Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187318 razy)

RDK

• Gość
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 5 Lut 2019, 22:25 »
Tak tylko przypomnę, że jest już 7 kont z zaliczonymi gminami.
Sugestia - za pucharem mogłaby się wyświetlać data zaliczenia całości.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 10 Mar 2019, 21:11 »
Wrzuciłem dzisiaj nową wersję strony. Zmieniłem bazę danych na szybszą. Wiele drobnych poprawek oraz kilka grubszych zmian. Dodałem dla średniego kolory gmin na mapie. Strona działa dużo szybciej. Teraz pracuję nad mapą, która weźmie gminy z TERYT i będzie je wyświetlała dopasowane do zoomu, co sprawi, że będzie dużo szybciej. Jakby były jakieś problemy, to dajcie znać.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 10 Mar 2019, 21:41 »
Strona chodzi o wiele szybciej ;)
Dzięki

Czy jest szansa na możliwość pobrania mapki zaliczonych gmin w większym obrazku??

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 10 Mar 2019, 23:31 »
Czy jest szansa na możliwość pobrania mapki zaliczonych gmin w większym obrazku??

Niestety nie w tej wersji mapy. Mapka generuje się z gotowych fragmentów. Może w nowej mapie wymyślę coś bardziej zmyślnego.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Mar 2019, 01:43 »
Jeśli masz już mapę w GIS, to zamienić na raster jest łatwo.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 11 Mar 2019, 06:43 »
Dzięki za info.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

« 11 Mar 2019, 10:55 »
Jeśli masz już mapę w GIS, to zamienić na raster jest łatwo.
Odkopałem naszą starą korespondencję i będę robił nową mapę :) Zmigrowałem zaliczgminę do postgresa, więc będzie łatwiej. Jak będzie nowa szybka mapa, to potem zrobię generowanie obrazka.

Zastanawiałem się nad akcją na Patronite.pl lub zrzutka.pl na zrobienie szybkiej mapy, zachowywanie śladów na koncie użytkownika, detekcję gmin ze śladu. Gdyby udało się zebrać fundusze, mógłbym przy tym przysiąść na serio i zrobić to ładnie a nie z doskoku. Trochę nie mam doświadczenia z takimi portalami i nie wiem czy to warte zachodu.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 11 Mar 2019, 14:29 »
Myślę, że warto spróbować.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 11 Mar 2019, 14:34 »
Widzę na stronie nadal gminę wiejską Zielona Góra oraz gminę Ostrowice. Obie już nie istnieją.
Planujesz coś z tym zrobić?
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 11 Mar 2019, 14:44 »
Widzę na stronie nadal gminę wiejską Zielona Góra oraz gminę Ostrowice. Obie już nie istnieją.
Osobiście najbardziej cieszyłbym się z odpowiedzi "NIE".
Mam ochotę dokończyć zbieranie gmin w takim układzie w jakim zacząłem.

Tak, wiem, jestem dziwny.

« 11 Mar 2019, 18:33 »

To jest właśnie moje obecne zadanie - zrobić aktualizację podziału administracyjnego, nie psując jednocześnie zabawy gminożercom. Zrobienie tego ładnie i jednocześnie rozwiązując problem aktualizacji to większa praca i dlatego właśnie myślałem nad jakąś zbiórką, która sfinansuje takie działanie. Może wersjonowanie podziału, grasz w takim w jakim zacząłeś i wtedy porównanie użytkowników następuje na podstawie procentów a nie liczb.

Np. ktoś zaczął taki podział jak jest i kontynuuje go dalej. Inna osoba zaczęła dzisiaj i jedzie po innych granicach. W scorebordach byłoby podsumowanie wspólne (procentowe). Oczywiście osoba, która zaliczyła wszystkie gminy ma puchar zawsze, nie ważne wg którego podziału leciała. Do tego możliwość podbicia swojego podziału przez użytkownika. Powiedzmy, ze gram z podziałem z 2018 roku i pojawia się zmiana. Wprowadzam nowy podział administracyjny i gracze mogą pozostać na swoim podziale, ale mogą przeskoczyć do aktualnych gmin. Po aktualizacji pojawia się lista zmian w gminach, które miał zaliczone. Np jeśli gmina pojawiła się albo została podzielona to pojawia mu się przy niej/nich znak, że jest nowa. Trzeba ręcznie stwierdzić czy się w niej było, czy nie.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Na forum od: 31.07.2012
« 11 Mar 2019, 23:41 »
Widzę, że plany są szeroko zakrojone. Dzięki za już włożoną pracę! Adblocka mam wyłączonego dla strony ale podejrzewam, że z reklam to są groszowe wpływy więc jak jakiś przyjazny system wspomagania będzie to chętnie użyję.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 6 Maj 2019, 20:25 »
Rzadko (przynajmniej na takim poziomie zdobytych gmin) udaje się przyjechać do domu z takimi łupami, ale stały się one faktem: "jedyne" 760 km na majówce i 73 zdobyte gminy - przekroczone 2000 zebranych i ponad 80% powierzchni Polski pokolorowane na zielono!
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

RDK

• Gość
« 6 Maj 2019, 23:07 »
Teraz jedna wielka plama w pobliżu zlotu i znów trochę wpadnie ;) Są jakieś plany by domknąć w tym, czy może następnym roku?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Maj 2019, 12:17 »
Zostało jeszcze 430, ale im więcej zaliczone, tym trudniej zdobywać. Wątpię, żeby udało się w tym roku, ale może, może...
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum