Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187410 razy)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 23 Sie 2017, 20:45 »
Ostatnio zaliczałem gminy na wschodnich rubieżach naszego kraju. Pogranicze polsko-białoruskie i polsko-ukraińskie. Zdarzył mi się pewien dość zabawny przypadek. Bardzo lubię na bieżąco odhaczać zaliczone obszary. Gdy jestem na wyjeździe używam do tego celu swojego telefonu. Z lubością obserwuję zwiększające się połacie zieleni i kurczący się biały obszar „terra incognito”. Po zakończonym etapie w Lubaczowie, już w hotelu, zabrałem się za uzupełnianie statystyk. Po zakończeniu tej czynności jakoś nie mogłem doliczyć się jednej zaliczonej gminy. Rozpłynęła się jak kamfora. No ale dobrze, może gdzieś się pomyliłem. Po powrocie do domu ponownie zacząłem analizować temat. No tak, ciągle brakowało jednej gminy. Główkując i zastanawiając się, co się stało, odkryłem swój kolejny błąd, który ciągnął się od początku mojej „kariery” na „zaliczgminę”. Oto moja suma gmin zaliczonych i niezaliczonych wychodziła 2480. O jedną więcej niż jest. Nie jest łatwo analizować materię składającą się z prawie trzech tysięcy elementów. Pomyślałem, ze najbardziej prawdopodobna jest wersja, że gminę już zaliczoną i odhaczoną na portalu w swoich statystykach mam jako „dziewiczą”. Po żmudnych poszukiwaniach potwierdziłem ten fakt. Coś nie zgadzało się w woj. śląskim. No i wreszcie wyłuskałem winowajcę, Mykanów. Gminę tę zaliczyłem dawno temu, ale w swych statystykach ciągle tkwiła jako do zaliczenia. Po tej korekcie już wspominana suma była prawidłowa, czyli wynosiła 2479. No ale wcale mnie to nie przybliżyło do rozwikłania zagadki znikającej gminy z kresów wschodnich. Nie miałem pomysłu jak się do tego zabrać. Dłuższą chwilę wpatrywałem się w swoją mapkę. I wreszcie olśnienie. Jakaś dziwna biała dziura w Bieszczadach. Na mapie gmina Cisna była niezaliczona, a przecież kręciłem się tam ładnych parę lat temu i z pewnością do tej pory figurowała jako zaliczona. W głowie zaszumiało mi od teorii spiskowych. Administrator portalu cichaczem mi ją odkliknął! Prawda jednak jak zwykle bywa prozaiczna. Doszedłem do niej po krótkiej chwili. Oto w hotelu w Lubaczowie zaliczyłem sobie zdobytą gminę Cieszyce i pewnie przypadkowo na telefonie odznaczyłem Cisną, która sąsiadowała ze względu na usytuowanie w alfabecie z Cieszycami. Zadowolony ze swoich sprostowań pomyślałem przy okazji, jakie to zagadki matematyczne i logiczne daje „zaliczgmine.pl”

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
« 28 Sie 2017, 18:48 »
Niedzielny wypad z rodzinką w Beskidy zaowocował zdobyciem 3 kolejnych gmin: Wisła, Istebna,Milówka  :)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 28 Sie 2017, 21:17 »
Niedzielny wypad z rodzinką w Beskidy zaowocował zdobyciem 3 kolejnych gmin: Wisła, Istebna,Milówka  :)

Oj, oj.
Zazdrość.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Sie 2017, 21:24 »
Odświeżyłem mapkę gmin
https://photo.globalbus.info/jakagmina/mylist
Zostało już hmm, całkiem niewiele. Przy pomyślnych wiatrach, do końca następnego roku powinienem wyzbierać pozostałe 362 gmin.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 28 Sie 2017, 21:32 »
Gminę Jabłonna, Zostawiasz na koniec ;)
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Sie 2017, 21:38 »
Dawno zaliczone, ale tam nie mam śladu (zaliczenia generują się na podstawie tracków GPS)
Wszystkie ślady występują na innej mapce https://photo.globalbus.info/map/album/galeria-globalbusa

Ale tak, mam plan pojechać tam i nagrać ślad na koniec zabawy :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 1 Wrz 2017, 12:33 »
Kończąc MRDP przekroczyłem jednocześnie 50% zebranych gmin. To dopiero combo ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 1 Wrz 2017, 12:39 »
My z kolei kilka lat planowaliśmy tak wyjazdy, żeby nie dotykać tych przygranicznych, bo one są do zgarnięcia na MRDP. I czekam na spokojną chwilę, żeby z szacunkiem i namaszczeniem odhaczyć wszystkie zdobycze.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 1 Wrz 2017, 12:48 »
Od pewnego czasu robiłem podobnie, szczególnie podczas wycieczek w lubuskie. Był to dodatkowy motywator, by ukończyć, nawet gdyby się nie udało w limicie.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Wrz 2017, 10:55 »
Po mrdp wpadnie 200 nowych gmin.Jeszcze muszę wszystko sprawdzić
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 51%]

RDK

• Gość
« 3 Wrz 2017, 00:47 »
Mam nadzieję że to rozwieje część pytań (trochę trwało ogarnięcie sprawy i sprawdzenie wszystkiego jeszcze raz):

Tak więc dnia 2017.07.21, gdy pochmurna pogoda dopisała deszczem, udało mi się zebrać ostatnie gminy w Polsce. Przez każdą przemieszczając się rowerem, nawet jeśli był to ledwie skrawek jej terytorium, a rower poważnie uszkodzony i pełnił funkcję np. hulajnogi. Granice administracyjny ważne w latach 2007-17. W dniu zaliczenia było ich oficjalnie 2478.  W międzyczasie wpadły też tereny kilku gmin, nim zmienił się ich status. W to już nie zamierzam się zagłębiać.

Zbiory trwały:
- do 2007 w pełni nieświadomie
- do 2009 poprzez radosne kolorowanie odwiedzonych gmin
- od 2010 świadomie układając trasy "przy okazji" pod zbiory
- od 2012 układając trasy efektywnie (liczba gmin/km wyprawy)
- od 2014 układając trasy tak, aby odwiedzić gminy wraz z ich centrami

Według BS, od początku 2007 tak przedstawiają się statystyki zbiorów:

Dystans całkowity: 44755.06 km (w terenie 2216.60 km; 4.95%)
Czas w ruchu: 2755:38
Średnia prędkość: 16.24 km/h
Maksymalna prędkość: 75.46 km/h
Liczba aktywności: 313
Średnio na aktywność: 142.99 km i 8h 48m

Do tego dnia zaliczone zostało przeze mnie 1937 gmin wraz z ich centrami, licząc tylko "konkretny" przejazd wśród zabudowań tych miejscowości. Przejazd przez teren centr gminy lub nawet zahaczając o pojedyncze domy nie został wrzucony do tego zbioru. Do ponownych, już spokojnych odwiedzin pozostało mi ich 541.

Spis "nie tak do końca" zaliczonych gmin (mam nadzieję, że bez pomyłki):
1) 26 gmin, odwiedzonych ledwie skrajem terenu
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
2) 18 gminy, zaliczonych przecinając ich fragment, z dala od miejscowości
3) 255 gminy, których centr nie udało mi się odwiedzić
4) 49 gmin, przejechanych w pobliżu ich centr
5) 61 gmin, których centra przejechane zostały przez mnie w (wtedy) aktualnych granicach administracyjnych, lecz zbyt daleko od zabudowań
6) 132 gmin, których centra udało mi się odwiedzić, nawet blisko zabudowań, ale takim ich skrawkiem, że wolę traktować je jako "do ponownego odwiedzenia"
« Ostatnia zmiana: 10 Lip 2019, 10:00 erdeka »

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 3 Wrz 2017, 20:40 »
Gratulacje.
Znając Twoją taktykę sprzed kilku lat, byłem bardzo ciekaw, czy lub kiedy dobijesz do końca. I stało się to szybciej, niż się spodziewałem. Jeszcze raz gratuluję.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 3 Wrz 2017, 20:51 »
Oprócz samego faktu zebrania wszystkich gmin, imponuje mi ilość i dokładność danych. Gdyby zaliczgmine.pl siadło, za ChRL nie odtworzyłbym swoich zbiorów.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 4 Wrz 2017, 09:30 »
Po mrdp wpadnie 200 nowych gmin
No to tylko pozazdrościć... Ale na swoje 74 sztuki też nie mam zamiaru narzekać.

Do tego dnia zaliczyłem 1937 gmin wraz z ich centrami, licząc tylko "konkretny" przejazd wśród zabudowań tych miejscowości. Przejazd przez teren centr gminy lub nawet zahaczając o pojedyncze domy nie został wrzucony do tego zbioru. Do ponownych, już spokojnych odwiedzin pozostało mi ich 541.
Czyli zaliczanie gmin na poziomie II. A jaki będzie poziom III? Bo nie wierzę, że dokończysz centra i tak już to zostawisz.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 11 Wrz 2017, 08:53 »
Gratuluję RDK gminnego dorobku.

U mnie wpadało 11 gmin leżących na zachód od Poznania.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum