Autor Wątek: 50+, emeryt, chętnie pojadę na 3-4 tygodnie do  (Przeczytany 2808 razy)

adam.rosinski

• Gość
jeszcze raz chętnie pojechał. Nie lubię gór i przejeżdżam dziennie 50-60 km. Czy ktoś ma chęć towarzyszyć ?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Żardy?

adam.rosinski

• Gość
Proszę tylko o odpowiedzi po polsku, niemiecku, angielsku lub rosyjsku. Innych języków nie znam.

Offline Mężczyzna Robert

My zaś prosimy o konkrety, a nie takie... coś

http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1390

adam.rosinski

• Gość
Odp.
« 27 Sty 2011, 01:58 »
1. w temacie watku wskazujemy główny cel i czas wyprawy, np. "Nordkapp, sierpień 2009" czy "Półwysep Iberyjski, kwiecień - maj 2010."
2. • coś o sobie (przybliżony wiek, doświadczenie wyprawowe, adres www, etc)
3. • planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie
4. • czas i miejsce planowanego startu i powrotu (lub informacja że jest się elastycznym)
5.• planowany średni dystans dzienny
6. • całkowity planowany dystans wyprawy
7.• rodzaje noclegów (na dziko/ kemping/ kwatery/ schroniska/ pensjonaty/ hotele/ etc...)
8.• sposób wyżywienia (gotowanie we własnym zakresie/ B&B/ restasuracje/ etc.)
9.• przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę
10 • priorytety/ sposób spędzania czasu (pochłanianie przestrzeni i widoków/ zwiedzanie miast/ poznawanie ludzi i kultury/ etc.)
11• podejście do deszczu (jedziemy czy siedzimy na kwaterze/ namiocie?)
12• preferowane drogi (główne czy lokalne? nawierzchnia dowolna czy tylko asfaltowa?)
1. Cel; ciepłe kraje.
2. Przybliżony wiek +50, emeryt, doświadczenie wyprawowe na rowerze, Kuba.
3. Trasa, dowolna.
4.Czas i start, nieważny, jestem emerytem, a start zależy od cen biletów, pewnie Berlin.
5. Sredni dystans dzienny opisałem.
6. JW
7.Możliwe jest wszystko.
8. JW
To jest wiadome po powrocie, ale bilet kosztuje 500-600 EUR, no i reszta tyle samo, czyli 1000- 1200 EUR za 4 tygodnie.
10. Poznawanie ludzi, to chyba oczywiste.
11.. Nie chcę jechać tam, gdzie deszcz pada.
Większość przecież opisałem w moim ogłoszeniu, a reszta powinna być dla 22 letniego towarzysza automatycznie zrozumiała.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Marudzisz, Napisałeś w swoim poście dokładnie tyle:

Cytat: "adam.rosinski"
jeszcze raz chętnie pojechał. Nie lubię gór i przejeżdżam dziennie 50-60 km. Czy ktoś ma chęć towarzyszyć ?

Wybacz, ale dla mnie to jakiś niechlujny ochłap tekstu.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
niechlujny ochłap, bo to co ogłoszeniodawca napisał w temacie (i co zdołało się tam zmieścić) trzeba połączyć z resztką która znalazła się we właściwym okienku

"50+, emeryt, chętnie pojadę na 3-4 tygodnie do
ciepłych krajów, Srilanka, Wietnam, Kenia, Madagaskar lub inne. Byłem już na Kubie, gdzie bym"(++++++++++) "jeszcze raz chętnie pojechał. Nie lubię gór i przejeżdżam dziennie 50-60 km. Czy ktoś ma chęć towarzyszyć ?"

Ja towarzyszyć, ze względu na prawdopodobne koszty, nie mogę, ale jak widać chętnie adiustuje teksty ogłoszeniodawcy. Jeżeli ogłoszeniodawca przewiduje za to honorarium, i jeśli będzie pisał dość często, zachowując dotychczasowy styl, to może uzbiera się na to, żebym mógł zmienić swoją pierwotną deklarację:)

adam.rosinski

• Gość
Bardzo się cieszę tak szybką reakcją podwórkowych kolarzyków, ale Was tu nikt o zdanie nie prosił. Jeżeli nie zrozumieliście tekstu, to poproście kogoś o przetłumaczenie. Waszych recenzji nikt tu nie potrzebuje, jeżeli nie chcecie jechać na powyżej opisaną wycieczkę, z jakichkolwiek względów, to nie musicie o tym nikogo informować.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
chcieliśmy pomóc o wielki światły kolarzu, w napisaniu posta który byłby zrozumiały nie tylko dla jego autora
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Cytat: "adam.rosinski"
Bardzo się cieszę tak szybką reakcją podwórkowych kolarzyków, ale Was tu nikt o zdanie nie prosił. Jeżeli nie zrozumieliście tekstu, to poproście kogoś o przetłumaczenie. Waszych recenzji nikt tu nie potrzebuje, jeżeli nie chcecie jechać na powyżej opisaną wycieczkę, z jakichkolwiek względów, to nie musicie o tym nikogo informować.

