Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 199269 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: ZaliczGmine.pl
« 14 Gru 2011, 11:17 »
Jak dla mnie to już byłoby super, gdyby możnabyło wpisać ręcznie po prostu nazwy miejscowości.
Nazwy gmin nie są jednoznaczne, więc trudno, aby system potrafił wyczaić, przez którą gminę rowerzysta jechał. Wkrótce pojawi się wyszukiwanie gmin, które częściowo rozwiąże problem szukania gminy.
Nie wiem czy o tym samym mówimy po tym co napisałeś, ale pewne jest to, że każda miejscowość należy do jednej konkretnej gminy. Posiadając bazę miejscowości oraz gmin do których należą, można by wyszukiwać gminy po miejscowości, co jest bardziej naturalne z punktu widzenia trasy.
Tutaj jest tylko 1 problem: skąd wziąć bazę gmin i należących do nich miejscowości. Jeśli taka baza byłaby dostępna to algorytm wyznaczenia gmin, w których byliśmy, byłby banalny.
Powiem tylko, że to byłoby dla mnie mocne ułatwienie ponieważ wiem przez jakie miejscowości przejeżdżałem (ew. w jakich okolicach) a nie znam nazwy gminy - byłoby to dla mnie o wiele szybsze rozwiązanie.
Jest wiele miejscowości o tej samej nazwie, w różnych gminach - problem. Baza jak już wspomniałem, jest, na stronie GUS.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 14 Gru 2011, 16:27 »
Jest wiele miejscowości o tej samej nazwie, w różnych gminach
Nawet nazwy gmin powtarzają się w różnych województwach i powiatach
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 14 Gru 2011, 16:59 »
Tylko, że to nie powinien być problem ponieważ jeśli 1 miejscowość jest w różnych gminach to spośród kilku gmin już łatwo wskazać właściwą.
Tak samo co do nazw gmin: jeśli jest ich kilka to nie ma znaczenia. Wskazujemy gminę właściwą (np. gmina mogłaby mieć dla ułątwienia jakiś charakterystyczny sufix z nazwą miejscowości dla niej charakterystycznej).
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 14 Gru 2011, 17:13 »
Freud, ale gminę możesz zaliczyć także pomimo braku wjeżdżania do jakiejkolwiek wsi. Zwłaszcza gdy zaliczasz "na przetoczenie koła".

Tylko podstawowe pytanie, po co to wszystko? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że takie bajery to sporo roboty. W zaliczaniu gmin podstawową kwestią są chęci. Do jazdy na rowerze i do prowadzenia statystyki. Ta druga jest już na tyle ułatwiona, że nie wymaga to wielkiego wysiłku. Na serio uważam to za lekką przesadę aby ktoś się napracował tylko dlatego że jednej, czy dwóm osobom nie chce się zaznaczać "ptaszków" :P

A jeżeli ktoś ma problem z oceną tego jakie gminy zaliczył to przecież jest to bardzo ładnie wyjaśnione w osobnym temacie. Okej, trzeba chwilę pomyśleć, coś sprawdzić, ale chyba m.in. o to chodzi w tym całym zdobywaniu gmin? Jak tak dalej pójdzie to skończy się tym, że trzeba będzie jeszcze za danego "kolekcjonera" jeździć i fizycznie te gminy zaliczać.

http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

Cytat: "Krótka instrukcja obsługi Geoportalu napisana przez Sławka"

Po lewej klikasz Państwowy Rejestr granic, rozwijasz masz Województwa, Powiaty, Gminy. Gminy widoczne na odpowiednim zoomie. Zaznaczasz skany map topograficznych albo jakąkolwiek inną, robi się bałagan ale najeżdżasz na ten napis topograficzna, pojawia się taka strzałeczka w dół klikasz ją i masz menu w którym jest opcja Ustaw przeźroczystość. I jesteś w domu, na wierzch idą granice malowane bez przeźroczystości a pod spód topograficzna z drogami ale wyblakła.
« Ostatnia zmiana: 14 Gru 2011, 17:17 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Freud

« 14 Gru 2011, 18:17 »
Olo - czemu wnikasz nie w to co trzeba :D
Ja nie mówię o tym, czy to ma sens czy nie, tylko o tym jak możnaby coś ew. zrobić.
Zawsze kiedy gdzieś jadę sprawdzam mapę i wyznaczam trasę. To co pająk zaproponował z plkami kml to rewelacja :) Wraca i albo zgrywam trasę z GPS i wgrywam plik KML albo po prostu wyznaczoną trasę zapisuję do KML
Dla mnie extra fajne :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 14 Gru 2011, 19:32 »
A ja po powrocie z gminobrania zasiadam do kompa i z dziką rozkoszą otwieram mapkę w Paincie i klikam kolorowe gminne plamki. Im więcej tym lepiej. I jeszcze. I jeszcze.. ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 14 Gru 2011, 20:27 »
A ja po powrocie z gminobrania zasiadam do kompa i z dziką rozkoszą otwieram mapkę w Paincie i klikam kolorowe gminne plamki. Im więcej tym lepiej. I jeszcze. I jeszcze.. ;D

Cudowne chwile gminobrania :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 15 Gru 2011, 22:30 »
Tylko podstawowe pytanie, po co to wszystko? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że takie bajery to sporo roboty. W zaliczaniu gmin podstawową kwestią są chęci. Do jazdy na rowerze i do prowadzenia statystyki. Ta druga jest już na tyle ułatwiona, że nie wymaga to wielkiego wysiłku. Na serio uważam to za lekką przesadę aby ktoś się napracował tylko dlatego że jednej, czy dwóm osobom nie chce się zaznaczać "ptaszków" :P

Popieram. Jedną z przyjemności "zaliczania" jest właśnie ten moment klikania nowych gmin.
I rozumiem Cię Frojdzie, że nie chce Ci się zaznaczać tych z przeszłości (to jest najtrudniejsze) i chciałbyś, żeby ktoś to zrobił za Ciebie. Ale lipa, bo śladów z dawnych wycieczek też nie masz, więc i tak Cię czeka klikanie. Więc im wcześniej zaczniesz tym lepiej :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Freud

« 15 Gru 2011, 22:32 »
Śladów nie mam, ale trasy pamiętam. Wprowadziłbym je sobie na mapce a później Zapisz do KML i Wczytaj ;)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 18 Gru 2011, 22:59 »
Pytanko - jak szybko uaktualnia się mapka z widocznymi zaliczonymi gminami? W chwili przypływu weny uaktualniłem moje zestawienie na stronie (wcześniejsze było mocno niepełne) - po wrzuceniu ok. stu nie wklikanych wcześniej gmin mapka "stoi" w miejscu już drugi dzień...
Aktualizacja następuje co jaki czas?
Dodam, że gminy "ptaszkowałem" z poziomu widoku województwa...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Gru 2011, 23:01 »
jak odświeżysz cache przeglądarki. Klikasz prawym na obrazku i dajesz "odśwież obrazek" - przynajmniej w operze.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 18 Gru 2011, 23:08 »
Dokładnie tak - wystarczy odświeżyć stronę.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 18 Gru 2011, 23:18 »
Mi nie zdarzyło się czekać nigdy więcej niż 5 min. na odświeżenie mapki.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 19 Gru 2011, 01:24 »
Mapka generuje się natychmiast. Zwykle wystarczy F5 w przeglądarce.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 19 Gru 2011, 08:29 »
Spoko, już jest :)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum