Autor Wątek: Wybór ramy  (Przeczytany 4716 razy)

Offline LordRuthven

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.01.2010
Wybór ramy
« 28 Sty 2011, 12:18 »
Ponieważ odwiedliście mnie od pomysłu zakupu przyczepki do fulla, postanowiłem złożyć własny sprzęt i przenieść do niego tyle części ze starego, ile się da.

Stanąłem więc przed wyborem ramy. Kolega, który będzie składał rower zaproponował mi takie ramy:
http://velo.com.pl/produkty/?m=0&pk=%&id=2897
http://velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2192
http://velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=2193

Najbardziej spodobał mi się Author, ale kolorystyka mi nie podpasowała i sam znalazłem coś takiego:
http://velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=3086

Widzę, że to rama trekkingowa, a tamte są mtb - pytanie, jaką powinienem wybrać? Jaka będzie rzeczywista różnica między ramą Accent Nordkapp a np. El Nino.  Wolałbym, żeby mój rower miał raczej sportowy charakter.

Zwykle jeżdżę raczej po łatwym terenie tzn. od asfatu po zwykłe polskie wsie :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Wybór ramy
« 28 Sty 2011, 12:33 »
Jak jeździsz po asfaltach to bierze ramę crossową, tyle że większość części z fula raczej nie będzie pasować (amortyzator, koła)
Z ram crossowych mogę polecić tą: http://velo.com.pl/produkty/?m=0&pk=%&id=2172

Offline LordRuthven

Wybór ramy
« 28 Sty 2011, 12:51 »
Cytat: "Symfonian"
Jak jeździsz po asfaltach to bierze ramę crossową, tyle że większość części z fula raczej nie będzie pasować (amortyzator, koła)

Wiem, jestem w trakcie wybierania amorka. Co do całej reszty, to się nie przejmuję - ktoś to składa, kto się zna, więc raczej nie będzie niespodzianek :)

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Wybór ramy
« 11 Lut 2011, 13:21 »
Czy mógłby ktos wyrazic opinię na temayt ramy ACCENT SHANON? Czy ma ktoś jakies doswiadczenia z tym wyrobem i jak to  ma sie np do ram AUTHORA  Airline czy Zenith. Czy warto zawracać sobie głowę niskobudżetowaym wyrobem Accenta?

• Dominik
Wybór ramy
« 11 Lut 2011, 13:26 »
Cytat: "Medawc"
Mała rada dla ludzi mających jak ja zamiar kupić ramę Accent Shannon - przed kupieniem dokładnie ją obejrzeć pod kątem krzywego pospawania, nawiercenia otworów itp. (i raczej przez neta nie kupować). Wykonanie na ogół stoi na naprawdę niezłym poziomie, bo popatrzyłem na inne egzemplarze (w innych rozmiarach), ale raz na jakiś czas sie trafia felerny, jak mój. Krzywo zespawana dolna rura z główką i kompletnie niewspółosiowe górne otwory pod bagażnik (jeden przesunięty do przodu, drugi do tyłu). Na szczęście sklep przyjął reklamację (zwrot forsy).

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
Wybór ramy
« 11 Lut 2011, 15:19 »
Pozwolę dodać coś od siebie.Przerobiłem kilka rowerków Authora i uważam że mają bardzo dobre ramy crossowe(wyjątkowo mi pasują pod względem pozycji na rowerze),niestety kupno w sklepie Codexa czy Airlinea graniczy z cudem.Nie najgorszym pomysłem będzie upolowanie lepszej jakościowo ramki na Alledrogo. Zdarzają się ciekawe egzemplarze Airlinea czy Stratosa po w miarę atrakcyjnych cenach, trzeba tylko bacznie obserwować serwis. Kolejnym wyjściem jest kupienie używanego crossa tylko dla ramy, a resztę części upłynnić z niewielką stratą. Nordkappa nie widziałem, ale Shannon jakoś do mnie nie przemawia,pewnie to moje uprzedzenia co do najtańszych artykułów.
antybajkstat do kwadratu i 0

• Dominik
Wybór ramy
« 11 Lut 2011, 15:24 »
Co rozumiesz przez :
Cytat: "Adunaphel"
niestety kupno w sklepie Codexa czy Airlinea graniczy z cudem

Przecież te modele kupisz w każdym sklepie Authora bez problemu.

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
Wybór ramy
« 11 Lut 2011, 15:54 »
Cytat: "Symfonian"
Co rozumiesz przez :
Cytat: "Adunaphel"
niestety kupno w sklepie Codexa czy Airlinea graniczy z cudem

Przecież te modele kupisz w każdym sklepie Authora bez problemu.

Chciałbym aby tak było. Niestety po wizytach w dwóch salonach "Dobrych sklepów rowerowych", głównego dilera detalicznego marki Author usłyszałem tylko że ram brak(18"CODEX) i nie  "wiedzieć" kiedy będą. Po sprawdzeniu, sprzedawca grzecznie poinformował mnie iż w innych sklepach sieci także ich nie ma(chciałem  zamówić, sprowadzić z innego miasta). Wszystko ładnie wygląda na stronach dystrybutora. Odnoszę wrażenie że Velo troszkę na wyrost umieszcza informacje odnośnie dostępności towaru. Mam nadzieje że Symfonian ma jednak rację, a ja padłem ofiarą niekompetentnego czy leniwego sprzedawcy.
antybajkstat do kwadratu i 0

• Dominik
Wybór ramy
« 11 Lut 2011, 16:10 »
http://velo.pl/produkty/?m=0&pk=%&id=3220
Ano racja, wygląda na to że wyprowadzili nowy model na rok 2011 którego jeszcze nie mają, a stary wyprzedali.
Dziwne że Airline nie zamierzają w tym roku sprzedawać.

Tu masz Codexa http://allegro.pl/nowa-rama-author-codex-cross-lekka-gratis-i1412059731.html

Offline LordRuthven

Wybór ramy
« 12 Lut 2011, 11:06 »
Hehe... velo zmieniło ofertę i teraz wychodzi na to, że rozmawiamy sobie o ramach za kilka tys. :)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Wybór ramy
« 12 Lut 2011, 11:16 »
Cytat: "peptek"
Czy mógłby ktos wyrazic opinię na temayt ramy ACCENT SHANON? Czy ma ktoś jakies doswiadczenia z tym wyrobem i jak to  ma sie np do ram AUTHORA  Airline czy Zenith. Czy warto zawracać sobie głowę niskobudżetowaym wyrobem Accenta?

Jeździ u mnie, ma ponad 16000km i trzyma się dobrze, jak na takie pieniądze to bardzo dobry zakup.
Jedyne co może przeszkadzać to możliwość montażu tylko jednego koszyka na bidon (gwinty na rurze podsiodłowej są tak umiejscowione, że można tam zamocować co najwyżej uchwyt na pompkę), i konieczność puszczenia linki jednej z przerzutek lub tylnego hamulca w pełnym pancerzu, bo nie ma oporów, tylko takie wystające elementy, do których przypina się pancerz zipem. Ja puściłem sobie tak linkę tylnej przerzutki - na kiepskie warunki pogodowe jest to świetne rozwiązanie.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Wybór ramy
« 12 Lut 2011, 14:08 »
ciman - do dokupienia są specjalne tulejki, które mocujesz zipami lub spinkami do tych uchwytów i pełnego pancerza wtedy nie trzeba. Jedyna wada - nie da się linki włożyć ani wyjąć "bokiem" jak przy normalnym oporze, trzeba ja przewlec.
Właściwie to gościu mi w sklepie powiedział, że te tulejki powinny być dodawane gratisowo do ram, po czym dał mi całą garść, jak chcesz mogę się podzielić.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Wybór ramy
« 12 Lut 2011, 15:07 »
Ja bym się nie uprzedzał do ram Accenta. Mam od nich El Ninio i naprawdę jest dobra, od dwóch sezonów niecałe (18kkm) nic się z nią nie dzieje. Nie wiem jak ramy crossowe, ale ja tu tylko tak o marce...

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Wybór ramy
« 12 Lut 2011, 16:48 »
Właściwie to gościu mi w sklepie powiedział, że te tulejki powinny być dodawane gratisowo do ram, po czym dał mi całą garść, jak chcesz mogę się podzielić.

Jak pisałem - dla mnie to jest zaleta, nie wada, gdyż w pełnym pancerzu do linki nie dostaje się tyle syfu i dłużej wystarcza bez wymieniania.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Wybór ramy
« 12 Lut 2011, 17:17 »
ciman - do dokupienia są specjalne tulejki, które mocujesz zipami lub spinkami do tych uchwytów i pełnego pancerza wtedy nie trzeba. Jedyna wada - nie da się linki włożyć ani wyjąć "bokiem" jak przy normalnym oporze, trzeba ja przewlec.

Ooo tego mi trzeba!!!,właśnie składałem shannonka po malowaniu i trochę-znowu mnie to wpieniło  :twisted: . Mimo, że są te prowadnice  to ta linka i tak się układa jak chce i to wpienia trochę ale nie przeszkadza.
Rama jest super(jak na cenę),mi przeszkadzało właśnie brak trzeciego oporu i malowanie ramy i tyle.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum