Autor Wątek: Rower wyprawowy prosze o pomoc w decyzji..  (Przeczytany 2343 razy)

Offline takojako

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.01.2011
Czyli co sądzicie? góral który polecał aard, czy te które polecał mi Symfonian z allegro?
Planuje - Realizuje - Osiągam !

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
To zależy co kto lubi, znajdziesz tu zwolenników górali jak i trekkingów.
Jesli masz taką możliwość to przejdź się do sklepu i przymierz się do jednego i drugiego roweru i wybierz ten na którym lepiej będzie Ci się siedziało.

Offline takojako

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.01.2011
rozumiem:) a powiedzcie mi moi drodzy czy w tych góralach jest możliwość regulowania wysokości kierownicy?
Planuje - Realizuje - Osiągam !

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Tylko poprzez nakładki pod mostkiem, a to i tak w bardzo niewielkim stopniu jesteś w stanie regulować, albo poprzez mostek z regulacją wysokości taki jak ten: http://www.szumgum.com/product/image/6254/mostek_zoom_ahead2.JPG (zdjęcie zupełnie przykładowe). Możliwość regulacji w osi widelca mają rowery ze sterami starego typu, nowe typu a-head (czyli takie jakie są w większości rowerów obecnie - chodzi mi tu o średnią półkę i wyższą, bo te najtańsze bywają ze starymi sterami) są pod tym względem uboższe...

PS. regulowany mostek ma (z tych podrzuconych przez Symfoniana) kellys axis i ten unibike. Na zdjęciu tego unibike'a widać też jak można podnieść kierownicę podkładkami pod mostkiem (ale musi być odpowiednio długa rura widelca)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "takojako"
Czyli co panowie?
lepszy ten: http://www.ssc.pl/trek2010/3900.html

(bardzo ciężko go kupić orientowalem się w sklepach internetowych i jest ale za 1400;) a kolega mówił że można go juz "wyrwac" za 1100 - 1200m może ma jakieś źródło)

No to masz najlepszy dowód, że to dobry rower :)
Moja dziewczyna zapłaciła w sierpniu 2010 kwotę 1.170 zł, dlatego sądzę, że jeśli teraz znajdziesz, to jeszcze taniej. Ale nie gwarantuję, że znajdziesz. Zapytaj u lokalnego dystrybutora marki Trek. Na stronie Treka powinieneś znaleźć nazwę polskiego dystrybutora, a na stronie tegoż dystrybutora adresy sklepów w Szczecinie, z którymi współpracuje. JEŚLI któryś z tych sklepów ma jeszcze ten model w Twoim rozmiarze, to prawie na pewno ma tanio i wygrałeś. A pewnie jeszcze dodatkowo stargujesz, bo została jeszcze chwila czasu do początku sezonu na rowery, a to jest 'zeszłoroczny" model.

Cytat: "takojako"
I jeszcze ja mam pytanie (może głupie) czy w tym góralu polecanym przez aard istnieje możliwość podniesienia kierownicy czy on ma regulowaną wysokość, bo wiadomo że przy dłuższej wyprawie pochylona sylwetka nie sprzyja...

W rowerach ze sterami a-head (czyli praktycznie wszystkich nowych) nie ma możliwości podniesienia kierownicy. Jedyne co możesz zrobić, to wstawić krótszy i/ lub bardziej stromy mostek.
Ale tak jak napisał Atlochowski, ten rower ma naprawdę łagodną geometrię, a i mostek jest wybitnie wygięty do góry i króciutki, więc akurat na to nie powinieneś narzekać.

Jeszcze coś: może to było dla mnie nazbyt oczywiste i o tym wczesniej nie wspomniałem: MUSISZ się na tym (i na każdym!) rowerze przejechać, zanim go kupisz. Przynajmniej kilka rundek wokół kwartału ulic. Nie kupuj w ciemno! Jak nie znajdziesz go w sklepie stacjonarnym, to sobie odpuść. Lepiej kupić rower wygodny, a nawet ciut gorszej jakości, niż fantastycznej jakości, którzy rzucisz w kąt, bo Ci nie będzie pasował.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum