Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 190850 razy)

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 15 Kwi 2024, 14:27 »

O! Nurek! Piękna lokomotywa.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 18 Kwi 2024, 17:33 »
Jest ich 393 i powierzchniowo są zbliżone do polskich.
No tak niekoniecznie. Średnio są prawie dwa razy większe od polskich, więc trochę łatwiej je zbierać.
Trochę po Czechach jeździłem i się zainspirowałem. Muszę sprawdzić na czym stoję w kwestii skuteczności tego jeżdżenia.
Tymczasem sprawdziłem sobie poziom zaliczenia gmin holenderskich, które są faktycznie zbliżone wielkością do polskich (PL - 126 km2, NL - 121 km2). Wyszło mi 90 zaliczonych z 342 ogółem i się trochę rozczarowałem. Myślałem, że będzie więcej. Byłoby, gdybym jeżdżąc tam patrzył na granice, Aa tak sporo się ominęło.
Szkoda, że z Gdańska jest wszędzie daleko. Mieszkając na południu można by się tymi Czechami zająć na poważnie.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 18 Kwi 2024, 21:01 »
Między innymi tak wygląda ten "pusty środek"
A fotka twoja podpisana Adobe Stock. Gówno z drona pewnie, a z siodełka widzisz drzewa i domki, dacze, sracze.
Ty widzisz "gówno"i "dacze sracze" a ja świetną miejscówkę do wspinaczki, penetracji linii kolejowej i porównania tego jak jest i jak było.
Dostępne, nieogrodzone dacze w formie traperskich chat bardzo lubię.

Czeskie uzdrowiska - to są cuda rangi światowej. Karlove Vary wg mnie są ładniejsze od Paryża, splendor aż się wylewa. Marianskie Laznie tez przepiękne. W Marianskich Lazniach jest park miniatur ciekawych zabytków w Czechach - a to jakiś zamek, wieża, wiatra, pałac. Obszedłem z żoną cały park i potem naniosłem te punkty na mapie i zaczynam odklikiwać - dzisiaj np wpadł zabytkowy wiatrak.

Także nie chodzi o gminy, ale o to by poznać dobrze kraj, a gminy to tylko jako taki wyznacznik.

Staram sie trzymać blisko rzek z wielu powodów - jako, że wszędzie są górki mniejsze czy większe, to wzdłuż rzek jest łatwiej, a po drugie jest to dość malownicze, a po trzecie Czesi, ale też Słowacy wzdłuż rzek budują ścieżki rowerowe ładnie oznakowane, z asfaltu i nawet pasy ruchu są. Profeska! Sazawe bede robił w maju - nie wiem czy wyhaczę akurat tę fotkę ze stocka, ale kto wie...

Jakiś czas temu trafiłem do małego uzdrowiska w mieście Podiebrady, polecam fajne miejsce z parkiem zdrojowym w którym jest ogólnodostępne źródełko wody mineralnej, scena z koncertami itp

Po czwarte przy rzekach lecą malownicze linie kolejowe z mnóstwem wiaduktów, mostów i tuneli.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 19 Kwi 2024, 13:46 »
Jest ich 393 i powierzchniowo są zbliżone do polskich.
No tak niekoniecznie. Średnio są prawie dwa razy większe od polskich, więc trochę łatwiej je zbierać.
Trochę po Czechach jeździłem i się zainspirowałem. Muszę sprawdzić na czym stoję w kwestii skuteczności tego jeżdżenia.
Tymczasem sprawdziłem sobie poziom zaliczenia gmin holenderskich, które są faktycznie zbliżone wielkością do polskich (PL - 126 km2, NL - 121 km2). Wyszło mi 90 zaliczonych z 342 ogółem i się trochę rozczarowałem. Myślałem, że będzie więcej. Byłoby, gdybym jeżdżąc tam patrzył na granice, Aa tak sporo się ominęło.
Szkoda, że z Gdańska jest wszędzie daleko. Mieszkając na południu można by się tymi Czechami zająć na poważnie.

Polecam,

A co do porównania, to zauważyłem, że wychodzi ok 190 km2 i mniej niz w PL, ale np mniej niż w gminach lubuskich albo zachodniopomorskich, ale wiecej niż w śląskich, bo w PL jest dosyć nierówno. Poza tym u nas są te gminy miejskie mające drugie jako obważanek - ot np moje rodzinne Skierniewice, tam tego nie ma. Dlatego też wybrałem co najbliżej odpowiada. W Niemcach to skupie sie np na powiatach oraz szlakach rzecznych i nie tylko rzecznych bo Niemcy umieja w sciezki, w przeciwienstwie do nas - ot green failo chociazby

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 19 Kwi 2024, 14:02 »
Jest daleko, ale od grudnia będzie 4 razy dziennie bezpośredni pociąg z Gdyni do Pragi przez Poznań z przewozem rowerów. To diametralnie zmieni sytuację także dla mieszkańców Wielkopolski, bo na razie dostanie się do Czech jest problematyczne, gdyż docierasz do granicy w Międzylesiu i jest dziura.

Podróż do Pragi potrwa 9 godzin z Trójmiasta, więc porównywalnie jak z Poznania na przedpole Beskidów.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 19 Kwi 2024, 20:50 »
Polecam,

A co do porównania

No to się zająłem tematem i wyszło jeszcze coś zupełnie innego. Gmin z rozszerzonymi uprawnieniami, o których piszesz, jest w Czechach tylko 205, a nie 393. Są więc aż trzy razy większe od polskich. Nie wiem, skąd wziąłeś tę liczbę 393?
Teraz biorę się za mapkę.

« 20 Kwi 2024, 02:01 »
Po podliczeniu wychodzi 118 zaliczonych gmin na 205.

« 20 Kwi 2024, 11:14 »
Ty pokazujesz gminy 3 stopnia czyli z rozszerzonymi uprawnieniami.
Ja zaliczam te 2 stopnia czyli gminy z gminnym urzędem nadzoru.
Ich jest 393 i to one są najbardziej zbliżone do polskich

« 20 Kwi 2024, 12:06 »
Ożeż Ty. Cała nocna robota w piach. Faktycznie tak napisałeś, ale jakoś to do mnie nie dotarło. Nie wiem, czy jeszcze raz się zdobędę na ten wysiłek, żeby to przeanalizować i sprawdzić, co już zaliczyłem, ale przy 393 to zaliczanie ma na pewno dużo większy sens.
Tak na marginesie to zbieram też czeskie miasta, których mam 169 z 610 ogółem. W tym przypadku mają ich akurat proporcjonalnie więcej niż jest w Polsce.

« 20 Kwi 2024, 22:35 »
Miasta zbieram na Słowacji, bo tam masz okresy, a potem juz gminy wielkości naszych sołectw, toteż  zebranie miast i okresów przy okazji dostatecznie wg mnie wyczerpuje kraj.

Problem jednak jest taki, że o ile w Czechach to miasta są urokliwe, o tyle na Slowacji to nudne blokowiska w 90% przypadków. Perełki typu Kremnica albo Lewocza to rzadkość

« 21 Kwi 2024, 12:17 »
Ile masz już uzbieranych? Ja generalnie spisuję wszystkie odwiedzone miasta w każdym z krajów i na Słowacji mam 54, czyli ponad 1/3. Nie przypuszczałem natomiast, a nigdy wcześniej też nie sprawdzałem, że w Czechach jest aż tyle miast.

« 21 Kwi 2024, 12:39 »
Wg tego mam 91 i brakuje 50

https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Zoznam_miest_na_Slovensku

Za rok chce skończyć i będę miał objechaną cacłą Czechosłowacje

« 21 Kwi 2024, 15:59 »
No to bardzo solidny wynik. Powodzenie w realizacji tego zamierzenia.
Ja się skupiam na zaliczeniu wszystkich polskich miast, bo co roku coś dochodzi i ciągle kilku brakuje do zamknięcia tej listy.

« 21 Kwi 2024, 16:13 »
eee - a tego to nie masz w ramach polskich gmin, które też masz chyba wszystkie?

« 21 Kwi 2024, 17:30 »
No właśnie nie. Zaliczenie gminy nie zawsze oznacza zaliczenie jej stolicy. W większości gmin starałem się zaliczać stolicę, ale nie wszystkie i potem część z nich uzyskała prawa miejskie i kilku nowych miast nie mam zaliczonych  (pomimo zaliczenia gminy).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum