 13:03 »
Rozrysowałem palcem po mapie, tzn. myszką po RWPGS wszystkie 269 brakujące gmin. Wyszła potrzeba 11 gminnych wycieczek (4600 km) od 300 do 490 km.

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 5 Gru 2023, 20:43 »
Kurka wodna!
Dziś analizując mapy uświadomiłem sobie, że w 2021r. zaliczyłem nieświadomie gminę Brenna. Na podjeździe na Przełęcz Salmopolską jest mała serpentyna, która wdziera się na jej teren. A więc szybciutko zamieniam ją na zielony kolor...

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 2 Sty 2024, 21:48 »
Iwo goni mnie wyraźnie w liczbie zdobytych gmin. Mamy to obgadane. Raczej zakończy zabawę przede mną. Ja po prostu zimą raczej nie jeżdżę zbyt dużo. :) Czekam na maj lub może nawet czerwiec.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 10 Sty 2024, 13:52 »
Tak jest, już prawie-prawie.

Plan na zachodzie nieco się posypał - tych dwóch dziur na północnym zachodzie miało nie być. Ich obecność wynikła z przedłożenia walorów turystycznych nad optymalizację gminną; wolałem snuć się dróżkami polnymi i szukać ciekawostek zamiast gnać asfaltem po kolejne gminy. Dodatkowo namieszało przeciążenie nadgarstków - nowe, wypukłe w środku chwyty założone świeżo przed wyjazdem sylwestrowym doprowadziły do utrzymującego się parę dni bólu, przez co plan objechania choć jednej z tych dziur odpadł. Bywa i tak.

Mimo tego nie narzekam - konsekwentnie pozbyłem się najdalszych nieobejchanych opłotków a do listy zaliczonych województw doszło lubuskie.

Dodatkowo, na przełomie października i listopada, dzięki paru dniom jako-takiej pogody 'zjadłem' - w ramach dojazdu na koncert w Warszawie - pokaźną, a nawet potężną, dziurę znajdującą się na południu mazowieckiego, dzięki czemu ten gminny Behemot jest już prawie na ukończeniu. Reszta listopada i początek grudnia nie zostały, ze względów prywatnych, wykorzystane.

Wcześniej planowałem, że wystarczające będzie policzenie do 5; tymczasem trzeba policzyć do 7. A może jednak te dwie dziurki wielkopolskie uda się zrobić na raz? Zobaczymy.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 10 Sty 2024, 19:40 »
Mogę jeszcze dodać, że w ubiegłym roku udało mi się zaliczyć równe 402 gminy. Pozostało niespełna 60, dystans do przejechania szacuję na 1200 km.

Offline Mężczyzna muzeum

• Miasto: Lubuskie
  • Na forum od: 12.02.2018
« 24 Sty 2024, 10:25 »
Witajcie. Jeżdżę po gminach, ale zupełnie inaczej niż wy. Uznaję gminę za zaliczoną tylko i wyłącznie wtedy, kiedy wjadę do miejscowości od której pochodzi nazwa gminy.

Mam już odwiedzone wszystkie gminy w górach i zastanawiam się nad obraniem kolejnego kierunku do zaliczania gmin.
Gdzie jeździ się najgorzej? Pod tym względem, że są strome podjazdy.
Pas przy morzu? Jak wracałem z Helu do siebie to pamiętam, że było tam super dużo kilkusetmetrowych bardzo stromych zjazdów i podjazdów, tak, że nie nadążałem zmieniać przerzutek.

Chciałbym te najcięższe do jazdy okolice zliczyć w pierwszej kolejności.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 24 Sty 2024, 20:31 »
Na szczęście nie ma sztywnego regulaminu zaliczania, i każdy sobie może tak jak chce. Ja na przykład zadowalam sie postawieniem nóżki w granicach okreslanych przez OSM, a inni muszą mieć zdjęcie Urzędu Gminy aby zaliczyć. Co kto lubi.

W kwestii logistycznej to pamiętaj, że najtrudniej będzie tam gdzie najdalej.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 24 Sty 2024, 22:17 »
Pas przy morzu?
"pas przy morzu" to jest Pas Pobrzeży i tam jest płasko. Zapewne masz na myśli Pas Pojezierzy, który cechuje się zdecydowanie bardziej urozmaicona morfologią. Patrząc na Twoją ideę to w dalszej kolejności powinieneś zacząć zaliczać gminy właśnie w Pasie Pojeziernym, zaczynając od NE, czyli od Suwalszczyzny. Alternatywnie pozostają Ci Góry Świętokrzyskie oraz całościowo Pas Wyżyn, jednak myślę, zę w sumie więcej przewyższeń zrobisz w pasie pojeziernym.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna muzeum

• Miasto: Lubuskie
  • Na forum od: 12.02.2018
« 27 Sty 2024, 11:12 »
W kwestii logistycznej to pamiętaj, że najtrudniej będzie tam gdzie najdalej.
Najdalej już byłem, zaliczanie gmin zacząłem od objechania Polski dookoła :)
Patrząc na Twoją ideę to w dalszej kolejności powinieneś zacząć zaliczać gminy właśnie w Pasie Pojeziernym, zaczynając od NE, czyli od Suwalszczyzny. Alternatywnie pozostają Ci Góry Świętokrzyskie oraz całościowo Pas Wyżyn, jednak myślę, zę w sumie więcej przewyższeń zrobisz w pasie pojeziernym.
Nie wiedziałem, że pod Katowicami są jeszcze jakieś góry  :icon_redface:
Mieszkam na środkowym zachodzie, więc chyba najlepiej będzie mi jechać na północny wschód.
Tam chyba pojadę, dziękuję za podpowiedź :)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 20 Lut 2024, 10:40 »
W ostatnią deszczową sobotę, wpadły pierwsze gminy w tym roku - na Górnym Śląsku i Zagłębiu Dąbrowskim

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum