Autor Wątek: [Austria - Czechy - Niemcy ] ceny żywności i nie tylko  (Przeczytany 5727 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
W tym roku, wraz z dziewczyną wybieramy się do Austrii, przez Czechy. Z Austrii ruszymy do Jeleniej Góry, nie wykluczone, że po drodze zahaczymy także o Niemieckie włości.

Pytanie więc do was, drodzy forumowicze. Wiem, że wielu z was podróżowało po tych krajach. Interesują mnie w miarę dokładne ceny takich artykułów:

Makaron
Konserwa
Jakiś chrupki chleb, ev chleb zwykły/tostowy
Woda mineralna...

No ogólnie produktów jakie wam przydały się w czasie wypraw, czy nawet tanich sklepów(nazwy jakichś sieciówek)

Proszę o pomoc bo informacje w internecie czasem są wielce nieaktualne...

Sporo jedzenia będziemy mieli ze sobą w sakwach, jednak czasem zakupów się nie uniknie dlatego właśnie moje pytanie.

pozdrawiam finansowo :mrgreen:
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Poszukaj jakichś stron, gdzie prowadzą sprzedaż internetową jedzenia, coś jak np. alma24.pl.

nie wiedziałem ze ktoś jedzenie sprzedaje internetowo:D he he

a wasze doświadczenia? Z tymi krajami jakie są?
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Simin

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 19.12.2010
Może to przykre co napiszę, ale moje doświadczenia zapamiętałem tak:

Czechy:
Piwo 15-20 koron w barze :D Woda np. kosztowała w barze 25 koron ;)
Fajki tańsze niż w Polsce

Austria:
Piwka nie pamiętam... :(
Fajki 4,5 EUR

:)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
nie rozumiem, skoro będziesz miał duzo jedzenia w sakwach, to po ci ci juz teraz wiedzieć ile co tam kosztuje? będziesz z kasą na styk?

ogólnie z produktów które napisałeś, wszedzie na zachodzie, makaron w tych cenach co u nas- reszta  drożej :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Ceny w Czechach są praktycznie takie same jak u nas, może lekko drożej. W Niemczech w tanich marketach jest niewiele drożej niż u nas. Usługi itp. oczywiście droższe, ale np. we wschodniej części Niemiec cena jedzenie w restauracji często była niewiele wyższa niż u nas.

Zabieranie jedzenia ze sobą do tych krajów nie ma większego sensu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

z pluszami miałem do czynienia Janusushi, dobra sprawa. A o ceny pytam orientacyjnie żeby rozeznać się w kosztach wyprawy i właśnie zdecydować co i ile zabrać. W Szwecji jak bylem tanio nie było i wiedziałem to wcześniej. Tutaj faktycznie pewnie Czechy przejedziemy z mniej załadowanymi sakwami ale do Austrii już pewnie coś sie kupi.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Adam, kupuj w marketach o nazwach: Lidl, PennyMarkt i Aldi (Niemcy) oraz PennyMarkt i Hofer (Austria). Ceny dokładnie takie jak w Polsce w tych samych marketach. Artykuły też te same. Nie zawracaj sobie głowy i nie obciążaj się zabieraniem z Polski jedzenia. To bez sensu!

Jeśli chodzi o Czechy, to w hipermarketach ceny jak w PL, w lokalnych sklepikach ciut drożej.

Jeszcze raz podkreślę: wożenie jedzenia z Polski mija się z celem!

Za to jak już dorwiesz taki market w piątek, to kup jedzenia na cały weekend, bo w niedzielę są kompletnie nieczynne, a w sobotę krótko (mowa o Austrii i Niemczech)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Na tej stronie znajdziesz adresy sklepów LIDL. Ja właśnie jestem na etapie planowania zakupów na kolejnych etapach wakacyjnej wyprawy.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Cytat: "Janusushi"
Polecam też zabranie witaminek - pluszopodobnych czy bardziej profesjonalnych:) Dzięki nim można zamienić wodę np. w lemoniadę:D

A polecisz jakieś konkretne produkty?

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
Witam,w zeszłym roku objechałem z ekipą po trochu,Niemcy,Czechy,Austrie i Słowację, i co sie okazało najtaniej jest w Austri.Strasznie podrozały Czechy i Słowacja,mowa o jedzeniu,bo jak sie raz na jakiś czas zatrzymasz na kempach to najtaniej w Czechach a najdrozej Słowacy i Niemcy,ale jest duzo miejsc fajnych do spania na dziko.pozdrawiam..

Hmm serio zastanawiam się teraz czy na taki Tour brać jedzenie z Pl... Chyba jak wezme to coś mega lekkiego i nie psującego się. Skoro tak mówicie, to pewnie tak jest, a wciągania nogami konserw z Polski na alpejskie przełęcze to raczej nic fajnego:) dzięki za odzew Panowie - pozdrawiam serdecznie;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Z "rzeczy" które mogą być sporo droższe niż w Polsce wymienić można mięsko we wszelakiej formie.
Marketowe nie nadaje się do jedzenia, "dobre" jest potwornie drogie, a czasami dla Polaka niejadalne.
Jak jesteś wegetarianinem, to napisz od razu :)

wydzieliłem subwątek dla palących - ponoć teraz tak każe (i karze!) prawo ;)
aard
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline pindol

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.06.2010
Ceska Republika
_ piwko nawet po 7 koron znalazlem(nie wiem czy dobre bo nie pilem)
_ fajki najtansze 60 koron

Austria
_ za 2 jabłka zaplacilem 2 EURO wiec jabłka zabierz z Polski
_ na szczęscie woda jest tania (w lidlu nawet z 20 centow)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cytat: "pindol"
piwko nawet po 7 koron znalazlem(nie wiem czy dobre bo nie pilem)

Takie około 12-16 koron jest świetne... Widziałem też takie za 7 ale jakoś nie miałem okazji wypróbować.
PS pindol, napisz może w odpowiednim temacie dlaczego masz w avatarze obraz Friedricha i jak on się ma do nicka :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum