Autor Wątek: Obręcze  (Przeczytany 105744 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Obręcze
« 5 Wrz 2021, 17:05 »
dt 535 ma szerokość (wewn.) 19mm - najczęściej używana, typowa dla trekinga.
dt 545 - szerokość 21mm - można teoretycznie założyć szersze opony.
Jakie ?
Nie wiem, nigdy nie stosowałem.
 U mnie maks to opona  2", i spokojnie do obręczy 19m pasuje.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 5 Wrz 2021, 19:50 »
Im szerzej, tym mniej centrowania (bo w tym przypadku materiał i konstrukcja identyczne), mniej snejków, lepsza przyczepność na zakrętach, lepsza aerodynamika. No i lepiej wyglądają obręcze bez szlifów pod hamulce.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 9 Mar 2022, 17:24 »
Witajcie.

Czy obręcz DT Swiss 535 jest pewna, jeździ ktoś ?

Ryde andra 30 jest średnio dostępna obecnie, rozważam jeszcze to samo co mam obecnie i jest również bardzo mocne - solidne czyli RODI AIRLINE 1 - ale ten DT Swiss mnie zastanawia ..

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 16 Maj 2022, 23:12 »
Cześć, wieki temu doradziliście mi taki zestaw pod sakwy (28' - przód 32, tył 36, hamulce cantilever, kaseta 9rz, opony zwykle 1.50):

Obręcze DT Swiss TK 7.1
Szprychy DT Swiss Competition
Nyple DT Swiss alu czerwone prolock
Piasty novatec 751/802 czarne

Koła świetnie się sprawdzały, padły po ~39kkm (a zaniedbałem je mocno w ostatnich 2 latach przybierając na wadze).

Chciałbym poprosić o pomoc w złożeniu czegoś podobnego.

O ile obręcze nazywają się teraz (chyba?) DT Swiss TK 540 to mam problem z pozostałymi elementami.
W innych wątkach polecaliście piasty Deore FH-T610, przewijały się też Novatec 791 / 792.
Szprychy DT Swiss Champion 2.0 albo Sapim Strong 2.34/2 mm.

Czy znacie kogoś kto zaplata koła? Chętnie skorzystałbym i z takiej pomocy.
Dzięki.

Offline macusz

• Miasto:
  • Na forum od: 19.05.2022
« 19 Maj 2022, 20:05 »
Witajcie,
Czy ktoś z Was zna średnice otworów na szprychy w obręczy swiss 535?
Planuję zapleść silnik elektryczny na szprychach 2,6mm i nie wiem czy zmieszczę nyple do tych szprych.

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 5 Sty 2023, 11:52 »
Ja w rowerze wyprawowym dałem po 32 szprychy DT Alpine III, ale jak ostatnio składałem koła do enduro to kołodziej powiedział, że nie ma już sensu pakować po 32 szprychy, dobre obręcze są dzisiaj tak sztywne że spokojnie wystarcza 28 cieniowanych szprych 2/1.8.
Zmień kołodzieja ;)

Jak się chce miec mocne koła (do wyprawówki) to się daje 36 szprych.
Nic nie kosztuje (4 szprychy więcej) a ewidentnie wzmacnia koło.

Jakoś wszyscy potrzebują (szukają) mocnych, pancernych obręczy, a później kupują na 32 lub 28H.
To bez sensu przecież :)

Odkopię trochę wątek.

Powoli myślę o nowym rowerku gdzie będę miał wreszcie sztywne ośki i się zastanawiam, który wariant lepszy:

Taka piasta https://onyxrp.com/store/mtb-hubs/mtb-boost-cl-hgss/mtb-boost-cl-hgss-148-12mm-thru/ i 32 szprychy
czy też ta:
https://onyxrp.com/store/mtb-hubs/mtb-cl-hgss/mtb-cl-hgss-142-12mm-thru/
z 36 szprychami.

Obręcze andra 40 i szprychy dt championy 2,34. W sumie nie wiem czemu tu się promuje alpine 3 zamiast championów, które są grube na całej długości.

W skrócie: 36 szprych, ale węższy rozstaw kołnierzy czy mniej, ale szerzej. Waga z sakwami max 140.

Producent nie zamierza narazie uruchomić produkcji tych boostów z 36 otworami więc stąd ta rozkmina.

« 5 Sty 2023, 16:50 »
W skrócie: 36 szprych, ale węższy rozstaw kołnierzy czy mniej, ale szerzej. Waga z sakwami max 140.

Ta "węższa" o 5 mm szerokość piasty (36)  i tak jest szersza od klasycznych piast ;)

Bierz 36.

Kòpôcz

• Gość
« 6 Sty 2023, 02:27 »
A możesz wytłumaczyć skąd taka rada? Wbrew pierwotnym nadziejom zwiększenie szerokości piast do 142 nie miało żadnego wpływu na sztywność kół, dopiero boost (148) ma na to realny wpływ i pozwala bez uszczerbku zmniejszyć ilość szprych.

« 6 Sty 2023, 03:03 »
A możesz wytłumaczyć skąd taka rada? Wbrew pierwotnym nadziejom zwiększenie szerokości piast do 142 nie miało żadnego wpływu na sztywność kół, dopiero boost (148) ma na to realny wpływ i pozwala bez uszczerbku zmniejszyć ilość szprych.

Ja patrzę na wytrzymałość koła (nie sztywność). Szerokość  piasty wielkiego wpływu na to nie ma (biorąc pod uwagę standardowe piasty).

Zwiększenie ilości szprych z 32 na 36 zwieksza wytrzymałość koła (szprych, bo to one przenoszą obciążenie)  o kilkanascie %.
Po prostu, siła (masa rowerzysty i roweru) działająca na szprychy rozkłada sie na większą ich ilość (+4).

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 6 Sty 2023, 08:18 »
Mogę sobie poczekać aż producent zrobi te 148 z 36h
Biorąc 142 zamykam się na lepszy boost w przyszłości.
wiadomo że więcej szprych to lepiej, ale czy 32 grubych championoe + andra 40 (mocniejszej obrrczy nie ma)
i ta szeroka piasta nie wystarcza na powiedzmy 2-3 lata?

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 6 Sty 2023, 09:38 »
Chciałbym zameldować że koła na 32 szprychach alpine 3 nadal mają się świetnie. Obciążenia do 130kg. Powiem więcej, okazało się że to i tak overkill, wystarczyłyby pewnie zwykłe 2mm championy. W enduro 2 sezony katowałem koła na 28 szprychach 2-1.8-2 i szprych nie trzeba było w ogóle dotykać w tym czasie. W gravelu przejeździłem sezon na kołach na 24 szprychach i też nic im nie jest, a moja waga to 100kg.
Rowery elektryczne mtb mają dziś po 32 szprychy... W skrócie nie trzeba się tak fixowac na te 36, za to na pewno celuj w ramę z boost 148.

Kòpôcz

• Gość
« 6 Sty 2023, 10:43 »

(...) Szerokość  piasty wielkiego wpływu na to nie ma (biorąc pod uwagę standardowe piasty).(...)

Dość rewolucyjna teoria, ale może to tylko kwestia niezrozumienia: szerokość piasty nie, ale już związany z nią rozstaw kołnierzy - zdecydowanie tak. Sztywność tu idzie w parze z wytrzymałością.  Ilość szprych (+/-4) praktycznie nie ma dziś znaczenia - te wspominane kilkanaście % istnieje i może mieć znaczenie przy 130/135mm (i mniej), gdy szprychy od strony napędu stoją niemal pionowo. Sentyment gna mnie za 36H (większy możliwy katalog zaplotów), pragmatyzm jednak każe mi wybrać 32H - bez strat na wytrzymałości dostaję większą dostępność komponentów. W skrócie: koło na 32H w standardzie boost będzie ze wszech miar lepsze od koła z tych samych komponentach, ale na 142mm i 36H. Swobodnej dyskusji za to chętnie bym poddał kwestię tego, czy 142mm się na rynku utrzyma.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum