Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 190848 razy)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 5 Kwi 2024, 14:57 »
Witam
Czy jest jakaś podobna strona do naszej zaliczgmine.pl dotyczaca Czech.
Jeśli tak to poproszę linka
;

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 12 Kwi 2024, 12:15 »
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Czech

jeszcze nie ma

ja pobrałem sobie z ich geoportalu i robie te gminy z gminnym urzędem nadzoru - 2 stopnia.

Jest ich 393 i powierzchniowo są zbliżone do polskich.
Pojutrze powinienem mieć już połowę :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 12 Kwi 2024, 12:31 »
Jest ich 393 i powierzchniowo są zbliżone do polskich.
Pojutrze powinienem mieć już połowę :)
To szybko ci idzie to zaliczanie, wszak to teren pagórkowaty.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 12 Kwi 2024, 12:52 »
Robie to sezonowo od paru lat z doskoku.
W zeszłym roku skupiłem się bardziej na Słowacji, gdzie chcę dojechać do każdego powiatu plus miasta, bo gminy to u nich pojedyncze wsie, a na to sie nie piszę, tak jak w PL na sołectwa

W zeszły weekend wpadło to

https://www.strava.com/activities/11120988620
https://www.strava.com/activities/11126671615

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 12 Kwi 2024, 13:36 »
Fajnie by było popatrzeć na poczynania kolegi, ale konto prywatne jest :)
Wysłałem prośbę o autoryzację.

« 14 Kwi 2024, 16:55 »
I cyk, polowa czeskich gmin zaliczona

• niech tak się stanie
« 14 Kwi 2024, 20:28 »
Kolejne potwierdzenie, że Czechy to taki obwarzanek - brzegi najciekawsze, a środek pusty :D

« 14 Kwi 2024, 20:46 »
A może ja postanowiłem je schrupać niczym delicje? :D

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 14 Kwi 2024, 21:57 »
I cyk, polowa czeskich gmin zaliczona
I jak wrażenia?

Kolejne potwierdzenie, że Czechy to taki obwarzanek - brzegi najciekawsze, a środek pusty :D
Między innymi tak wygląda ten "pusty środek"

Sazava, jedna z najpiękniejszych czeskich rzek, płynie właśnie przez centralną część kraju
https://stock.adobe.com/pl/search?k=sazava&asset_id=348829728

• niech tak się stanie
« 14 Kwi 2024, 22:03 »
Między innymi tak wygląda ten "pusty środek"
Myślisz, że zbieracze gmin łapią takie miejscówki? Z ich opowiadań wynika co innego, szosa, granica gminy, koło przecięło granicę, nazad lub do przodu jak blisko kolejna gmina, szosa, granica gminy, koło przecięło granicę, nazad lub do przodu jak blisko kolejna gmina, szosa, granica gminy, koło przecięło granicę, nazad lub do przodu jak blisko kolejna gmina, szosa, granica gminy, koło przecięło granicę, nazad lub do przodu jak blisko kolejna gmina, szosa, granica gminy, koło przecięło granicę, nazad lub do przodu jak blisko kolejna gmina, itd.

A pusty środek mam już opracowany pod względem wież widokowych, więc jak odpalą zimą pociągi Gdynia-Poznań-Praga z przewozem rowerów, będę zwiedzał i biwakował. A fotka twoja podpisana Adobe Stock. Gówno z drona pewnie, a z siodełka widzisz drzewa i domki, dacze, sracze.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2024, 22:12 podjazdy »

« 14 Kwi 2024, 22:56 »
Wrażenia super - niektóre gminy rzeczywiście zostały zrobione tak jak pisał kolega Podjazdy - czyli do granicy i nazad albo lekko muśnięte, ale to raczej margines, bo jednak jak mogę to staram się wjechać do danego miasteczka gdyż są one bardzo urokliwe niczym z baśni. Widać w Czechach jak i na Słowacji ład przestrzenny co odczuwa się po wjeździe do polski gdzie reklamy aż walą prosto w ślepia i nie wiadomo gdzie się kończy wieś, a gdzie natura.

Te muśnięte gminy wynikały raczej z faktu, że są to jakieś pipidówy, o których nic nie wyczytałem ani nie słyszałem. Jednej mi tylko szkoda - As na samiuśkim zachodzie. Po prostu dojazd miałem tak beznadziejny, że na drodze od strony Chebu ruch tirów, innych ciezarowek, busów, aut tak koszmarny, brak pobocza i kultura jazdy słaba, że ledwo co dojechałem do granicy gminy, zawróciłem i ledwo uszedłem z życiem. Ale se zrobie dogłębnie te gminkę jak będę robił niemieckie powiaty bo se ustawie trasę z Niemiec do Niemiec przez Czechy.

Co innego jednak jak wiem, że warto coś zobaczyć i jak juz przejeżdżam przez jakieś miasteczko to staram się znaleźć owo Namesti by obejrzeć ładne kamieniczki. Odklikuje sobie też podjazdy na szczyty jak wiem, że można spokojnie po asfalcie wjechać i zdobyłem sobie Jested, Klinovec, Praded, Modre Sedlo, na jesieni pewnie Lysa Hora wpadnie, w między czasie Dlouhe Strane.

Czeskie uzdrowiska - to są cuda rangi światowej. Karlove Vary wg mnie są ładniejsze od Paryża, splendor aż się wylewa. Marianskie Laznie tez przepiękne. W Marianskich Lazniach jest park miniatur ciekawych zabytków w Czechach - a to jakiś zamek, wieża, wiatra, pałac. Obszedłem z żoną cały park i potem naniosłem te punkty na mapie i zaczynam odklikiwać - dzisiaj np wpadł zabytkowy wiatrak.

Także nie chodzi o gminy, ale o to by poznać dobrze kraj, a gminy to tylko jako taki wyznacznik.

Staram sie trzymać blisko rzek z wielu powodów - jako, że wszędzie są górki mniejsze czy większe, to wzdłuż rzek jest łatwiej, a po drugie jest to dość malownicze, a po trzecie Czesi, ale też Słowacy wzdłuż rzek budują ścieżki rowerowe ładnie oznakowane, z asfaltu i nawet pasy ruchu są. Profeska! Sazawe bede robił w maju - nie wiem czy wyhaczę akurat tę fotkę ze stocka, ale kto wie...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2024, 23:09 Cokeman »

• niech tak się stanie
« 14 Kwi 2024, 23:17 »
Chciałem wysłać gpx z wieżami w Czechach i Słowacji, ale za duży. 5683 kb. Na PW też się nie da. To tyle w temacie. Mogę usuwać losowe wieże, bo nie znam metody zipowania plików gpx tak, żeby nadal forum rozpoznawało je jako gpx. Jak usunę z 300 wież, to pewnie się zmieszczę :D w tym limicie.

Te wieże mogłyby urozmaicić trochę zwiedzanie pustego środka, ale nie urozmaicą, chyba, że znajdziesz je sam. Już wiesz, że są :D
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2024, 23:26 podjazdy »

« 14 Kwi 2024, 23:38 »
Mijam je czasem, ale nie chce mi sie szczerze mówiąc zjezdzac w jakies bruki czy inny szuter i wdrapywac na  jakas wieze skoro i tak co chwila wjezdzam na jakąś gorke i mam podobny widok. Jakoś nie rusza mnie to az tak. Co innego zbiorniki wodne. Wczoraj w Karolince a potem w Luhacovicach specjalnie robilem ekstra  po 100m przewyzszenia by zlapac jeziorka na tle gór. Bo gdybym nie podjechal to bym jeziorka nie zobaczyl. W przypadku wiezy nie widze az tak wielkiej wartosci dodanej w stosunku do widoku ktory mam gdy i tak jade obok na pobliską górkę

P.s. jutro postaram sie wrzucic gdzies granice gmin w CZ w formacie kml

• niech tak się stanie
« 14 Kwi 2024, 23:39 »
Bruk i szuter raczej nie, szlak pieszy. Wartość dodana jest ogromna, bo często jak widok z drona. Tylko trzeba wiedzieć na co się patrzy, jakie wsie, miasta i góry. To wymaga dążenia do wiedzy.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2024, 23:45 podjazdy »

« 15 Kwi 2024, 08:54 »
każdemu wg potrzeb jak mawiał tow Lenin.
Ja mam inny styl jazdy, nie aż tak dogłębny.

Załączam obiecane gminy Czech

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum