Cytat: Pustelnik w 13 Gru 2011, 23:25Cytat: Freud w 13 Gru 2011, 22:04Jak dla mnie to już byłoby super, gdyby możnabyło wpisać ręcznie po prostu nazwy miejscowości.Nazwy gmin nie są jednoznaczne, więc trudno, aby system potrafił wyczaić, przez którą gminę rowerzysta jechał. Wkrótce pojawi się wyszukiwanie gmin, które częściowo rozwiąże problem szukania gminy.Nie wiem czy o tym samym mówimy po tym co napisałeś, ale pewne jest to, że każda miejscowość należy do jednej konkretnej gminy. Posiadając bazę miejscowości oraz gmin do których należą, można by wyszukiwać gminy po miejscowości, co jest bardziej naturalne z punktu widzenia trasy.Tutaj jest tylko 1 problem: skąd wziąć bazę gmin i należących do nich miejscowości. Jeśli taka baza byłaby dostępna to algorytm wyznaczenia gmin, w których byliśmy, byłby banalny.Powiem tylko, że to byłoby dla mnie mocne ułatwienie ponieważ wiem przez jakie miejscowości przejeżdżałem (ew. w jakich okolicach) a nie znam nazwy gminy - byłoby to dla mnie o wiele szybsze rozwiązanie.
Cytat: Freud w 13 Gru 2011, 22:04Jak dla mnie to już byłoby super, gdyby możnabyło wpisać ręcznie po prostu nazwy miejscowości.Nazwy gmin nie są jednoznaczne, więc trudno, aby system potrafił wyczaić, przez którą gminę rowerzysta jechał. Wkrótce pojawi się wyszukiwanie gmin, które częściowo rozwiąże problem szukania gminy.
Jak dla mnie to już byłoby super, gdyby możnabyło wpisać ręcznie po prostu nazwy miejscowości.
Jest wiele miejscowości o tej samej nazwie, w różnych gminach
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/Cytat: "Krótka instrukcja obsługi Geoportalu napisana przez Sławka" Po lewej klikasz Państwowy Rejestr granic, rozwijasz masz Województwa, Powiaty, Gminy. Gminy widoczne na odpowiednim zoomie. Zaznaczasz skany map topograficznych albo jakąkolwiek inną, robi się bałagan ale najeżdżasz na ten napis topograficzna, pojawia się taka strzałeczka w dół klikasz ją i masz menu w którym jest opcja Ustaw przeźroczystość. I jesteś w domu, na wierzch idą granice malowane bez przeźroczystości a pod spód topograficzna z drogami ale wyblakła.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
A ja po powrocie z gminobrania zasiadam do kompa i z dziką rozkoszą otwieram mapkę w Paincie i klikam kolorowe gminne plamki. Im więcej tym lepiej. I jeszcze. I jeszcze..
Tylko podstawowe pytanie, po co to wszystko? Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że takie bajery to sporo roboty. W zaliczaniu gmin podstawową kwestią są chęci. Do jazdy na rowerze i do prowadzenia statystyki. Ta druga jest już na tyle ułatwiona, że nie wymaga to wielkiego wysiłku. Na serio uważam to za lekką przesadę aby ktoś się napracował tylko dlatego że jednej, czy dwóm osobom nie chce się zaznaczać "ptaszków"