Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 199378 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: ZaliczGmine.pl
« 7 Lut 2013, 14:02 »
wow

chyba czas wprowadzić opłaty :)
BTW gminożercy: czy granice na GM są wiarygodne?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 7 Lut 2013, 14:05 »
Nie, są w pewnym stopniu "zaokrąglane".

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 7 Lut 2013, 14:25 »
Te granice, które wyświetlają się jako kolorowe obrazki, to dostałem od Pająka i jego trzeba pytać skąd są.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 7 Lut 2013, 23:08 »

Zupełnie niezależnie pracuję nad pełnym zaliczaniem tylko z użyciem mapy. Będzie to działało następująco, wybieramy województwo, powiat i następnie widzimy gminy w dwóch kolorach (zaliczone i niezaliczone). Zaliczać będzie się przez kliknięcie gminy. Niestety z powodu ograniczenia google, maksymalny zakres to powiat, ponieważ google nie pozwoli wyświetlić wielu gmin na raz.

Brzmi super! Trzymam kciuki :) :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 8 Lut 2013, 00:18 »
Obie zmiany brzmią jak spełnienie snu :-)
Nie mam jednak wiedzy o GPS-ie i nie wiem, czy z Google Maps da się zrobić wspomniany plik GPX (format Garmina?) ?
Nie mam takiego sprzętu ale korzystam z map Google do planowania wycieczek (zwykle ok. 200km) i fajnie, jakby jakoś się dało to przenosić, może wklejając linka do trasy?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 8 Lut 2013, 00:27 »
Na pewno da się taki plik pobrać planując w gpsies.com i bikemap.net

E: Zacząłem jednak dość poważnie zastanawiać się nad przejściem na opensource'owe mapy: http://leafletjs.com/ ponieważ google jednak jest bardzo ograniczone.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 8 Lut 2013, 00:50 »
A nie lepiej dokończyć googlowe a potem ewentualną migrację robić?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 8 Lut 2013, 11:13 »
wspomniany plik GPX (format Garmina?) ?
GPX jest formatem otwartym, a nie garminowym :P
E: Zacząłem jednak dość poważnie zastanawiać się nad przejściem na opensource'owe mapy: http://leafletjs.com/ ponieważ google jednak jest bardzo ograniczone.
Zarzynał byś serwery OSM zamiast google? Nie wiem jakie są zasady korzystania w ten sposób, niektórzy (np opencyclemap) nie są zbyt zadowoleni z takiego użytkowania.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 8 Lut 2013, 12:02 »
Nie mam jednak wiedzy o GPS-ie i nie wiem, czy z Google Maps da się zrobić wspomniany plik GPX (format Garmina?) ?
Ja się nie znam, ale jako praktyk. Jest taki program http://www.routeconverter.de/home/en w którym można plik KML z Google  przekonwertować m.in. na GPX. I ten plik jest jadalny przez GPS. Po załadowaniu do router converter wyświetlą się dwie krańcowe pozycje śladu.
W pozycji Position List należy wybrać dane dla Track. Na liście wyświetlą się wszystkie pozycje, a na mapie przebieg trasy. Owocnej pracy!, czuję, że niedługo zaliczanie gmin będzie samą przyjemnością. A może iść dalej i posiadać własny planer?
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2013, 12:09 »
Dla mnie wielką przyjemność sprawia planowanie na mapie oraz nanoszenie danych i malowanie mapki :D

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 8 Lut 2013, 12:44 »
U mnie planowanie tras odbywa się w różny sposób. Najczęściej w Route converter - bo tam można rysować – na podkładzie mapy satelitarnej, widzę wszystkie drogi ścieżki, obszary leśne, zbiorniki wodne, rzeki, rzeczki z kładkami, szczególne ukształtowanie terenu, tudzież zabytki ich położenie względem trasy. To mnie bawi i emocjonuje, pobudza moją wyobraźnię o trasie, którą będę przebywał.
Tam gdzie przebywam nie mam dostępu do internetu. Jak na zimę zjadę do domu, to muszę hurtem wstawiać dane o gminach i to już nie jest tak przyjemne – kibicuję Pustelnikowi i innym zaangażowanym, żeby im się udało. Mam wiele innych czynności związanych z internetem na tę porę roku. A to co było, przechodzi do niedawnej historii.
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 8 Lut 2013, 18:53 »
Dla mnie wielką przyjemność sprawia planowanie na mapie oraz nanoszenie danych i malowanie mapki :D
A Yoshku, masz już loggera? Albo inne bateryjne "co łaska, ale nie mniej niż 350mA" dla telefonu? :)
Zobaczyłbyś jak fajnie rysuje się szlaki na googlach :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2013, 19:07 »
Kiedyś polowałem na loggera  ale straciłem zapał. :)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 9 Lut 2013, 22:16 »
Yoshku, to potrzeba Ci dynama w piaście :) Masz niedorumaczonego rumaka i pogpsować sobie na telefonie przez to nie możesz :)

Pustelniku, a tak na poważnie, skoro idziemy z rysuneczkami do przodu..
To brakuje mi dodawania zorganizowanego na zasadzie "dzisiejsza trasa" (data, opis, kml). Oczywiście (albo na początek) jako klucz można wykorzystać po prostu datę.

Jak jest trasa i jakby była identyfikacja sąsiednich gmin, to już byłoby super łatwo.

W związku z powyższym: czy możesz jedną "wyróżnioną" gminę wrzucić w wersji jak podsyłałem Ci na początku, chciałbym chociaż zobaczyć jak paskudnie to wygląda :) Bo nawet widzę, że "moje" kolorki mapa olewa (i nie ma czerwonych gmin miejskich i zielonych miasteczek, może style bezpośrednio w plikach by pomogły? :( )
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 9 Lut 2013, 22:21 »
Pajaku, jeżdżę z mapami papierowymi bo daje mi to ogląd sytuacji w jakiej się znajduję. Zaglądam do smartfona w sytuacjach kiedy pojadę gdzieś i nie wiem dokładnie gdzie jestem. ;)
Podczas podróżowania wole mieć umysł wolny a nie zamartwiać się podczas padającego deszczu by mi elektronika nie padła. :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum