Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 199274 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: ZaliczGmine.pl
« 11 Gru 2011, 11:21 »
Czy jest jakaś opcja przypominania haseł?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 11 Gru 2011, 13:14 »
Czy jest jakaś opcja przypominania haseł?
No właśnie jest, ale tylko ja mogę ją kliknąć :). Zapiszę do do uwag, a tymczasem jak mi podasz swój login do zaliczgmine to mogę kliknąć za ciebie.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 13 Gru 2011, 21:09 »
Fajnie by było, jakby zamieszkaną gmin (gminy) zaznaczać na mapce innym kolorem :).

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 13 Gru 2011, 21:15 »
Fajnie byłoby gdyby gminy zaznaczały się po tym jak wpiszę przebytą trasę. Wpisywałbym miejscowości a gminy zaznaczałyby się same. Czy może tak to już działa?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 13 Gru 2011, 21:22 »
Litości :P jeszcze niedawno jedynym wyjściem było otworzenie w paincie mapki i szukanie czy gmina o takim kształcie to faktycznie odwiedzona przez nas dzisiaj gmina X, czy też może coś innego. Zajmowało to sporo czasu, zwłaszcza zaznaczanie zaległych gmin z przeszłości. Następnie arkusz excela i zaznaczanie na liście gmin odwiedzonych.

Teraz jest luksus na stronce, tylko klikasz nazwy gminy i gotowe. To tak dużo roboty? :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 13 Gru 2011, 21:24 »
Fajnie byłoby gdyby gminy zaznaczały się po tym jak wpiszę przebytą trasę. Wpisywałbym miejscowości a gminy zaznaczałyby się same. Czy może tak to już działa?
Musiałaby to używać bazy TERYT i wpisów SIMC, stosowne pliki są na stronie GUS. Dałoby się zrobić, ale osobiście z programowaniem mam ostatnio klęskę urodzaju.

My home is where my bike is.

« 13 Gru 2011, 22:00 »
Myślimy nad tym, pajak_gdynia podobno ma wektory, a miki150 zadeklarował, że jest w stanie opracować algorytm wyliczania gmin ze śladu gps. Może w przyszłym roku. Generalnie jak macie jakieś pomysły to piszcie do mnie na priva, rozpatrzymy wszelkie opcje.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Freud

« 13 Gru 2011, 22:04 »
Jak dla mnie to już byłoby super, gdyby możnabyło wpisać ręcznie po prostu nazwy miejscowości.
Co do GPS to nie posiadam i niestety nie przydałoby mi się akurat, ale oczywiście taka opcja to tez byłby wypas.
Okej skoro to jest w planach to super :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

« 13 Gru 2011, 23:25 »
Jak dla mnie to już byłoby super, gdyby możnabyło wpisać ręcznie po prostu nazwy miejscowości.
Nazwy gmin nie są jednoznaczne, więc trudno, aby system potrafił wyczaić, przez którą gminę rowerzysta jechał. Wkrótce pojawi się wyszukiwanie gmin, które częściowo rozwiąże problem szukania gminy.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 14 Gru 2011, 07:43 »
masło maślane ci wyszło, Panie Pustelnik :) Miejscowości są niejednoznaczne :)

A ja mam dwa pytania:
- czy przy wpisywaniu gmin dałoby się zrobić wprowadzanie daty (jaki text field gdzie można takową wpisać i po "zalicz" gminy widnieją pod wskazaną datą)?
- jak mogę się dokopać do profilu grupy lubelskiej (czytaj Yoshko), coby skopiować sobie trasę?

A skoro wcześniej zostałem wspomniany.. Rysowanie tras (z GPSa, z listy miejscowości, itd, itp) najwygodniej jest zrobić na mapie Googli. Dwa podejścia do KML'a już robiłem :( (i skutek mierny.. czaaaassssuuu) Może nawet autoklikliwomagicznie dałoby się aktualizować swoją listę gmin (trochę się bawiłem, wychodzi że Google muszą na to pozwolić, ale może jakby pogrzebać to i coś się da zrobić)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 14 Gru 2011, 08:50 »
A skoro wcześniej zostałem wspomniany.. Rysowanie tras (z GPSa, z listy miejscowości, itd, itp) najwygodniej jest zrobić na mapie Googli. Dwa podejścia do KML'a już robiłem :( (i skutek mierny.. czaaaassssuuu) Może nawet autoklikliwomagicznie dałoby się aktualizować swoją listę gmin (trochę się bawiłem, wychodzi że Google muszą na to pozwolić, ale może jakby pogrzebać to i coś się da zrobić)
Ja zrobiłem sobie mapkę do Mapsource, jak zczytasz ślad gpx/narysujesz trasę to ładnie widać przez jakie gminy się przejeżdżało, a i w GPSie czasem się przydaje podejrzeć granice gmin ;)

Offline Mężczyzna Freud

« 14 Gru 2011, 08:54 »
Nazwy gmin nie są jednoznaczne, więc trudno, aby system potrafił wyczaić, przez którą gminę rowerzysta jechał. Wkrótce pojawi się wyszukiwanie gmin, które częściowo rozwiąże problem szukania gminy.
Nie wiem czy o tym samym mówimy po tym co napisałeś, ale pewne jest to, że każda miejscowość należy do jednej konkretnej gminy. Posiadając bazę miejscowości oraz gmin do których należą, można by wyszukiwać gminy po miejscowości, co jest bardziej naturalne z punktu widzenia trasy.
Tutaj jest tylko 1 problem: skąd wziąć bazę gmin i należących do nich miejscowości. Jeśli taka baza byłaby dostępna to algorytm wyznaczenia gmin, w których byliśmy, byłby banalny.
Powiem tylko, że to byłoby dla mnie mocne ułatwienie ponieważ wiem przez jakie miejscowości przejeżdżałem (ew. w jakich okolicach) a nie znam nazwy gminy - byłoby to dla mnie o wiele szybsze rozwiązanie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Gru 2011, 09:10 »
Pająk, dobrze kombinujesz. Też bardziej by mi się przydało zliczanie gmin z mapy google (a właściwie to trasa z bikemap, która bazuja na mapach google). To by mocno ułatwiło sprawę
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 14 Gru 2011, 09:51 »
@pająk wejdź na mój bikestats maj 2011 :)

Offline Mężczyzna Freud

« 14 Gru 2011, 10:30 »
Hmm fakt, że to byłoby wyjście - rysuję mapkę gdziekolwiek i ładuję kml do zaliczgmine :) W sumie fajne rozwiązanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum