Autor Wątek: Nowy sprzęt, ale jaki?  (Przeczytany 1601 razy)

Offline djtronik

• Miasto: Opolskie
  • Na forum od: 27.01.2011
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 29 Sty 2011, 00:29 »
Witam,
Jestem nowy na forum i proszę o pomoc w wyborze roweru. Przeczytałem wiele postów, ale nadal mam dylemat, co wybrać? Obecnie używam Unibike Expedition GTS. Zrobiłem nim w dwa lata 16500 km. Sprawował się dobrze. Wymieniłem w nim jedynie elementy zużywające się eksploatacyjnie takie jak opony na schwalbe maraton z tyłu a z przodu schwalbe, marathon racer, cały napęd (kaseta na Hg70, łańcuch na HG 91 i korby na nowe Alivio, czyli takie jak były) i inne drobiazgi. Reszta jest fabryczna. Pewnie jeździłbym dalej na tym sprzęcie, ale moja pani stwierdziła, że mam sobie kupić nowy a jej wystarczy mój GTS, bo stary sprzęt, na jakim jeździła zaczyna się rozlatywać. Jak każdy mam dylemat, co wybrać? Doszedłem do wniosku, że dość dużo jeżdżę i w nowym rowerze fabrycznie osprzęt powinien być lepszy. Mam kilka typów.
1.   Unibike Globetrotter GTS gotowiec, ale troszkę ciężki i może jednak wybrać crossa?
2.   Kellys Bicycles Exquisite Dsc
3.   Hercules Cheetah
4.   Unibike Zethos
Który z fabrycznych crossów najbardziej nadaj się do przeróbki na rower wyprawowy? Czyli mocne koła, możliwość założenia bagażnika i błotników.  Proszę napiszcie, jakiego sprzętu używacie i co powinienem kupić?
Pozdrawiam Janek

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 29 Sty 2011, 00:47 »
Nie wiem, czy takim dobrym pomysłem jest oddanie roweru partnerce. Pewnie różnicie się wzrostem, rama może być zbyt duża.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 29 Sty 2011, 08:14 »
Daniel, co Ty, ona ma to raczej przemyślane :D

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 29 Sty 2011, 09:37 »
W kwocie jak te rowery (3000+) możesz się też pokusić o złożenie czegoś samemu.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 29 Sty 2011, 10:14 »
Ja bym wybrał Herculesa ma mocne koła i fajny osprzęt jak za tą kasę(2000zł)
Unibike Zethos też jest spoko tylko że już raczej modelu z 2010 nie kupisz.

Offline djtronik

Nowy sprzęt, ale jaki?
« 29 Sty 2011, 21:11 »
Witam ponownie,
odnośnie mojej partnerki i dlaczego chce mój stary rower? Otóż jest tylko o 2 cm niższa niż ja i tak jak to u kobiet bywa ma chyba dłuższe nogi, czyli rozmiar ramy ok. Zawsze jeździła na męskich i taki też miała poprzedni rower. W Unibike były tylko dwa rozmiary ram 19 i 21 cali. Mam 19. Patrzyłem w Herculesie i tu jest większy wybór. Od 48 przez 52 do 56 cm. Jak pisałem mam 177 cm., Jaki wybrać? Zastanawiam się też nad droższym modelem Herculesa Icona. Tarczowe hamulce i wyższa grupa osprzętu. Czy warto za ok. 2500 zł czy model niższy Chetach za ok. 2000 zł? Następne pytanie, jakie mnie nurtuje. Czy da się do tych rowerów bez przeróbek założyć bagażnik i błotniki? Czy są otwory w ramie i przednim widelcu? W mojej okolicy nie ma w sklepach takich rowerów. Czyli pozostaje Internet a na zdjęciach mało widać. Może ktoś z Was ma taki rower lub doświadczenie w uzbrajaniu podobnych rowerów w dodatkowe elementy.
Pozdrawiam Janek

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 2 Lut 2011, 16:26 »
Wg mnie tarczówki na wyprawy mogą się okazać kłopotliwe przy większej awarii jest niezły klops.... A klocki do tzw Fałek nawet w jakims podrzednym Kauflandzie - w sezonie letnim dostaniesz.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline djtronik

Nowy sprzęt, ale jaki?
« 7 Lut 2011, 15:31 »
Rower kupiony. Padło na Herculesa z ramą 48 cm. Byłem w sklepie, obejrzałem inne marki i wybrałem sugerowaną przez Kolegę Symfoniana. Rower jest dość lekki, wygląda solidnie i co ważne z takim osprzętem rewelacyjna cena. Uzyskałem 30% upustu. Dodatkowo założyłem bagażnik Crosso. Rower jest z połyskiem a bagażnik matowy, ale wygląda ok. Chciałem też wymienić opony na Marathon Dureme oryginalnie były Hurricany. Jednak Dureme mieli tylko na stronie internetowej a w sklepie brak. Jak myślicie zostawić Hurricany? Czy zmienić i na jakie? Sklep sprowadzi, co chce i wymieni za dopłata różnicy ceny.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 7 Lut 2011, 20:26 »
Ja bym się nie zastanawiał i wymienił. Ale w terenie raczej nie poszalejesz na Duremach.
Wracam do jeżdżenia.

Offline djtronik

Nowy sprzęt, ale jaki?
« 8 Lut 2011, 11:35 »
Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze roweru. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Korzystając z dobrej pogody przetestowałem sprzęt. Proszę jeszcze o pomoc w wyborze opon. Większość moich tras jest po asfalcie. Czasem drogi szutrowe. Bardzo rzadko trudny teren typu błoto czy kamienie. Zależy mi na oponach wytrzymałych na przebicia, małych oporach toczenia, dużej żywotności ( powinny wytrzymać kilkanaście tyś. km).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 8 Lut 2011, 11:40 »
bierz zwykłe maratony (bez plusa wystarczą...) lub dureme
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Nowy sprzęt, ale jaki?
« 8 Lut 2011, 20:13 »
DJ, gratuluję zakupu - oby wiernie i długo Ci służył :)

Ale o oponach proszę dyskutuj na odpowiednim wątku (a najpierw go przeczytaj, bo tak naprawdę wszystkie odpowiedzi już tam są)
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=863
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline djtronik

Nowy sprzęt, ale jaki?
« 8 Lut 2011, 23:55 »
Dziękuje wszystkim za pomoc. Opony wybrane. Zamówiłem Schwalbe Marathon Dureme 28 x 1.60. Przeczytałem cały temat z oponami i doszedłem do wniosku, że powinny być optymalne do moich potrzeb.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum