Autor Wątek: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]  (Przeczytany 187283 razy)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Odp: Klub Zdobywców Gmin - [DYSKUSJE]
« 17 Cze 2020, 08:28 »
Gratulacje!

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 17 Cze 2020, 09:23 »
A ja właśnie zdobyłem ostatnią brakującą gminę i jadę rowerem do tej pierwszej. Proszę grzecznie o pucharek :)

Ile zajęło Tobie czasu na ten sukces?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 17 Cze 2020, 09:47 »
A ja właśnie zdobyłem ostatnią brakującą gminę i jadę rowerem do tej pierwszej. Proszę grzecznie o pucharek :)
Puchar został przyznany :)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 17 Cze 2020, 17:43 »

Gratulacje.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 17 Cze 2020, 23:52 »

Kawał dobrej ... roboty!

Offline Mężczyzna boguś

• Miasto: Kalety
  • Na forum od: 05.01.2017
« 18 Cze 2020, 05:42 »
10    valhalla    2278
11    GregBar    2250
12    Hipcia_i_Hipek    2122
13    transatlantyk 2104

Ciekawe kto następny z nich zaliczy wszystkie gminy i zamknie pierwszą 10   ???  :-\

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 18 Cze 2020, 06:03 »
Dziękuję za gratulacje i już odpowiadam na pytania.

W zasadzie większość odpowiedzi zawiera ten film, w którym przedstawiam zdobywanie Polski(i nie tylko) dzień po dniu gdy tylko dochodziła jakaś nowa gmina.

Z jednej strony można by stwierdzić, że zajęło mi to 23 lata  ;D, ale poważnie wziąłem się za to w 2018 i w 2 lata oraz 1 kwartał zrobiłem brakujące 74%, a gdy nałożę wszystkie ślady od 2018 roku do dzisiaj to wyjdzie 2056 gmin w dość zwartych obszarach (np Łódzkie) toteż na pytanie - ile czasu ci to zajęło - mógbym odpowiedzieć 3 lata i  miałoby to sens. Oto ślady od początku 2018 roku:

A teraz podziękowania:

Pustelnik - dzięki za serwis (oraz za pucharek ;) )

Globalbus - dzięki za narzędzie do sprawdzania gmin na podstawie śladów. Przydało się cholernie do tworzenia statystyk wedle województw oraz wyznaczania nowych śladów względem starych

Wszystkim forumowiczom, a zwłaszcza tym , których spotkałem wracających ze zlotu na Mazurach w 2013 za inspirację.

Narzędzia jakich używałem poza wyżej wymienionymi serwisami to Locus na smartfonie z mapką od http://www.freizeitkarte-osm.de/android/de/mitteleuropa.html Można tam pobrać odpowiedni motyw map i delikatnie przerobić, co by przy odpowiednim powiększeniu widać było granice gmin. Przydatny feature :). Oprócz tego serwis ridewithgps.com do kreślenia śladów i eksportowania plików gpx dalej. No i oczywiście wielogodzinne studiowanie mapy drogowej papierowej, ale to oczywista oczywistość.

Co było najtrudniejsze w tym wszystkim? Nie długa jazda po 150, 200 czy nawet ponad 400km na raz. Żadne góry, wiatry, deszcze albo nawet gołoledź.

LOGISTYKA!
Za każdym razem trzeba zgrać ze sobą prognozę pogody i rozkład jazdy PKP oraz noclegi.
Pogodę głównie sprawdzałem na mapy.meteo.pl oraz na Ventuskyy, a noclegi to tam gdzie Google podpowiadało.

Najgorzej było z PKP. Jeżdżę pociągami od wielu lat po kraju i mam wrażenie, że jest coraz gorzej jeśli chodzi zarówno o ilość/gęstość połączeń oraz kwestię przewozu rowerów.
Do tego jeszcze ta epidemia. Jak tak dalej pójdzie to za kilka lat jedynym rozwiązaniem by objechać cały kraj, będzie po prostu tylko jazda po nim na rowerze, ewentualnie rozwiązanie na zasadzie - rower na dach auta, przewiezienie na drugi koniec kraju, pętelka i nazad do domu. Pewnie część ludzi tak robi.
Do wyszukiwarki połączeń kolejowych polecam używać tego:
http://rozklad.sitkol.pl/bin/query.exe/pn?
Stary, ale jary interfejs agregujący wszystkich przewoźników dobrze pokazujący czy można wozić rower czy nie i wskazujący na ewentualnie autobusowe komunikacje zastępcze, w których jak wiadomo roweru nie przewozi się.

Naprawdę trzeba mieć łeb jak sklep by ogarnąć te wszelkie oferty wielu przewoźników, opcje na ewentualne przesiadki, brać pod uwagę możliwe opóźnienia w skomunikowaniu, remonty, potoki podróżnych i wszelkie inne kwestie. A i tak mimo tego czasami jedynym wyjściem było po prostu pójść na peron i zagadać kierownika pociągu czy weźmie extra rower i jakość wrócić. W tej chwili z powodu restrykcji to jest już zabronione.

A do filmiku podsumowującego użyłem powerpointa, excela i movie makera :)
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 18 Cze 2020, 11:12 »
Gratulacje.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 18 Cze 2020, 12:53 »
Dziękuję za gratulacje i już odpowiadam na pytania.

W zasadzie większość odpowiedzi zawiera ten film ...

Obejrzałem cały ,kawał roboty i wyrzeczeń ,  wielkie gratulacje i szacunek .
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna darekmroz

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 20.10.2019
« 18 Cze 2020, 15:43 »
Gratuluję wyczynu i konsekwencji w dążeniu do celu.
Czy w statystykach gminobrania masz może informację o ilości przejechanych kilometrów?

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 18 Cze 2020, 15:49 »
Gratuluję wyczynu i konsekwencji w dążeniu do celu.
Czy w statystykach gminobrania masz może informację o ilości przejechanych kilometrów?

w 2018 na liczniku było 5500, w zeszłym roku 10500, a w tym już prawie 6500.

Generalnie aby przejechać cały kraj trzeba liczyć coś między 25k a 30k kilometrów, bo średnio 10km przez gminę się jedzie, na Śląsku masz co 3-4km nową gminę, ale na Północy to i ze 20km jedziesz

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 18 Cze 2020, 22:08 »
Odległości pomiędzy gminami zależą dość mocno od formuły "zaliczania". Mnie po ca. 2/3 gmin wychodzi ok. 15km. Tak więc spodziewam się, że przejadę ok. 37kkm.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Cze 2020, 22:11 »
A ja się zastanawiałem kto tak intensywnie ostatnio wykorzystywał sprawdzacz do śladów :P

Ja też byłbym bliżej statystyki 15km na gminę, ale sprawdzę sobie w weekend na bazie, ile to faktycznie wyszło. (Wszystkie przejechane dni, w których była co najmniej jedna nowa gmina -> suma kilometrów)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 24 Cze 2020, 10:16 »
10    valhalla    2278
11    GregBar    2250
12    Hipcia_i_Hipek    2122
13    transatlantyk 2104

Ciekawe kto następny z nich zaliczy wszystkie gminy i zamknie pierwszą 10   ???  :-\
Myślę że Janek D. (wydaje mi się że to On kryje się pod nickiem valhalla) ponieważ bardzo regularnie i systematycznie organizuje gminne wypady...

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 3 Lip 2020, 16:11 »
Zaliczyłem pierwsze "niemoje" województwo. Dość  przypadkiem padło na woj. śląskie. Kargowa - ostatnia gmina w lubuskim czeka od dwóch lat. Jeden wyjazd załatwiłby woj.opolskie.
Przy okazji łatania dziur na południu wyszedł trening przed Carpatią Divide. Na trasie przełęcz Klekociny, Krowiarki i nocą Gorce przez Obidową (tu jazdy było raczej niewiele). Poza tym na rysowanej na szybko trasie pojawiło się trochę  mniejszych podjazdów ktorych nie próbuję zidentyfikować.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 51%]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum