Autor Wątek: Obręcze  (Przeczytany 105750 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Obręcze
« 26 Cze 2018, 11:58 »
Poleci ktoś jakąś mocną obręcz 29'' do górala-wyprawówki? Dotychczas jeździłem na Mavic A719, ale w specyfikacji jest podana maksymalna szerokość opon 1,8'' (szerokość obręczy to 19mm). A ja chciałbym wkładać oponki ok 2,2''.

Najchętniej na 36 szprych.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 26 Cze 2018, 12:17 »
Ja używam tych https://www.dtswiss.com/en/products/rims/trekking/545-d/ jak na razie sobie chwalę nośność 140kg ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 26 Cze 2018, 13:10 »
Poleci ktoś jakąś mocną obręcz 29'' do górala-wyprawówki? Dotychczas jeździłem na Mavic A719, ale w specyfikacji jest podana maksymalna szerokość opon 1,8'' (szerokość obręczy to 19mm). A ja chciałbym wkładać oponki ok 2,2''.

Najchętniej na 36 szprych.

19mm - wymiar wewnętrzny? Bo jeżeli tak to możesz na tę obręcz założyć opony do rozmiaru 62mm (czyli ciut powyżej 2.4).
Poszukaj w sieci jest sporo opinii osób, które mają założone opony o szerokości 2.25-2.35 na tych obręczach.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 26 Cze 2018, 13:18 »
Wuj Tom radzi dobrze. A w tych Mavicach chodzi nie tyle o geometrię,co o obciążenie ścianek od grubej opony. To dużo słabsze obręcze i ze skłonnością do promienistych pęknięć przy oczkach,jeżeli są przeciążane. Dt się odkształcają,ale nie pękają. Do tego są tanie jak barszcz, dzięki magicznemu napisowi China na kartonie.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 26 Cze 2018, 15:07 »
A w tych Mavicach chodzi nie tyle o geometrię,co o obciążenie ścianek od grubej opony. To dużo słabsze obręcze i ze skłonnością do promienistych pęknięć przy oczkach,jeżeli są przeciążane.
Mógłbyś wyjaśnić/poszerzyć jaki wpływ ma "obciążenie ścianek od grubej opony" vs. "promieniste pęknięcia przy oczkach"?

Każda obręcz ma podane (winna to mieć):
-  maksymalne ciśnienie opony - ciśnienie pozostaje w zależności odwrotnie proporcjonalnej do szerokości/rozmiaru opony (to właśnie zbyt duże ciśnienie opony może doprowadzić do uszkodzenia/odkształcenia ścianek obręczy czyli dla stałego obciążenia koła im węższa opona to wyższe ciśnienie a tym samym siły działające na obręcz większe - a nie odwrotnie)
- maksymalne naprężenie szprych (to ten parametr tzn. nie przekraczanie tej wartości  zapobiega uszkodzeniom z gatunku m.in. pęknięcia/przerwania struktury przy wejściu/wyjściu szprychy).

Mavic A719 jest jedną z bardziej popularnych/dostępnych/sprawdzonych obręczy używanych w turystyce rowerowej, uszkodzenia, które w powyższym poście są przywoływane nie są powszechne w tym typie obręczy (czego nie można powiedzieć np o XM719 - ale to już obręcz o ponad 100g lżejsza - i to właśnie jest podawane jako główna przyczyna tej przypadłości) w szczególności, że producent zastosował tu tzw. "double eylets", które to właśnie pozwalają/gwarantują przy relatywnie niskiej wadze obręczy (poniżej 600g) odpowiednią wytrzymałość/trwałość.

Pragniesz zmiany/boisz się eksperymentu (bo na stronie Mavica napisali, że nie wejdzie opona szersza niż 47mm - ja w dwóch rowerach mam koła o obręczach o szerokości wewnętrznej 19mm i w jednym mam opony o szerokości 2.2 a w drugim o szerokości 2.0 - obręcz Andra 30) kup takie (nie możesz być niezadowolony):
pod tarcze - https://www.ryde.nl/andra-321
pod v-ki - https://www.ryde.nl/andra-30
...a gdybyś oprócz siebie i słonia chciał wozić  ;) - https://www.ryde.nl/andra-40

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 26 Cze 2018, 15:26 »
Ja akurat na Mavicu A719 miałem przez długi czas opony 2 calowe, ale kupując nowe koło stwierdziłem, że wybiorę obręcz bardziej dopasowaną do szerokich opon. Z drugiej strony Schwalbe ma dużo luźniejsze zalecenia co do szerokości obręczy.

Czy do tego DT Swiss 545D ktoś zgłasza sprzeciw? Jest o połowę tańsza od A719, a waży tylko ciutkę więcej. Jest tu jakiś haczyk?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 26 Cze 2018, 15:31 »
Na jednej z obręczy (kupowałem w odstępie roku) miałem naklejkę max 4BAR. Ale pompuję 5 - 5,5 zawsze i jak do tej pory bez problemowo. Tylne koło ma przebieg ponad 20k.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Cze 2018, 15:39 »
Ostatnie lata, to dynamiczna ewolucja komponentów. Szerokość obręczy nie tylko zależała kiedyś od szerokości opony, ale też (w przyp. ham. obręczowych) od rozstawu piwotów, rodzaju hamulców, klocków itd. Tarczówki jeszcze bardziej sprawę skomplikowały.
Do tego dochodzi moje przekonanie, graniczące z pewnością, że na aktualnie promowane normy mają wpływ stany magazynowe producentów. Nie jest łatwo przestawić linię produkcyjną - szybciej i taniej jest wytworzyć odpowiednią potrzebę u konsumentów  ;)

Jeśli nie są to jakieś ekstremalne lub nietypowe zastosowania, to chyba wystarczy się trzymać środkowych zaleceń producentów.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 26 Cze 2018, 19:54 »
Pragniesz zmiany/boisz się eksperymentu (bo na stronie Mavica napisali, że nie wejdzie opona szersza niż 47mm - ja w dwóch rowerach mam koła o obręczach o szerokości wewnętrznej 19mm i w jednym mam opony o szerokości 2.2 a w drugim o szerokości 2.0 - obręcz Andra 30) kup takie (nie możesz być niezadowolony):
pod tarcze - https://www.ryde.nl/andra-321
pod v-ki - https://www.ryde.nl/andra-30
...a gdybyś oprócz siebie i słonia chciał wozić  ;) - https://www.ryde.nl/andra-40

Coś mi chodzi po głowie, że ktoś na forum próbował te Andry kupić i bym duży problem by je dostać. Udało się jej je kupić, może ktoś pamięta ?

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 26 Cze 2018, 20:02 »
Z Andrami kombinował chyba anghan (wątek o rowerze dla wysokich), ale nie pamiętam jak się to skończyło.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 26 Cze 2018, 20:11 »
A w tych Mavicach chodzi nie tyle o geometrię,co o obciążenie ścianek od grubej opony. To dużo słabsze obręcze i ze skłonnością do promienistych pęknięć przy oczkach,jeżeli są przeciążane.
Mógłbyś wyjaśnić/poszerzyć jaki wpływ ma "obciążenie ścianek od grubej opony" vs. "promieniste pęknięcia przy oczkach"?
Rozegnij  kawałek jakiegoś ceownika i zobacz, gdzie sa najwieksze naprężenia. Dodatkowo na linii największych naprężeń ... wywiercono otwory. Stąd właście ograniczenia w ciśnieniach i szerokościach. Jeżeli nadal nie wierzysz, zmierz naprężenia szprych tensometrem (lub chociaż na słuch), załóż oponę 2 cale i nadymaj do 5 bar, jak radzą koledzy :-) A teraz zmierz ponownie naprężenie.

Nie znaczy, że to wszystko zaraz strzeli i wybuchnie, ale po prostu obniży się wytrzymałość zmęczeniowa i koło robi mniejszy przebieg.

Czy do tego DT Swiss 545D ktoś zgłasza sprzeciw? Jest o połowę tańsza od A719, a waży tylko ciutkę więcej. Jest tu jakiś haczyk?

Nie ma haczyków - zoptymalizowany ekstrudat i chińska produkcj. DT ma też obręcz, chyba 540, o równie archaicznej konstrukcji jak ten mavic, i kosztuje jeszcze więcej. To samo jest w szosie - taniutka R460 spokojnie konkuruje z drogimi mavicami, moim zdaniem jest lepsza od cxp.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 26 Cze 2018, 20:18 »
Jeżeli nadal nie wierzysz, zmierz naprężenia szprych tensometrem (lub chociaż na słuch), załóż oponę 2 cale i nadymaj do 5 bar, jak radzą koledzy :-) A teraz zmierz ponownie naprężenie.

To mnie zaciekawiłeś - jak się zmieni naprężenie i dlaczego?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 26 Cze 2018, 20:53 »
Zmniejszy się, bo właśnie opona rozegnie obręcz.
Dobry mechanik po pomiarze suwmiarką, o ile rozgina się obręcz, szacuje moment wymiany obręczy w szosówce (wytartej przez hamulce).
W Open Pro pod mocno napompowana oponą przełajowa (np. gdy ktoś sobie beztrosko dodyma, bo chce lekko przelecieś szosą) to zmierzyłem kiedyś nawet kilkanaście niutonów mniej. A skutek jest jasny - zmęczenie materiału, jak w wadliwie zaplecionym kole.

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 4 Maj 2019, 17:06 »
Dzisiaj podczas czyszczenia roweru zauważyłem w tylnym kole pęknięcie obręczy - jak widać na zdjęciu. Obręcz to Alexrims DH19 zakupiona w 2011 roku. Rower ma przejechane 12 tys km w tym ok. 5 tys z sakwami.

Rozumiem, że to pęknięcie dyskwalifikuje koło do jazdy z sakwami?
Ponoć ten model obręczy już nie ma tak dobrych opinii co kiedyś, więc jeśli wymieniać to na jaką, co polecacie ?

Wiem, że odkopuję stary wątek, ale...
Mam starą wersję obręczy Alexrims DH19 z 2009 (stare naklejki). Przejrzałem ją i stwierdzam, że po 16282 km obręcz zaczyna się rozłupywać w miejscach gdzie są oczka pod nyple  :-\. To się dzieje w kilku miejscach. Byłem pewny, że problemy pękania tych obręczy dotyczyły późniejszych wersji. 

Offline Mężczyzna MCsubi

« 4 Maj 2019, 18:07 »
W praktyce takie problemy to prawie zawsze efekt przeciągniętych szprych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum