Autor Wątek: Obręcze  (Przeczytany 105795 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Obręcze
« 16 Lis 2011, 23:07 »
pytanie offtopowe, jest jakaś chałupnicza metoda na sprawdzenie centryczności ? (odległość od konusów) Jak za kawał wygiętego płaskownika ze śrubką to nieźle za to krzyczą

Podsuwasz książki lub inne przedmioty pod obręcz z obu stron, i patrzysz na odległość konusów od podłogi, a potem obracasz na drugą stronę. Ale tu 1-2 mm błędu nie zawadzi, a koło przesunięte w lewą stronę będzie łatwiej zrobić i będzie mocniejsze.

Do samego centrowania polecam 2 naostrzone ołówki przypięte gumkami do widelca  ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Lis 2011, 21:33 »
Podsuwasz książki lub inne przedmioty pod obręcz z obu stron, i patrzysz na odległość konusów od podłogi, a potem obracasz na drugą stronę.
Może książka to nie najszczęśliwszy materiał, ale sama idea bardzo dobra! Dzięki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 26 Sty 2012, 10:17 »
Alex DH19:
36 szprych tył i 32 szprychy przód. Przebieg 23k (z czego ok. 8k z full bagażem i jeszcze ze 2k lub więcej z samym bagażem tylnym). Na obu widać ślady wytarcia od hamowania, ale spisują się bez zarzutu.

Aard, mógłbyś napisać jak to teraz wygląda? Ile km przejechałeś na tych obręczach, nim się całkiem wytarły?
Jeżdżę na Remerxach i po 13 000 km tylna obręcz nadaje się już do wymiany - wytarta od klocków. Przednia ma niewiele ponad 15 000 km i jeszcze trochę (ale niezbyt długo) pojeździ.
Próbuję ocenić, czy płacąc więcej za droższe obręcze (np. DH19), mam szansę przejechać odpowiednio więcej kilometrów.

A może ktoś jeszcze podzieli się informacją (również na temat innych obręczy), po ilu kilometrach wytarły mu się one od hamowania? Chętnie poczytam - może pomoże mi to w podjęciu decyzji.

• blog podróżniczy
« 26 Sty 2012, 10:27 »
myślę, że to zależy to dużo od warunków jazdy, przez 2 tygodnie "zimy" zjeździłem całkiem klocki (i to nie najtańsze), nadają się do wyrzucenia (przebieg jakieś 250km?). Jazda w normalnych warunkach i asfalty na których nie trzeba gwałtownie reagować hamulcami znacznie przedłużą życie każdej obręczy. Na upartego każdą obręcz da się zajeździć poniżej 10kkm.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 26 Sty 2012, 10:34 »
Obręcze  Alexrims  ACE 17 :
- tylna wytarła się po ok. 24 tys. km
- przednia jeździ do dzisiaj, czyli ma jekieś 59,3 tys. km. Wytarta dość wyraźnie.
Widoczny nawyk hamowania tylnym hamulcem. Jeżdżę przeważnie po asfalcie, zimą raczej nie, po deszczu dość często - jak tam wypadnie.
« Ostatnia zmiana: 26 Sty 2012, 19:02 transatlantyk »

Offline Mężczyzna Grzesio

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 12.01.2012
« 27 Sty 2012, 18:04 »
Pytanie z innej beczki... jaka długość tych DT Champion ?

Ładne przebiegi masz transatlantyk :o

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 27 Sty 2012, 18:09 »
Pseudonim zobowiązuje.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Pidzej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.08.2011
« 27 Sty 2012, 20:05 »
Ja mogę polecić obręcze Rigida ZAC 2000. Mam dobre porównanie bo w obu kołach mam takie same obręcze, a hamulce: z przodu tarczówka, z tyłu V-brake. Po 15kkm na tylnej minimalne ślady zużycia - wygładziła się ta cienka frezowana warstwa, rowek praktycznie takiej samej głębokości jak z przodu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Sty 2012, 08:48 »
Zastanawiam sie nad wymianą tylnego koła. Obecnie mam na nim obręcz Rigida Taurus 2000 z 32 szprychami. Nie mam pojęcia, jakiej jakości jest ta obręcz, do tej pory nie miałam z nią problemów. Zamierzam jednak wybrać się w wakacje w ciężki teren i zależy mi na tym, żeby nic nie pękło na jakimś bezludziu.
Jak rozumiem, musiałabym wymienić też szprychy, najlepiej na DT Champion. Czy reszta koła mogłaby zostać? Przednie koło będzie mniej obciążone, więc zostanie.

Rower mam taki, może wyczytacie stamtąd jakieś istotne informacje, których sama nie podam. Będę mieć sakwy z przodu i z tyłu, w sumie pewnie pod 30 kg (w tym jedzenie i woda). Ważę nie mam pojęcia ile, 60-coś. Nie chodzi mi jednak o wagę, a o obciążenie koła na wertepach, tarce, kamieniach itd. Koła mają 26 cali, hamulce tarczowe. Opony obecnie Dureme, wymienię na XR albo Mondial.

Co byście polecili? Nie wiem obecnie, ile mogę wydać na to kasy. Jeśli nie będzie mnie stać na coś mocnego to oczywiście zostanę przy tym, co mam. A może już mam mocne koła i martwię się na zapas? Obręcze będę - jeśli w ogóle - kupować w Warszawie, tam też oddam rower do serwisu, żeby złożyli to w całość; sama na pewno się do tego nie dotknę.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Sty 2012, 11:19 »
Pytanie z innej beczki... jaka długość tych DT Champion ?
To zależy od wymiarów obręczy którą zastosujesz, oraz od wymiarów piasty. W internecie są dostępne kalkulatory długości szprych.

Przebiegi? Dziękuję :D Bix prawdę Ci powie. :D

• blog podróżniczy
« 28 Sty 2012, 11:25 »
Jeśli obecnie masz 32 szprychy i zostaje ta sama piasta to szukaj obręczy na 32. Pytanie czy opłaca się zostawiać piastę pozostaje otwarte, wypadałoby zajrzeć do środka jeśli to piasta kulkowa.
Nie wiem obecnie, ile mogę wydać na to kasy.
Dobra obręcz ok stówy, szaleństwa nie ma. Za to pewnie co najmniej drugie tyle na zaplot i szprychy.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 28 Sty 2012, 12:09 »
Masz dość lekką obręcz na 32 szprychach (wszystko po to aby zbić masę koła). To bardziej do jazdy na sportowo niż do sakw.
Jak już zdecydujesz się wymieniać, to nie idź w półśrodki typu pozostawienie piasty i szukanie obręczy na 32 szprychy, bo wydasz sporo kasy, a aż takiego skoku jakości nie będziesz mieć.
Jeśli chcesz mieć pewność, to wymień całe koło, np. na takie z wcześniej chwaloną obręczą Rigida Zac 2000 na 36 szprychach.
Lepiej jest poszukać gotowe fabryczne koło, wyjdzie teniej niż składanie. Z nowym kołem zrób sobie kilka wyjazdów i przetestuj je przed samą wyprawą.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 28 Sty 2012, 12:20 »
Oczywiście nie wiem nic na temat mojej piasty. Nawet nie wiem, gdzie jest piasta na tej liście osprzętu - i tak cud, że kojarzę, co to piasta :). Jeśli miałabym wymienić całe koło, to czy znacie jakieś z 36 szprychami DT Champion, jakąś dobrą piastą i obręczą, do hamulca tarczowego? Gdzie takie koło kupić? Musiałabym dodatkowo zapłacić za piastę, ale przynajmniej odpadłby koszt zaplecenia koła.

W tym wątku znalazłam nazwy kilku polecanych obręczy: Mavica A719, Rigida Sputnik, Alexrims dh22, teraz jeszcze ta Rigida Zac. Czym się różnią?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 28 Sty 2012, 14:26 »
Oczywiście nie wiem nic na temat mojej piasty. Nawet nie wiem, gdzie jest piasta na tej liście osprzętu - i tak cud, że kojarzę, co to piasta :). Jeśli miałabym wymienić całe koło, to czy znacie jakieś z 36 szprychami DT Champion, jakąś dobrą piastą i obręczą, do hamulca tarczowego? Gdzie takie koło kupić? Musiałabym dodatkowo zapłacić za piastę, ale przynajmniej odpadłby koszt zaplecenia koła.

W tym wątku znalazłam nazwy kilku polecanych obręczy: Mavica A719, Rigida Sputnik, Alexrims dh22, teraz jeszcze ta Rigida Zac. Czym się różnią?

Aktualnie masz piastę Shimano M 495 Disc. Też polecam wymianę całego koła. Wtedy np na 2 kole możesz mieć inną oponę np na miasto i tylko koła sobie zamieniać :)
Całego koła raczej nie ma co szukać, łatwiej jest dać poskładać, dużo sklepów składa za darmo jeśli części się u nich kupi. Mavic A719 jest tylko pod koła 28' , a może polecana przez forumowiczów DH19? Piastę wybrałbym jakąś Deore/slx/xt lub novateca na maszynach.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 28 Sty 2012, 15:22 »
Całego koła raczej nie ma co szukać, łatwiej jest dać poskładać, dużo sklepów składa za darmo jeśli części się u nich kupi. Mavic A719 jest tylko pod koła 28' , a może polecana przez forumowiczów DH19? Piastę wybrałbym jakąś Deore/slx/xt lub novateca na maszynach.
Yyy... Deore/slx/xt :icon_confused: Na maszynach... :icon_confused: :icon_confused: Przecież ja nawet nie wiem, jaką teraz mam :(
Czy ta DH19 jest wystarcząjaco mocna? Robb polecał DH22 - rozumiem, że jest mocniejsza. Tylko ceny nie znalazłam (cena DH19 jest w porządku).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum