Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 199373 razy)

Offline Mężczyzna erykonto

• Miasto: Grodzisk Mazowiecki
  • Na forum od: 15.04.2012
Odp: ZaliczGmine.pl
« 5 Lut 2013, 02:19 »
Spokojnie Panowie.. Być może "palcem po mapie" będzie niedługo gotowe :)

Z upragnieniem czekamy na "ślad google" albo "palcem po mapie".  Skojarzenie / odnalezienie / odgadnięcie nazwy gminy która leży czasem kilkanaście kilometrów od miejsca przelotowego zajmuje mi tyle co by pewnie zajęło wrzucenie całej trasy "śladem" albo "palcem"...
Gotujcie szybciej tę opcję pliska !  ;D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 5 Lut 2013, 13:57 »
Tia... Pół roku temu też był podobny wpis ;)

« 5 Lut 2013, 16:29 »
Akcja jest na tyle już popularna, że chyba warto się przyłożyć do poprawy jej funkcjonowania... Nie wierzę, że wprawiony informatyk nie napisze nowego dodatkowego modułu w jeden dzień...   ;)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 5 Lut 2013, 16:32 »
Akcja jest na tyle już popularna, że chyba warto się przyłożyć do poprawy jej funkcjonowania... Nie wierzę, że wprawiony informatyk nie napisze nowego dodatkowego modułu w jeden dzień...   ;)
Przykładamy się, ale problem jest z ograniczeniami google. W tej chwili maksymalna ilość gmin, które google wyświetli to ok 20, pracujemy nad upakowaniem gmin w plikach kml. Następne w kolejce będzie ślad GPX.

E: W tej chwili granice gmin są bardzo szczegółowe, aby dodać więcej gmin musielibyśmy je uprościć, a wtedy pojawią się problemy w przyszłości z zaliczaniem na podstawie śladu. Z kolei jeśli  napakujemy za dużo do jednego kmla, to natrafiamy na kolejne ograniczenie google, na wielkość kml. Pracujemy nad tym z Pająkiem.
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2013, 16:38 Pustelnik »
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 5 Lut 2013, 18:20 »

Proponuję nieco więcej powściągliwości. Chłopaki robią tę stronę całkowicie bezpłatnie, nie żądając od użytkowników nic w zamian. Niechże choć mają tyle czasu, ile im potrzeba. Chyba że jesteś gotów im (dobrze) za ten "jeden dzień" zapłacić? ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

rdklstr

• Gość
« 5 Lut 2013, 20:24 »
Dzięki wyszukiwaniu samodzielnemu do głowy powinna przynajmniej docierać jakaś treść dodatkowa, związana z odwiedzanym terenem. :) Tak wiec cierpliwości :D

Offline Kobieta anabosaka

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.01.2013
« 5 Lut 2013, 20:56 »
Ha, świetny pomysł z tym zaliczaniem gmin. Moja natura chomika-zbieracza aż się rwie  :roll:

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 6 Lut 2013, 07:35 »
@rdklstr: Wiedza o PKP? Bo jeśli komuś zależy tylko na punkcikach, to sobie wybiera trasę nastawioną na zaliczanie i nie patrzy na to, co mija.
Ale w sumie nic w tym złego, ważne żeby się przyjemnie jechało a gminozbieranie w jakimś stopniu to urozmaica choćby przez inne niż codziennie trasy wycieczek :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 6 Lut 2013, 09:29 »
Ha, świetny pomysł z tym zaliczaniem gmin. Moja natura chomika-zbieracza aż się rwie  :roll:

cześć NaBosaku!

Rzuciłem okiem na Twoją mapkę, i jakieś dziury tam masz... (w sensie pojedyncze gminy pozaliczane bez połączenia). Rozumiem, że pracujesz dopiero nad nią? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 6 Lut 2013, 11:28 »
Dzięki wyszukiwaniu samodzielnemu do głowy powinna przynajmniej docierać jakaś treść dodatkowa
I mówi to osoba, która ma full gminy i możliwość wczytania własnego śladu  ;D
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta anabosaka

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.01.2013
« 6 Lut 2013, 20:19 »
Rzuciłem okiem na Twoją mapkę, i jakieś dziury tam masz... (w sensie pojedyncze gminy pozaliczane bez połączenia). Rozumiem, że pracujesz dopiero nad nią? ;)

Cześć :)
Tak, dopiero od wczoraj się bawię, a że mam tylko wieczory to pewnie jeszcze trochę mi to zajmie. Dziś już trochę uzupełniłam. Ale możliwe, że coś pousuwam, bo jednak jakoś mi się nie widzi zaznaczać gminę, przez której tylko mały kawałek jechałam. Widziałam, ze jest na forum temat dot. reguł dodawania gmin, ale jeszcze nie miałam czasu poczytać.

Swoją drogą z tych mapek bardzo dobrze widać kto gdzie mieszka a i pewnie psycholog mógłby się zabawić w odczytywanie charakteru.

rdklstr

• Gość
« 6 Lut 2013, 20:58 »
chesteroni wybacz. nie rozumiem co ma do tego PKP :D

I mówi to osoba, która ma full gminy i możliwość wczytania własnego śladu

Mimo posiadania full gmin, śladów nie wczytuję, tylko sam zaznaczam na modelu na podstawie swoich wspomnień i zdjęć. ;) Dzięki temu ponownie przeżywam podróż, porządkuję przebieg i utrwalam w pamięci wygląd trasy. Później mam satysfakcję, jeśli przy kolejnym przecięciu starych tras nowymi, odtwarzam sobie tamten moment. oczywiście skuteczność nie jest 100% ale moim zdaniem nadal bardzo efektywna (nie używam GPSów a jedyna nawigacja to wieziona czasem mapa, która służy jedynie do tego, by zorientować się czy nie ma jakiejś wolnej gminy w pobliżu, albo gdy muszę się zmieścić w przedziale czsowym i nie mam czasu na opieszałe poznawanie kawałek po kawałku)

« 6 Lut 2013, 22:05 »
Dzięki wyszukiwaniu samodzielnemu do głowy powinna przynajmniej docierać jakaś treść dodatkowa, związana z odwiedzanym terenem. :) Tak wiec cierpliwości :D

Ile zbieraczy tyle celów zbierania...
Mi wystarczą walory estetyczne które kolekcjonuję w banku pamięci. Podział administracyjny i to gdzie jest "siedziba główna" gminy jest całkowicie na duuuużo dalszym planie - więc zdecydowanie optuję za "śladem".  Do pustej głowy takiej jak moja, jeśli nie wpadło na żywca w trasie to już tym bardziej przed monitorem.

No i po co komplikować życie?? Jeśli chłopaki wykazują takie pragnienie aby im zapłacić za pracę należało by to zrobić. Oddzielny wątek, minimalna zrzutka na konto za dzieło. Ja jak i pomysłodawca zapłaty na pewno się dorzucimy - inni a jest ich niezła gromadka też nie powinni stawiać większego oporu.

Nie naciskam! Czy ja gdzieś naciskam? Gorąco kibicuję i próbuję ożywić akurat ten temat. Gdybym potrafił pomóc zrobiłbym to bez wahania ale jedyne co potrafię programować to piekarnik na tryb pizzy.  ;D
Loverover

« 6 Lut 2013, 22:08 »
Dzięki wyszukiwaniu samodzielnemu do głowy powinna przynajmniej docierać jakaś treść dodatkowa
I mówi to osoba, która ma full gminy i możliwość wczytania własnego śladu  ;D

Skąd ma taką możliwość ?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 7 Lut 2013, 13:57 »
zdecydowanie optuję za "śladem"
Pracuję nad śladami GPX i najpierw dodam możliwość dodawania śladów GPX i pokazywania ich na mapie, kolejny krok, to automatyczne zaprezentowanie listy gmin, przez które "przejechał" ślad z możliwością zaznaczenia ptaszkiem i zaliczenia hurtem wybranych gmin.

Zupełnie niezależnie pracuję nad pełnym zaliczaniem tylko z użyciem mapy. Będzie to działało następująco, wybieramy województwo, powiat i następnie widzimy gminy w dwóch kolorach (zaliczone i niezaliczone). Zaliczać będzie się przez kliknięcie gminy. Niestety z powodu ograniczenia google, maksymalny zakres to powiat, ponieważ google nie pozwoli wyświetlić wielu gmin na raz.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum