2) Przejazd przez miejscowość gminną, nie będącą stolicą gminy
Każdy skrawek terenu w Polsce należy do jakiejś miejscowości, nie ma ziemi niczyjej
Z tego co się orientuję to aplikacja do zaliczania gmin nie wymaga dla jej zaliczenia wcale wjeżdżania do niej czy do siedziby czy robienia zdjęć gdziekolwiek i jakichkolwiek obiektów. Wymagane jest jedynie zaznaczenie w aplikacji takiej gminy jako zaliczonej przez jej odhaczenie. Wszelkie dodatkowe warunki to już stawiają sobie sami użytkownicy serwisu i koncepcje mają w tej materii dowolne. Rozumiem, że kogoś dziwi czy też bawi przyjęta przez kogoś innego koncepcja, mnie zaś najbardziej bawi to że ktoś chce regulować to co ja mam zrobić by gmina była zaliczona w mojej ocenie.
W/g mojej perspektywy (być może błędnej) jeśli każdy robi to dla siebie to faktycznie własne zasady są i powinny być dla niego obligujące.Jeśli natomiast wchodzi jakiś element rywalizacji to dobrze by było, aby zasady były ujednolicone.
Zostało jeszcze 430, ale im więcej zaliczone, tym trudniej zdobywać. Wątpię, żeby udało się w tym roku, ale może, może...
Let's not try again.
Cytat: Hipek w 7 Maj 2019, 12:17Zostało jeszcze 430, ale im więcej zaliczone, tym trudniej zdobywać. Wątpię, żeby udało się w tym roku, ale może, może...Powiem ci od strony mojej, jak to wygląda, bo trochę jeżdżę w te, jak i we w te.Żeby zaliczyć ostatnie gminy lub zdobyć ich jak najwięcej za jednym razem, zamiast rozdrabniać się na wyprawy po 2-3 dni trzeba dysponować urlopem lub większą ilością wolnych dni po 4-5 dni naraz. Niestety przy pełnym etacie jest to bardzo trudne.Na początku jest łatwo, bo można planować trasy jednodniowe. Po 400 zdobytych gminach planowanie trasy się przekładają na dwu lub trzydniowe wojaże, a po 800 zdobytych już 2 dni to jest mało, 3 to norma a 4 to luksus.A po zdobyciu 1500-1600 robi się jeszcze trudniej, bo 3 dni to mało, 4 to norma a 5 lub więcej dni to jest luksus.Bardziej w ww. zdaniach rozciąga się o to ile wolnymi dniami, trzeba dysponować, aby przejechać. No i oczywiście czas na dojazdy i zjazdy do domu, bo raczej nie każdy ma ochotę startować z własnych 4 ścian, aby dojechać do wskazanego celu + wrócić do domu bez używania innych opcji transportu.Ostatnio upiekło mi się, bo wybrałem jedyny fragment na mapie do zwiedzania, gdzie jeszcze nie byłem, więc planowanie trasy było proste.Niestety łatwiej się zbiera na zasadzie linii prostej gorzej, jeśli trzeba robić jakieś zygzaki w boki, bo to zajmuje czas.Nie wiem jeszcze, jak będzie dalej u mnie ze zbieraniem, ale zobaczymy, bo chce to dociągnąć do końca i przejść na emeryturę.
Czy ktoś z Was pamięta jak uaktualnić na batonie "Zalicz gminę". Czekam od soboty po wpisaniu gmin na stronie "Zalicz Gminę" z aktualizacją i nic.Niestety pamięć jest ulotna...