To pisz najpierw posty tak, żeby dało się przeczytać całość, a nie miej do nas pretensji, że się czepiamy formy. Z pierwszego posta nic konkretnego nie wynika. A z "podwórkowymi kolarzykami" wyluzuj, bo niejeden młodszy tutaj ma na swoim koncie dużo większe osiągnięcia. Zresztą po tym tekście wątpię, żeby ktokolwiek chętny znalazł się do wspólnej jazdy :)

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
Mocny kolo z tego kolarzyka,ale moze jakieś osiągnięcia przed 59tką były?

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
Zdaje się, że ten "podwórkowy kolarzyk" był skierowany w dużej mierze do mnie.

No cóż, szczerze mówiąc nie czuję się szczególnie urażony, bo nie wydaje mi się - spoglądając na styl jego wypowiedzi - żeby kolega Rosiński, był w stanie ponad ten styl się unieść, ograniczają go najwyraźniej niezbyt pozytywne cechy charakterologiczne. Owszem można dodać od siebie coś uszczypliwego, ubarwić wypowiedź inteligentną aluzją, przewrotnie ironizować - to może i zaboleć, ale może i dodać rozmowie barw, stąd nie jest zabronione, a chwilami pożądane, aby tylko nie przekraczać pewnych granic. Tymczasem "podwórkowy kolarzyk" ociera się po prostu o dość prymitywne inwektywy.

Kolega Rosiński najwyraźniej postrzega świat przez pryzmat atrybutów typowo materialnych i policzalnych - wiek, ilość języków, ilość zer na koncie ergo zdolność do dostatecznie dalekich podróży, zdolność rozumienia tekstów ( którą dość arbitralnie przyznaje sobie, a innym odbiera) itd. Dla niego to najwyraźniej dostateczne przesłanki, żeby sam siebie mógł postrzegać jako osobę inteligentną, z klasą, obytą. Tymczasem kolego Rosiński, to tylko nic nieznaczące atrybuty zewnętrzne, które ledwie przykrywają brak dystansu do siebie, barak zdolności abstrakcyjnego myślenia, autorytarne cechy osobowości.

Dla mnie jedną z najważniejszych cech turystyki jest to, że jest z natury demokratyczna. Jedzie się, idzie się po prostu z kolegą, koleżanką, a nie z "podwórkowym kolarzykiem"", "22 letnim towarzyszem" czy z jaśnie oświeconym poliglotą. W tym momencie nie jest ważny ani wiek, ani status społeczny, co tak chwilami wyraźnie wyznacza granice na co dzień. Ważne jest to, że ktoś jest sympatyczny, że na kogoś można liczyć.

Dlatego prosiłbym kolegę, żeby nie zapuszczał się na Kubę czy do Lasosu. Naprawdę ludzie mają tam dość wszelkiej maści dyktatorów. U południowców nie wzbudzi też zachwytu, to co zapewne kolega postrzega jako swój racjonalizm, bo nie jest to racjonalizm, ale cechy człowieka niesympatycznego.

No i Adasiu ( myślę, że ten "kolarzyk" był formą zaproszenia do przejścia na Ty) nie pouczaj mnie co mam pisać, a co nie - na razie nie wybieram się z Tobą do Korei Północnej. Ja mam swoje okienko do wypowiedzi, Ty swoje. Ja potrafię je obsługiwać, Ty - spójrz na swoją pierwszą wiadomość - obsługiwać nie potrafisz, potrafisz za to - spójrz na swoje następne wiadomości - być nieco odpychający.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
...wydaje mi się bez sensu dalej drążyć..? Może sobie darujmy, co, jakoś tak nerwowo się na forum robi (czy może tylko ja mam takie wrażenie?) :shock:
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Robert

Anu też byś sobie darował...
Jeśli musicie kontynuować przepychankę, to idźcie na 'precla' ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Cytat: "Robert!"
Jeśli musicie kontynuować przepychankę, to idźcie na 'precla'

A jest tam (chyba jeszcze?) godny przeciwnik - robertrobert1 :mrgreen:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: