Autor Wątek: Obręcze  (Przeczytany 105771 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Obręcze
« 1 Lut 2012, 09:17 »
Te dane to "po trochu" pic na wodę. Dasz kiepskie szprychy to i 719 Mavica Ci pójdzie przy 80kg :) Poza tym nie wiem czego się obawiasz.. Pękniecia obręczy? Czy rozcentrowania. Bo jeśli to drugie, to tak jak napisał Transatlantyk, to zależy od CAŁOŚCI koła. Poza tym kwestią niewiadomą jest, czy 90kg to chodzi o obciążenie z wektorem idealnie "nad kołem" pionowo w dół. Jak dobrze wiemy, każda rama ma inną odległość od osi koła do osi podsiodłówki. Więc i Ty działasz z mniejszą siłą na koło.Za to z niemalże 100% siłą działa ciężar sakw. Tutaj jest tyle "niewiadomych", że lepiej sobie odpuścić dywagacje na temat wytrzymałości obręczy. Chyba nie składasz roweru pod 150kg :) Vuelta robi w porządku obręcze. Ale i najlepsza marka ma w swoim asortymencie kiepskie obręcze, które są po prostu budżetowe. Jeśli szprychy są idealnie ponaciągane, piasta też w porządku, to na koło nie działają żadne "uboczne" siły, które powodują dużo szybsze rozcentrowanie koła. Problem tez może być taki,  że pod wplywem jazdy szprychy zaczną "wyrywać się" z obręczy, jeśli będzie za duży nacisk/za mocny naciąg. Tu już wychodzi tzw. lipność obręczy. Rozwiązaniem chyba jest kapslowanie otworów? (mogę się mylić). Ale im sztywniejsza szprycha tym mniejszy naciąg jest potrzebny do utrzymania koła w należytym stanie :) Także znów wracamy do punktu wyjścia - czyt. na wytrzymałość koła składa się CAŁE KOŁO.

edit:
ech, rozpisałem się, a teraz doczytałem:
" aby łączne obciążenie rowerzysty z jego bagażem nie przekraczało wagi"
mimo wszystko stanowiska nie zmieniam :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 1 Lut 2012, 09:22 »
Zgadza się, są tam podane max obciążenia dla obręczy. Nie widziałem tego dotychczas. :D

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 1 Lut 2012, 09:27 »
ja używam VUELTA 26 i 28 cali i jestem zadowolony. Zasadnicza rzecz to całe koło, czyli także szprychy i sposób złożenia.

Offline Mężczyzna PrzemekR

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 29.01.2012
    • Mój Bikestats.
« 1 Lut 2012, 09:33 »
No cóż koło pod 150kg jest bardzo realistycznym założeniem, masa własna ca 130kg + sakwy + rower. Zdaje sobie sprawę i już się doczytałem na forum że inaczej obciążane jest przednie koło i tylne. W zeszłym roku wybrałem się na tym rowerze na Hel, obciążenie było większe o 10kg masy własnej ale też rower miał jakieś 4tys km mniej przebiegu więc i był po świeżej wymianie szprych na DT. W tym roku planuję nieco więcej pojeździć i trochę dalej, a czytając ten wątek zacząłem kalkulować czy nie będzie potrzebna nieśpieszna akcja ze złożeniem nowego koła.
Domyślam się też, że deklarowane maksymalne obciążenie zawiera w sobie magiczną tolerancję umożliwiającą wykręcenie się producenta od odpowiedzialności w przypadku uszkodzenia opony w związku z załadowaniem większego bagażu.
Turysta rowerzysta na Unibike Crossfire.

Offline Mężczyzna aurumcantus

• Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 22.10.2011
« 1 Lut 2012, 13:02 »
Witam
Po przestudiowaniu kilku wątków wybór padł na:
alexrims dh19 i piasty novatec
Niepokoi mnie jedna rzecz w tych obręczach, mianowicie przy główkach szprych nie ma takich dodatkowych pierścieni wzmacniających jak na przykład na tej aukcji
http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/93/36/06/2093360680

Czy możliwe jest, że sprzedawca zapomniał, lub z jakiegokolwiek innego powodu nie założył tych wzmocnień ?, a może to wersja bez wzmocnień?

U tego Pana zakupiłem koła.
http://allegro.pl/kpl-28-mocne-alexrims-dh19-novatec-czarne-i2062815218.html

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 1 Lut 2012, 13:06 »
Zamawiaj obręcze kapslowane - tak się to nazywa.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Lut 2012, 13:17 »
są wersje kapslowane i niekapslowane. U tego pana też zamawiałem części (też dh19), tyle, że sam sobie składałem.

My home is where my bike is.

« 1 Lut 2012, 14:01 »
Czyli mam nie kapslowane :(
Zamówiłem, też REMERX Dragon do innego roweru. Na aukcji napisane - z zakuwką, i faktycznie są z zakuwką.

Całe życie człowiek się uczy.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Lut 2012, 14:05 »
tak btw, do iluśtam dni można zwrócić zakup, więc jak nie upłynęło za dużo czasu to bym zamienił na mocniejszą wersję.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 1 Lut 2012, 14:20 »
10 dni

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 5 Lut 2012, 00:36 »
Na zdjęciu, które podlinkowałeś, przedstawiono obręcz kapslowaną. mam na myśli to zdjęcie:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 5 Lut 2012, 06:11 »
Na zdjęciu, które podlinkowałeś, przedstawiono obręcz kapslowaną. mam na myśli to zdjęcie:

Akurat to zdjęcie wstawiłem tylko w celu poglądowym gdyż nie wiedziałem jak to się dokładnie nazywa, ( zdjęcie z innej aukcji ).
Na aukcji gdzie kupiłem koła, fot nie było, nie było również informacji, że obręcze nie są kapslowane, więc przyjąłem, że właśnie są.
Teraz dopiero zauważyłem, że na aukcji gdzie kupiłem inny komplet REMERX Dragon wyraźnie jest napisane "obręcze z zakuwką", więc moja nieuwaga.
Kół nie wymieniam, już założone, a druga sprawa że znowu dwukrotnie koszt wysyłki.

Jeden znajomy powiedział mi, że kapslowanie bardziej ważne jest przy hamulcach tarczowych niż przy V-brake, z powodu większego obciążenia szprych w czasie hamowania.

• Moderator Globalny
  • GM 2420
    • Rowerem przed siebie.
« 5 Lut 2012, 12:01 »
Stało się i nie ma co rozpaczać. Kapslowanie i tak nie zabezpieczy obręczy przed wszelkimi "urazami" .W swojej praktyce już dwukrotnie wymieniałem kapslowaną obręcz, bo nie wytrzymała eksperymentu polegającego na wjechaniu z dużą prędkością (zjazd) rowerem z sakwami w dziurę w jezdni. Po drugim takim przypadku wymieniłem obręcz i nawet zaniosłem koło do serwisu aby mi je wycentrowali, bo nie można wykluczyć, że centrując samodzielnie zbyt mocny naciąg szprych dałem.
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2012, 12:08 transatlantyk »

Offline Mężczyzna Kotu

• Na forum od: 18.01.2012
    • Koci blog rowerowy :)
« 9 Lut 2012, 09:05 »
Ja właśnie wczoraj wymieniłem w przednim kole budżetową Rodi Freeway na również budżetową Remerx Dragon L-719 - stwierdziłem że dam szansę wyrobowi braci Czechów :) za jakiś czas zamelduję się z przemyśleniami względem tych obręczy, mam zamiar na takiej zapleść również tylne koło.

A co do Rodi Freeway - wymieniłem ją tylko dlatego, że wytarła się od hamulców. Poza tym w mojej ocenie to mocna obręcz - i brak kapslowania nie spowodował w jej przypadku żadnych problemów.

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 11 Lut 2012, 08:16 »
Po raz pierwszy pisze o pomoc w doborze sprzętu, mam nadzieje, że doradzicie... :P

Obecnie mam taki rower http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/881/foto:1/

Chciałbym w nim wymienić koła, w zeszłym roku zakupiłem opony Schwalbe Marathon 1.5, w tym roku do wymiany obręcze i piasty. Mam 90 kg, obręcze mają służyć zarówno do jazdy z sakwami na wyprawy (dodatkowe ok. 20kg) jak i do nieco szybszej jazdy po asflacie, do gustu przpadły mi Alexrims'y dc19, tyle, że nie wiem jaką wewn. szerokośc obręczy dobrać :icon_confused: Na wyprawy chciałbym mieć założone moje marathony 1.5,a normalnie wolałbym coś węższego np szer. 1.0 . Pytanie czy da rade kupić obręcz taka aby oba typy opony na nią wchodziły i wszystko działało jak nalezy biorąc pod uwagę m.in. moją wage ;)

Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/kpl-28-matrix-750-16x622-alexrims-dc19-novatec-i2081755446.html

Będe wdzięczny za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2012, 08:23 Thor-14 »
Menes sana in  corpore sano

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum