I nie ma Ziemi Łódzkiej....
Dziś w samym środku naszego kraju znajduje się województwo łódzkie. Pamiętając jednak o stosunkowo świeżym (bo XIX-wiecznym) faktycznym rodowodzie Łodzi można zapytać – jak należy nazywać ten region historyczny? W końcu nie leży on ani w Małopolsce, ani w Wielkopolsce, ani na Mazowszu lub Kujawach. Niektórzy specjaliści od geografii historycznej nazywają region ten Polską Środkową.
Ja to wiem, tylko autor tej mapy jakoś zapomniał podpisać tego środkowego placka na mapie.
Krupski Młyn, Tworóg,
Robić się autorowi nie chciało Z podlinkowanego wraz z mapką artykułu:CytujDziś w samym środku naszego kraju znajduje się województwo łódzkie. Pamiętając jednak o stosunkowo świeżym (bo XIX-wiecznym) faktycznym rodowodzie Łodzi można zapytać – jak należy nazywać ten region historyczny? W końcu nie leży on ani w Małopolsce, ani w Wielkopolsce, ani na Mazowszu lub Kujawach. Niektórzy specjaliści od geografii historycznej nazywają region ten Polską Środkową.
Cytat: RODDOS w 15 Maj 2016, 13:24Krupski Młyn, Tworóg,Ostatnie jakie przed miesiącem zaliczałem w środku nocy Jechałeś tą kiepską drogą z Lublińca na Krupski?
jednak musiałem posłuchać Waxmunda