Autor Wątek: Obręcze  (Przeczytany 105766 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Obręcze
« 5 Paź 2012, 16:34 »
Proszę bardzo:

[ Invalid YouTube link ]

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Paź 2012, 16:24 »
heh, dziś tu dopiero zajrzałem, a wczoraj przypadkiem trafiłem na ten film :P niezłe.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 7 Paź 2012, 16:29 »
wczoraj przypadkiem trafiłem na ten film
Przypadkiem? Wszedłeś na youtube i ot tak wpisałeś w wyszukiwarce "spisek!"? ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Paź 2012, 16:35 »
przeglądałem swoją listę 'ulubionych', i okazało się, że kiedyś dodałem do niej ten film... tytuł mnie zaciekawił, więc obejrzałem ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 23 Mar 2013, 19:18 »
A ja się zawiodłem na obręczach Alexrims DH19.

Jeździłem na tanich Remerxaxch Grand Rockach i, kiedy mi się wytarły po ponad 13 tys. km, stwierdziłem, że to zbyt szybko i chcę jakieś lepsze. Poczytałem forum i kupiłem polecane DH19.
I... wytarły się tak samo szybko, bo po 12 900 km wskaźnik - rowek już nie jest rowkiem a groblą.
Ale to nie koniec. Dzisiaj, przy okazji zakładania wyremontowanej kasety (tak, TEJ kasety ;) ) przyjrzałem się obręczy i oto, co zobaczyłem:

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Przejechane 12 900 km, prawie wszystko na lekko, raptem kilkadziesiąt kilometrów z dwoma pełnymi sakwami.
Mój wniosek? Czeskie Remerxy były znacznie tańsze, a sprawiły się lepiej.

Jeszcze jedna rzecz. Nie znam się na obręczach, ale czy możliwe jest, żeby takie uszkodzenia byłe efektem nie słabości obręczy, a na przykład zbyt mocnego naciągu szprych?
Pytam, bo kilkanaście dni temu oddawałem to koło do serwisu w celu wycentrowania. Niestety, nie przyjrzałem się wtedy obręczy, więc nie mam pojęcia, jak wyglądała przed centrowaniem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Mar 2013, 19:24 »
moje tylne DH19 popękało podobnie, z tym, że ja mu trochę pomogłem, bo robiłem z nim różne głupie rzeczy, łącznie z podrywaniem roweru do góry na kamienistych zjazdach i zjeżdżanie z krawężników z załadowanym tyłem - czas życia około 16k km i jeździ dalej w mieszczuchu. Obawiam się, że to jest objaw zbyt mocnego naciągnięcia (popękała mi obręcz od strony napędu), żadnej szprychy jeszcze na tym kole nie zerwałem

My home is where my bike is.

« 23 Mar 2013, 19:30 »
Jeździłem raczej bez żadnych szaleństw. Szprycha pękła jedna - ot tak sobie.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Mar 2013, 19:31 »
Pytam, bo kilkanaście dni temu oddawałem to koło do serwisu w celu wycentrowania. Niestety, nie przyjrzałem się wtedy obręczy, więc nie mam pojęcia, jak wyglądała przed centrowaniem

nie jest to głos jakiś pewny, ale jak ostatnim razem jeździliśmy po Żuławach to trochę przyglądałem się Twojemu rowerowi, m.in. kołom [zboczenie zawodowe :P] i nic mi się w oczy nie rzuciło. Może nie zauważyłem, ale te pęknięcia wyglądają na dość widoczne, rzucające się w oczy.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Mar 2013, 19:51 »
Piszesz,że boki już solidnie wytarte,na ostatniej fotografii widać bardzo wyraźnie rowek,więc jest jeszcze całkiem dużo ścianki.Resztę ciężko ocenić,obręcz nie jest oczkowana,trochę już zmęczona,może za mocno ponaciągał szprychy i powyrywało z obręczy.Ale to wróżenie z kuli na odległość.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 23 Mar 2013, 20:01 »
widać bardzo wyraźnie rowek

Napisałem, że to już nie rowek, lecz górka. I to całkiem spora. ;)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 24 Mar 2013, 11:32 »
Widoczne pękniecia nie są wynikiem wytarcia obręczy przez klocki.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 24 Mar 2013, 12:34 »
Zagraj na szprychach :)zbyt duża różnica w tonach - to nierówno naciągnięte . Te oberwane to właśnie zbyt mocno naciągnięte, dokładnie tak jak pisał globalus. Tym razem to nie wina ola pomimo zainteresowania obręczami na Żuławach ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Mar 2013, 13:23 »
teraz granie na szprychach już nie pomoże, bo pęknięcie spowodowało zluzowanie co niektórych. U mnie nie wygląda to aż tak tragicznie i da się jeździć, bo mam kapsle.

My home is where my bike is.

« 24 Mar 2013, 14:36 »
Hmmm, a byłem zadowolony z tego serwisu... Nie chce mi się wierzyć, że to wynik spartaczonej roboty. Do tej pory nie było żadnej wtopy.

blondas

• Gość
« 24 Mar 2013, 14:51 »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum