Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187411 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 28 Lis 2012, 20:55 »
zależy jak wielkim purystą przebiegu granic gmin jesteś. Bo jedyna słuszna to geoportal, ale używanie tego to tragedia.
Osobiście sprawdzam na gofalk http://www.gofalk.com/routenplaner/route-planner.jsp //Tryb classic ma granice gmin.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 29 Lis 2012, 01:01 »
A ja mam pytanie, nie wiem czy dobrze że tu pytam, no ale.
Jaka jest najlepsza mapa gmin (internetowa) do porównywania przejechanej trasy z bikemap i zaliczonych gmin po drodze? ;>

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=3161.0
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 29 Lis 2012, 11:58 »
No tak, nie przeczytałem 1 posta.  ::)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 26 Kwi 2013, 14:30 »
Ale widzę że ORMO czuwa!  ;D

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 26 Kwi 2013, 14:31 »
Wilku, jeśli Aard robi to w zgodzie ze swoimi założeniami/przekonaniami/sumieniem czy czym tam jeszcze, przejeżdża/wjeżdża/stawia rower z samochodu w danej gminie i (co najważniejsze) nie kryje się z tym, to w czym problem?
A że nie jest to w zgodzie z zasadami założonymi przez innych wciągniętych w ten proceder osób - to wiadomo, że będzie bolało :D
No ale - wiesz jak to zrobił i wiesz jak to traktować ;)
Ja też w wiele miejsc, które potem zaznaczyłem na mapie, podjeżdżałem samochodem czy pociągiem, tylko faktycznie były to potem pełnoprawne wycieczki rowerowe. W żadnym razie podjechanie na pogranicze kilku gmin i zrobienie kółka w celu przejechania kilku kilometrów przez teren danej gminy. Taka sztuka dla sztuki wg mnie jest bez sensu...

P.S. Borafu - uśmiałem się do łez ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Kwi 2013, 15:10 »
Ale widzę że ORMO czuwa!  ;D

To powinno uśmiercić temat w zarodku  ;D

Dlatego w zaostrzającej się rywalizacji na zaliczgmine.pl trzymam kciuki za Vagabonda i Transatlantyka - nie dajcie się panowie rowerzystom co gminy zaliczają samochodami

Przecież Robert podjeżdża i wszyscy to wiedzą, ostatnio widziano go jak wyciąga rower z samochodu  ;D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 26 Kwi 2013, 18:11 »
Zaczynam rozumieć Remigiusza, który nie chciał się zapisać na zaliczgmine.pl, żeby cyferki nie przysłoniły mu istoty zabawy.
Ale Remigiusz nie kryje się z cyferkami. Jemu po prostu nie chce się klikać te 1,6k razy, skoro ma swój świetne szablon (sam z niego korzystam).
W ub. roku gdy jechaliśmy na Zlot, nie chciał ze mną skoczyć po gminę, bo jestem jego konkurentem :P Ostra rywalizacja, a nie jakaś-tam zabawa ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2013, 15:12 Robert! »

Offline Mężczyzna Cymmes

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 10.11.2011
« 27 Kwi 2013, 12:35 »
Witajcie Forumowicze!
A co tam też się włączę do dyskusji :-)
Mnie na forum z Wszystkich Forumowiczów najbardziej mobilizuje Wilk. Bywa czasem nastawiony "anty" do różnych tematów przez co mnie osobiście motywuje. Jak np. mój głupi pomysł z rowerem na Rysy  :P - Wilku - jeszcze to zrealizuję :-)
Natomiast co do gmin to ja w rankingu ciągle się kręcę gdzieś z tyłu i mam raptem szałowe 72 gminy zdobyte. Jak na razie to mnie tak kręci! Może mam małe zdobycze i będę zdobywał je przez 25 lat jeszcze, ale ja mam plan zaliczyć wszystkie bez użycia innych środków niż rower. Wyjazd z domu rowerem i powrót do domu rowerem. Kończą mi się gminy blisko miejsca zamieszkania więc będę musiał coraz dalej zaglądać w kraj. Ale to jest super. Z perspektywy siodełka każda gmina wygląda zupełnie inaczej. Jakie było moje zdziwienie kiedy w gminie Klucze od strony Pilicy wyskoczyły z pod ziemi 2-3 fajne podjazdy. Przecież autem śmigam tam 3 razy w miesiącu i jakoś zupełnie mi to ucieka.
Ciągle się sam przed sobą odgrażam, że wsiądę na rower na miesiąc i będę jeździł od gminy do gminy, ale jak na razie to tylko palcem po mapie :-)
Wilk ja zaliczam od domu do domu i wszystko rowerem + foto pod urzędem gminy - mam szanse na mały cień uznania w Twoich wilczych oczach? :-)
Ciągle tylko mam nadzieję, że w takim postanowieniu wytrwam do ostatniej zaliczonej gminy, że wystarczy zapału i sił.
Kurcze jakbym wyskoczył na zlot rowerem i wrócił rowerem, a po drodze jeszcze foty pod urzędami, ale by mi przybyło gminek... Marzyć każdy może...
Udanych zdobyczy dla Wszystkich w sezonie 2013
Cymmes
Zdrowa rywalizacja i fair play!

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 27 Kwi 2013, 15:29 »
aard przyjedzie bryką i obskoczy 50 gminek w czasie gdy Ty zaliczysz 10 - to już będzie gorzej
Każdy ciuła jak może ;)
O np. na BBT zaliczyłem sobie gminę Gryfice - bo choć wydaje się, że granica idzie wzdłuż drogi Golczewo - Płoty, to na bardzo dużym przybliżeniu w GeoPortalu widać, że przejeżdżaliśmy przez jakąś mikroskopijną działkę należącą do Gryfic (nr 142/1).

Teraz będę w tamtych okolicach i rozważałem czy nie zrobić 'poprawki', ale stwierdziłem, że to bez sensu, jak mam podjechać do znaku i zawrócić.

Offline Mężczyzna art75

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 17.03.2011
« 27 Kwi 2013, 16:56 »
Cytat: Cymmes
ja zaliczam od domu do domu i wszystko rowerem + foto pod urzędem gminy
Stosuję podobną zasadę, co kolega zza miedzy Cymmes (jakoś nigdy nie lubiłem wozić roweru ;)), przy czym niekoniecznie upieram się przy pstrykaniu fotek pod urzędami gmin.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwi 2013, 17:21 art75 »

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 28 Kwi 2013, 22:55 »
To działa gdy masz mało gmin na koncie. Ja wkrótce w trybie tylkorowerowym będę musiał w dzień zrobić 250km by coś zaliczyć. Nie mam aż tyle wolnego czasu by wszędzie dojechać rowerem więc dopuszczam w zaliczaniu PKP jeśli wcześniej gminę zdobyłem normalnie.

Offline Mężczyzna art75

« 29 Kwi 2013, 10:23 »
Ja czasu mam dużo, tzn. mam nadzieję, że trochę jeszcze pożyję :)

Człowiek który zainspirował nas do tej zabawy, wszystkie miasta zdobył i wrócił do domu rowerem, i o to tu chodzi. Gdy zaczniemy przystawać na takie kompromisy typu dojazd/powrót PKP lub, to o czym parę postów wyżej wspominał Wilk, to okaże się, że "objechanie ( ;))" kraju na rowerze to będzie "bułka z masłem" dla co drugiego rowerzysty, który ma trochę więcej czasu na jeżdżenie.

Oczywiście jest to moja subiektywna opinia i jestem daleki od tego, żeby kogokolwiek tu oceniać czy strofować za stosowanie w/w ułatwień, czy też narzucać swoje przemyślenia.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 29 Kwi 2013, 11:12 »
Ja chcę zobaczyć jak największy kawałek Polski więc nie zależy mi na formalnym "zaliczaniu" przez wsunięcie koła, a jednocześnie nie odczuwam potrzeby odwiedzania każdej siedziby gminy itp. Po prostu chcę przejechać przez jej teren, zapoznać się "organoleptycznie" z widokami, drogami itp. "walorami krajoznawczymi"
Zachodniopomorskie objechałem całe (bez ok. 8 gmin) w czasach studenckich i prawie nie posiłkowałem się pociągami, ale obecnie mam też inne obowiązki pracoworodzinne :)
Nie wydaje mi się, aby jedynie tryb wyprawowy ze startem i metą w domu był sensowny - życia by mi pewnie nie starczyło. Jak ktoś ma czas - zazdroszczę i życzę powodzenia :)

Sam staram się jedynie nie przegapić jakichś fajnych miejscówek. No i nie wyobrażam sobie tego tak, że jadę gdzieś z rowerem, robię kilka kilometrów i wracam - to jest IMO bez sensu. Natomiast jeśli w powyższym te kilka km zamienić na "dzień lub więcej na rowerze" - to jak najbardziej mi się ten plan podoba :)

Offline Mężczyzna art75

« 29 Kwi 2013, 12:31 »
Rozumiem Twoje argumenty, sytuację zawodowo-rodzinną mam podobną i bynajmniej nie neguję przewożenia roweru pociągiem, czy samochodem (np. w zeszłym roku objechałem z rodziną spory kawałek Roztocza)  tylko po prostu nie zaznaczam tego na mapie zg, ponieważ nie spełnia to kryteriów "zaliczenia" jakie (sam sobie) wyznaczyłem.
I tyle.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 4 Sie 2013, 00:25 »
Od miesięcy nikt nic nie pisał. :)

Co tam słychać w gminach, bo u mnie niezwykle drapieżnie. Pożeracz Gmin wyrobił roczna normę a jeszcze pół roku przed nami.

Musze coś zrobić z Wrocławiem bo tak brzydko wygląda samotnie oraz połączyć kosę poznańsko-zielonogórską. :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum