Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187367 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 31 Sie 2012, 08:27 »
@ Robert, a powymyślałeś jakieś inne krainy? :)

Artykulik o Lubelszczyźnie:

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/645433,rozstrzygamy-jezykowe-dylematy-lubelszczyzna-to-tez,id,t.html

Offline Mężczyzna Robert

« 31 Sie 2012, 10:42 »
A słyszałeś o Ziemi Chełmińskiej, Pałukach, Pomezanii i pierdylionoie innych krain historyczny, które znalazły się w granicach Polski?
Żeby wiedzieć gdzie leży Wielkopolska, albo Śląsk, nie potrzebuję map, ale od kiedy dowiedziałem się, że okolice Radzynia Chełmińskiego nie są Kujawami, interesuje mnie rozmieszczenie i granice krain historycznych, a sprawa jest trochę skomplikowana (np. takie Strzelce Krajeńskie leżące kilkadziesiąt km od granic Krajny).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 31 Sie 2012, 10:49 »
No to poszukaj :)

Offline Mężczyzna Robert

« 31 Sie 2012, 11:33 »
Klasyk argumentów z okresu podstawówki :P

Z innej beczki. Mam problem z gminą Żabia Wola. Ostatnio przejeżdżałem po DK50 (na pierwszej mapie  oznaczona jako 717), ale Geoportal jak dla mnie niewystarczająco jasno określa czy gminę zaliczyłem, czy też nie (droga jest na granicy).

W takich sytuacjach sięgam po inne mapy: Michelin, Google i Falk:

Te zaś jasno wskazują, że w gminie Żabia Wola byłem. Pytanie do was Zdobywcy: czy w mojej sytuacji tę gminę byście odhaczyli, czy też nie. Oczywiście przyjmujemy moje kryterium zaliczania.
Zdanie Joszka już znam: on ufa tylko Geoportalowi.

Podobną sytuacje miałem z Gryficami - ale tam Geop., Google i Falk prowadziły granicę po osi drogi, jedynie wg Michelin zaliczyłem gminę, ale w tym wypadku tego nie uznałem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 31 Sie 2012, 11:45 »
Po sprawdzeniu w Google Maps że obie strony drogi należą do jednej gminy, pewnie nie szukałbym dalej, ale gdybym już znalazł w Geoportalu, że granica idzie środkiem drogi to uznałbym Geoportal.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 31 Sie 2012, 11:46 »
Patrząc na ta mapkę to jadąc tą ścieżką nad wsią Budki na północ to byś zaliczył żabią Wolę? :)

PS: W Geoportalu droga nie jest na granicy tylko przy granicy. :)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 31 Sie 2012, 11:48 »
napisz do urzędu gminy Żabia Wola i zapytaj kto pilnuje drogi :)

rdklstr

• Gość
« 31 Sie 2012, 13:00 »
Jako że granice jednostek administracyjnych są… wyznaczane przez dane pań„stwo, nie zaś› serwisy zagraniczne :P wszelkie źródła pozakrajowe (nie zwią…zane z pań„stwową… administracją… i wł‚adzą…) mogą… być‡ tylko orientacyjne. jedyny wyją…tek kiedy informacje w nich zawarte są… wiążące, to brak jakichkolwiek źródeł‚ krajowych (a że geoportal dział‚a, wię™c to on jest naczelnym źródłem wiedzy w tej dziedzinie)

Jeśli źródła geoportalu nie wystarczają…, i chce się™ upewnić‡, w niektórych gminach jest sporzą…dzone "Studium uwarunkowań„ i kierunków zagospodarowania przestrzennego" Niestety nie dla wszystkich bo prawo stanowi że gmina powinna takie studium zrobić‡, a nie że musi :P
Na ich podstawie można ewentualnie potwierdzić swoje wą…tpliwoś›ci w pewnym stopniu. niestety żeby do nich dotrzeć‡ trzeb się™ czasem sporo naszukać‡ :P

Graficznie:
1. fragment Studium uwarunkowań„ i kierunkóww zagospodarowania przestrzennego dla Żabiej Woli - fragment z pogranicza z Grójecką…. Jak widać‡ jest ona oznacznoa POZA obrę™bem gminy
2. i 3. Część gminy Gryfice przez którą… przebiegałaa trasa maratonu wg geoportalu. Jak widać‡ granica nie przebiega wzdłuż jednego pobocza na cał‚ej długości i wyglą…da na to że częściowo krajówka przynależy do tej gminy
« Ostatnia zmiana: 31 Sie 2012, 13:12 rdklstr »

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 31 Sie 2012, 20:57 »
Co do Żabej Woli, wg moich danych gmina kończy się "na rowie" (działki pod drogą przynależą do Mszczonowa), a B-B Tour prowadził przez Gryfice (działka należy do Gryfic). Czy na geoportalu jest jakakolwiek możliwość sprawdzenia "czyja jest to działka", bo wygląda że jest to najbardziej wiarygodne źródło.

Z drugiej strony.. Osobiście jadąc po styku dwóch gmin, po prostu zaznaczam obie. Tak jak pokazuje mi GoogleEarth.
Oczywiście widząc totalną "nieprzynależność" drogi do gminy, to zostawiam na potem (np. jadąc szosą 152 nie zaliczyłem gminy Rąbino, pomimo że wybrałem się na "pieszą wycieczkę" do tejże gminy)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

rdklstr

• Gość
« 31 Sie 2012, 21:43 »
Z drugiej strony.. Osobiście jadąc po styku dwóch gmin, po prostu zaznaczam obie. Tak jak pokazuje mi GoogleEarth.
GE jest mało wiarygodny pod tym względem, zdjęcia mimo że dobrze przedstawiają kształt dróg, zabudowe itp, mają wiele zaburzeń związanych z ich pozyskaniem a szczególnie złożeniem w jedną całość, stąd np. w pewnym miejscach drogi się nie łączą. Ponadtogranice administracyjne są zbyt uproszczone. GE nie jest wiarygodny jako narzędzie do gminozbierania.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Wrz 2012, 17:07 »
Co do granic administracyjnych, to faktycznie, te dostarczane przez Googla są mało dokładne. Jednak posiadam dokładniejsze dane (działki-gminy-powiaty-województwa), które po konwersji bardzo dobrze prezentują się na GE. Jedyną ich wadą jest słaba aktualność (2005), na szczęście zmian dużo nie ma (i łatwo można je zauważyć w oparciu o różnice w powiatach na GE czy gminach na Google Maps).

Faktycznie zdjęcie satelitarne i warstwy po współrzędnych często są rozjechane. Nawet o 100m.. Ale fotka jest tylko orientacyjna, nie jest główną treścią. Podstawą są KMLe niezaliczonych gmin oraz ślad przejechanej trasy.. i pozostaje tylko spokojne odklikanie gmin :)

Gdyby jeszcze było porządne narzędzie do planowania tras w GE to ta jedna aplikacja byłaby w 100% wystarczająca każdemu gminożercy.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

rdklstr

• Gość
« 1 Wrz 2012, 19:12 »
a te KMLe to sam przeklikałeś czy gdzieś znalazłeś? ja po prawdzie znalazłem tylko granice kml dla kilku gmin na zachód od Warszawy i  :icon_exclaim: dla całych Włoch (choć i tak wyglądają na nieco uproszczone)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 5 Wrz 2012, 18:39 »
A ja sobie ponownie do Yoshka na piwo pojechałem :D, 24 gminy wpadły :D Do tego ładna pogoda, uroki późnego lata, mnóstwo malin po drodze, sympatyczny pobyt u gościnnego kolegi, trochę wspólnie przejechanej trasy.

Offline Mężczyzna Robert

« 7 Wrz 2012, 16:59 »
Dzięki Panowie, w takim razie miejsce Żabiej Woli na liście zajmą Gryfice.

Wieści z frontu: wczoraj, po długich zmaganiach, zaliczenie gminy Kuślin (byłem bliski jej zaliczenia w ub. roku), zakończyło podbój Wielkopolski  :D

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3151.msg51282#msg51282
« Ostatnia zmiana: 7 Wrz 2012, 17:59 Robert! »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum