Autor Wątek: Obręcze  (Przeczytany 105747 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: Obręcze
« 1 Lut 2021, 09:27 »
Klocki Magury są większe, twardsze i dociskane z dużo większą siłą niż zwykłe V-break. Trzy razy już mi pękały obręcze w miejscu wycieranym przez klocki. Zawsze na wyjeździe lub wyprawie. Raz na V, 2 razy na Magurach. Mam tego dość. Pewnie gdybym miał kupić dziś rower to wziąłbym na tarczami, głównie po to pożegnać problem wycierania się obręczy. Ale mam od wielu, wielu lat rower, który jest wygodny, mocny, pod ciężki sakwy, przyjmujący opony 26x2 i postanowiłem wymienić obręcze by mieć na kilka lat spokój. Jak pada deszcz to zjeżdżanie długich zjazdów w górach na V powoduje, że V znikają. Magura radzi sobie w takich warunkach bardzo dobrze. Poza tym Magury nie wymagają odpowietrzania.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 1 Lut 2021, 09:43 »
Dt swiss produkuje OXIC, warto, o ile są w Twoim rozmiarze. Ceramika Mavica zawsze była lipna, niektóre partie schodziły płatami. Nawet jeśli znajdziesz jakieś zabytki, nie warto.
Z drugiej strony jest czarny Swissstop, który bardzo delikatnie traktuje obręcze.
Edit:widzę, że już nie ma Swissstop pod Magurę.
Chyba faktycznie pozostaje po prostu częsta wymiana surowych obręczy.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 1 Lut 2021, 10:13 »
Dt swiss produkuje OXIC, warto, o ile są w Twoim rozmiarze. ....
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale swego czasu chciałem wymienić zużyte obręcze w kołach DT Swiss RR21 na OXIC właśnie. Niestety, ale serwis fabryczny odmówił argumentując, że części z kół OXIC tylko do kół OXIC :-\   
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 1 Lut 2021, 10:36 »
Trzy razy już mi pękały obręcze w miejscu wycieranym przez klocki. Zawsze na wyjeździe lub wyprawie.
W ewrydejbajku zajeżdżam obręcze, na których bałbym się wyjechać poza zasięg komina, ale ja pękłem tylko dwie sztuki magurą ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

« 1 Lut 2021, 10:46 »

Nie wiem czy coś się zmieniło, ale swego czasu chciałem wymienić zużyte obręcze w kołach DT Swiss RR21 na OXIC właśnie. Niestety, ale serwis fabryczny odmówił argumentując, że części z kół OXIC tylko do kół OXIC :-\

Masz rację. Jednak sprawa ceramicznych obręczy jest przegrana.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Lut 2021, 13:24 »
Można kupić stalowe obręcze. Jest taka do nabycia, oryginalny Romet na 26".

https://allegro.pl/oferta/obrecz-kola-stalowa-26x1-3-8-na-36-szprych-romet-9778966779

Stal raczej nie będzie się ścierać.
Problem może być w doborze klocków na mokre warunki, z moich wspomnień z jazdy na stalówkach, trochę ślizgaly w deszczu.
Ale teraz jest dostępność różnych rodzajów klocków, nie powinno być z tym problemu

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Lut 2021, 13:38 »
Problem może być w doborze klocków na mokre warunki, z moich wspomnień z jazdy na stalówkach, trochę ślizgaly w deszczu.
Trochę?
Ja do dziś pamiętam moje pierwsze hamowanie w deszczu na szosówce Romet 45 lat temu.
Zacisnąłem obie klamki i myślałem że padły obie linki, hamowania w zasadzie nie dało się wyczuć.
Chwilę później wjechałem w tyłek innemu rowerzyście stojącemu na światłach.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 1 Lut 2021, 13:41 »
Te obręcze to prosta droga na cmentarz, żadnej siły hamowania na mokro na żadnych klockach. A w rowerze turystycznym centrowanie starcza na kilkadziesiąt km, o ile wcześniej nie wjedzie się w dziurę.

A najlepsze jest to, że rometowskie 26x1.3/8 to nie jest 26 cali - nie będzie pasować ani hamulec, ani opona :-) Masę kół przeplatałem w latach 80 na takie obręcze, bo tylko takie opony dało się od biedy z przyczajki kupić.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 1 Lut 2021, 13:52 »
Te obręcze to prosta droga na cmentarz, żadnej siły hamowania na mokro na żadnych klockach. A w rowerze turystycznym centrowanie starcza na kilkadziesiąt km, o ile wcześniej nie wjedzie się w dziurę.

Dobra, dobra.
Jeździłem na stalówkach na początku mojej kariery i jakoś cmentarz ominąłem.
Borafu jeździł i też zyje. :)

A skąd masz info że np. na ceramikach nie będzie lepszej siły hamowania?
Przecież wtedy (lata 80, w PRL) był tylko jeden rodzaj klocków - gumowe.
Magura powinna sobie ze stalowymi obręczami poradzić.

W kwestii rozmiaru, to się nie będę wypowiadał, ale w czasach świteności stałówek nie było z tym problemu.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 1 Lut 2021, 14:44 »
Co innego jeździć sobie na szosóweczce po Łodzi, a co innego zjeżdżać z góry obładowanym rowerem wyprawowym. Też miałem Passata kiedyś i wiem jak to się kończyło nawet w Sudetach.

1 3/8 po rometowskiemu to były tzw. "połówki" głównie na rynek francuski, wg iso to 584, czyli po nowemu 27,5 ". Dziecinne kolarki na tym jeździły, ale jak pisałem dzięki temu był to jedyny rozmiar opon do kupienia.
« Ostatnia zmiana: 1 Lut 2021, 14:51 MCsubi »

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 1 Lut 2021, 16:50 »
Dobra, dobra.
Jeździłem na stalówkach na początku mojej kariery i jakoś cmentarz ominąłem.
Borafu jeździł i też zyje. :)
Nie mieszaj mnie do tej wrogiej progagandy!
Ja żyję mimo tych obręczy/hamulców a nie dzięki nim.
To jest taka masakra że bez kija nie podchodź!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 1 Lut 2021, 17:06 »
Ceramikę Mavica używałem ze 2 lata - i to była zupełna porażka. Wszedłem w to żeby ograniczyć ścieranie obręczy, ale hamowanie na tym było fatalne. Pamiętam jak się o tym przekonałem na początku wyprawy w górach, gdy się mokro zrobiło, cały wyjazd się z tym szarpałem. Nic to prawie nie hamowało (a klocki miałem oczywiście do ceramiki). Metodą prób i błędów doszedłem do tego że by uzyskać jakie takie hamowanie - wymagało to zegarmistrzowskiej precyzji z mocno niestandardowym ustawieniem klocków, które tylko pod odpowiednim kątem łapały, a i tak bez wypasów. Obręcze bardzo drogie, ze 400zł , do tego ta ceramika łapała dziury, ta warstwa odpadała stopniowo.

Lepiej częściej wymieniać obręcze niż się bujać z takim szajsem, zresztą ja zamiast finansowo na tym zyskać to tylko dużo straciłem.

Online Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 1 Lut 2021, 22:51 »
do tego ta ceramika łapała dziury, ta warstwa odpadała stopniowo.

O! To! To! Też kiedyś miałem obręcze ceramiczne. Jak to szarpało, gdy zrobiła się dziura w ceramice. Wyrzucić szkoda. Wygładzenie krawędzi trwało setki, jak nie tysiące kilometrów, ale w tym czasie pojawiał się odprysk w innym miejscu. Zajeździłem te obręcze do końca i z ulgą wymieniłem na standardowe aluminiowe.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 2 Lut 2021, 10:27 »
Jest oferta na OLX na ceramiczne Mavic takie jakie potrzebuję.
Uchroniliście mnie przed błędnym zakupem. Dzięki.
Teraz się waham między DT Swiss 535 które łatwo kupić i Ryde Andra 30 które trudno kupić.
Co myślicie ?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 2 Lut 2021, 10:48 »
535 są sprawdzone i mocne, sam używam. Pewnie też tańsze. Pewniak.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum