Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187273 razy)

Offline Mężczyzna lukasz78

• Miasto: Варшава-Беляны
  • Na forum od: 09.11.2011
    • Moje rowerowanie
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 16 Lis 2011, 21:54 »
Moje osobiste kryteria i styl zdobywania gmin: bez użycia innych pojazdów niż rower, startuję z garażu w Bytomiu - Łagiewnikach, dojazd rowerem do danej gminy/miasta, nie tylko przejazd przez teren gminy, ale dojazd pod jednostkę samorządową (urząd gminy/miasta) danej gminy/miasta i udokumentowanie w tym miejscu pamiątkowego zdjęcia, powrót rowerem do miejsca startu (garaż w Bytomiu - Łagiewnikach). Na takich zasadach i w takim stylu planuję "zdobycie" jak największej liczby gmin, bez względu na czas zdobywania.

Hehe, podobobają mi się takie surowe kryteria i chętnie wprowadziłbym je róniez u siebie, ale cóż, proza życia - praca, rodzina, żona i... "ta druga"  :wink:  i jeszcze rower i trochę internet, ciężko znaleźć na to wszystko czas  :D  Jak dla mnie doba mogłaby trwać 60 godzin, byłoby cudownie.
http://lukasz78.bikestats.pl - moje rowerowanie

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 16 Lis 2011, 22:00 »
Jak dla mnie doba mogłaby trwać 60 godzin, byłoby cudownie.
Nie ciesz się za bardzo. Na pewno czas pracy by się znaaaacznie wydłużył :icon_confused:

Offline Mężczyzna Cymmes

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 10.11.2011
« 16 Lis 2011, 22:16 »
Planuję zdobyć wszystkie gminy i nie ograniczam się czasowo. Tak sobie myślę, że jeżeli moim stylem udałoby mi się się zdobyć wszystkie gminy w ciągu 10 lat to byłbym bardzo, ale to bardzo zadowolony i dumny z siebie. transatlantyk bardzo dobrze mówi, że jak się chce robić jeszcze coś innego to takie zbiory zajmą na 100% dobrych kilkanaście lat. Jak na razie mam na koncie zero. Plan mój jest taki: do końca roku moim sposobem chcę zdobyć 25 gmin. Jeżeli się uda będzie pierwszy mój sukces. Mam jeszcze inne pasje - np górskie wspinaczki i zdobywanie szczytów.
Co do zdobywania to tak jak napisałem: start z garażu i powrót do garażu. Nawet jeżeli będę musiał jechać z Bytomia na Hel lub Suwałki to w obie strony rowerem. Co do trasy przejazdu to zaliczam gminę w ten sposób, że wjeżdżam do niej, jadę pod urząd miasta/gminy robię foto i jadę walczyć o kolejną lub wracam do garażu :-) obojętnie jaką drogą ważne żeby wracać również rowerem. Natomiast gminy, które już odwiedzę z wizytą pod urzędem, a kiedyś w przyszłości będę przejazdem przez ich terytorium przejeżdżam tak jak prowadzi droga i jadę dalej po kolejne zdobycze gminne.
Jeżeli można to mam pytanie: jakie plany miał Wilk?
Zdrowa rywalizacja i fair play!

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 16 Lis 2011, 22:20 »
Idea  "wyjazd z garażu i powrót do garażu" jest mi bardzo bliska. Zazwyczaj tak organizuję swoje wyjazdy. Pociąg to już taka ostateczna ostateczność, unikam po prostu.

• Moje rowerowanie
« 16 Lis 2011, 22:29 »
Idea  "wyjazd z garażu i powrót do garażu" jest mi bardzo bliska. Zazwyczaj tak organizuję swoje wyjazdy. Pociąg to już taka ostateczna ostateczność, unikam po prostu.

Hmmm, sama idea i dla mnie jest dobra, tylko z wdrożeniem w praktyce różnie bywa. Natomiast z pociągów często korzystam, bo je po prostu lubię mimo niedostatków polskich kolei, kiedyś strasznie jarałem się kolejnictwem i zostało mi z tego sporo do dziś. Więc pociągi jak najbardziej, natomiast nie przewożę roweru na dachu samochodu, choć coś czuję, że jak się mocno wciągnę w zdobywanie gmin,to i tu niedługo się złamię :)

Offline Mężczyzna art75

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 17.03.2011
« 16 Lis 2011, 22:58 »
Podobnie jak Kolega art75 ustalam sobie osobiste kryteria. Mianowicie rozpoczynam zdobywanie gmin w momencie obecnego wpisu tj. 16.11.2011, a "zdobyte" wcześniej wspomniane powyżej 47 gmin zeruję i rozpoczynam "gminobranie" z stanem: zero. Moje osobiste kryteria i styl zdobywania gmin: bez użycia innych pojazdów niż rower, startuję z garażu w Bytomiu - Łagiewnikach, dojazd rowerem do danej gminy/miasta, nie tylko przejazd przez teren gminy, ale dojazd pod jednostkę samorządową (urząd gminy/miasta) danej gminy/miasta i udokumentowanie w tym miejscu pamiątkowego zdjęcia, powrót rowerem do miejsca startu (garaż w Bytomiu - Łagiewnikach). Na takich zasadach i w takim stylu planuję "zdobycie" jak największej liczby gmin, bez względu na czas zdobywania.

Tylko rower, tak trzymać! ;D
(Zdaje się, że mieszkam całe dwa przystanki "siódemką" od Ciebie, jestem z Piaśnik:))

rdklstr

• Gość
« 17 Lis 2011, 00:39 »
Mam coś podobnego, odnośnie jazdy na wyprawy z i do domu tylko rowerem, choć ostatnio się to nieco zmieniło ze względów praktycznych i zdarza mi się nie jechać całości by bike. Głównie gdy muszę się pospieszyć, albo czeka mnie odcinek, który już tyle razy jeździłem, że mi się rzygać chce :P . Natomiast wszelkie trasy z dalekich miejsc w Polsce przejeżdżam rowerem, aż do okolic swoich. Baaardzo nie lubię przerywać wyprawy innym środkiem transportu, bo to później brzydko wygląda na mapie tras i jak ognia unikam :wink:

Co do pomysłu z oznaczaniem gmin TYLKO zaliczonych od garażu do garażu, wydaje mi się to jako level Hard i poza tym dobrze było by tworzyć mapę miejsc, gdzie było się na zwyczajnych warunkach. Co zaś do Harda stworzyć oddzielną kategorię, w której to gminy te byłyby bardziej wartościowe, niż w wersji Standard ;D  już sama idea zdobywania urzędów gmin jest inną kategorią niż zwykłe gminobranie (patrząc okiem kartografa powinna być też oznaczona sygnaturą, bo w skali mapy zaliczenie obowiązuję przez wkroczenie do punktu, nie zaś obszaru jakim jest gmina)

transatlantyk nie byłem wcześniej na tego typu zgromadzeniach (poza w sumie anonimową Masą Krytyczną), toteż i słownictwa nie ogarniam :wink:
Co zaś do wrzuconej przez mnie mapki, moim celem głównym jest nie oznaczenie wszystkich gmin, a zebranie jak najwięcej tras, ulic, ścieżek, a gminy są dobre by uogólnić wyniki tego w postaci mapy.
Nie ukrywam, że mapa wymaga poprawy odnośnie skali barw. Kryteria tam narzucone również czekają na poprawki. Moim celem jest naniesienie wszystkich tras do Google Earth w postaci śladów, tak dokładnie jak mogę i wyliczeniu jak wielką powierzchnię gmin zjeździłem, oraz jaką cześć wszystkich dróg tam istniejących przejechałem. Niestety do tego potrzebuję zebrać wszystkie trasy, które ciągle staram sobie przypominać i oznaczać, więc dopóki nie zbiorę wszystkich starych danych, robię mapkę tak jak robię, żeby nie przerabiać poprzednich około 200 plików z osobna
:P 
« Ostatnia zmiana: 17 Lis 2011, 00:41 rdklstr »

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 17 Lis 2011, 05:46 »
transatlantyk nie byłem wcześniej na tego typu zgromadzeniach (poza w sumie anonimową Masą Krytyczną), toteż i słownictwa nie ogarniam
No to dlatego tłumaczę i wyjaśniam "po dobroci".  :D
A co do mapek, to ja mam w swoim archiwum sporo różnych, a na forum prezentuję tylko jedną wersję, możliwie prostą i czytelną. Prezentowanie tutaj mapki z gminami odwiedzanymi innymi środkami komunikacji niż rower mija się trochę z celem i zaciemnia to, czego dokonałeś z pomocą roweru.
« Ostatnia zmiana: 17 Lis 2011, 05:54 transatlantyk »

• Moje rowerowanie
« 17 Lis 2011, 14:03 »
A ja się pochwalę, że wczoraj zaliczyłem Kobyłkę :)

Przy czym nie chodzi o jakies moje skłonności zoofilskie, lecz o pewne miasteczko pod Warszawą  :D

Offline Mężczyzna Cymmes

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 10.11.2011
« 18 Lis 2011, 00:23 »
Melduję, że moje zdobywanie się już wreszcie rozpoczęło. Dziś udało się zdobyć wybraną metodą 5 gmin. Dobre i to na początek! Wilk masz dużo w tym racji, że jest z tym szukaniem, spisywaniem i itp dużo zabawy. Ponieważ już nie dogonię czołówki jeżeli chodzi o ilość to postaram się robić ile się uda, ale w takim stylu jaki obrałem. A jak to już urosło z level hard do mission impossible to już bardziej mnie zmotywować nie można chyba :)
Pozdrawiam zbieraczy!
P.S.
Ludzie dzisiaj w Piekarach Śl. patrzyli jak na wariata, który robi fotki pod urzędem. Jeden gościu mi powiedział: "Panie, puknij się pan w ten pusty łeb! Połowa listopada, zaraz będzie śnieg i zima, a pan na rowerze jeździ"
Zdrowa rywalizacja i fair play!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Lis 2011, 00:29 »
:)
Najgorzej jest w gminach gdzie po adresie nie da się znaleźć urzędu albo mi zdarzyło sie znaleźć  (chyba) urząd w remoncie bo nie było żadnej informacji co to za budynek a innego w wiosce nie było co mógłby być urzędem :D

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Lis 2011, 05:47 »
Inaczej zaśpiewacie jak mi zacznie tych gmin przybywać 2-3 razy szybciej niż dotychczas
Michał, to było bez złośliwości. Nikt na tym forum nie jeździ tyle co Ty.Jesteś najprawdziwszym wycinakiem :D

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 18 Lis 2011, 09:14 »
Pamiętam jak to z Cimanem ok. 22 w nocy przy 2-3'C zjechaliśmy parę km z drogi by zaliczyć zakichane Pakosławice, nakołowaliśmy się po tej wiosze - i jeszcze na dobitkę urzędu nie znaleźliśmy! :lol:
A ja się do tej pory zastanawiam jak bardzo musiał się zdziwić miejscowy pijaczek, którego w marcu z sakwami i namiotami na bagażniku o tej 22 pytaliśmy o urząd gminy :D

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 18 Lis 2011, 15:44 »
Czy dobrze rozumiem, że dzielnice-gminy w Warszawie nie liczą się jako zdobyte? Na zaliczgmine.pl ich nie widzę.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

rdklstr

• Gość
« 18 Lis 2011, 15:46 »
dzielnice nie są gminami mimo że powierzchnie mogą mieć zbieżna. co do dzielnic w miastach prowadzę oddzielną klasyfikację.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum