Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 199376 razy)

Offline Mężczyzna Cymmes

• Miasto: Bytom
  • Na forum od: 10.11.2011
Odp: ZaliczGmine.pl
« 22 Maj 2013, 07:59 »
Cześć Pustelniku! Melduję to co mówiłem Ci na Zlocie przy stole. W woj. łódzkim gmina Brzeziny klikając na odnośnik do Google przenosi z łódzkiego na mapie do Wielkopolski, do gminy Brzeziny leżącej jakieś 15-20km na płd wschód od Kalisza. To samo dotyczy obszaru miejskiego jak i wiejskiego Brzezin (woj. łódzkiego).
Powinny być Brzeziny na płn od Koluszek.
Cieszę się że była okazja poznać Cię osobiście wraz z Pustelnikową, którą serdecznie pozdrawiam ;-)
Zdrowa rywalizacja i fair play!

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 22 Maj 2013, 08:02 »
Cześć Pustelniku! Melduję to co mówiłem Ci na Zlocie przy stole. W woj. łódzkim gmina Brzeziny klikając na odnośnik do Google przenosi z łódzkiego na mapie do Wielkopolski, do gminy Brzeziny leżącej jakieś 15-20km na płd wschód od Kalisza. To samo dotyczy obszaru miejskiego jak i wiejskiego Brzezin (woj. łódzkiego).
Powinny być Brzeziny na płn od Koluszek.
Cieszę się że była okazja poznać Cię osobiście wraz z Pustelnikową, którą serdecznie pozdrawiam ;-)

To jest właśnie problem Google, które nie rozpoznaje gmin o takiej samej nazwie. Pomyślę nad tym.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 22 Maj 2013, 08:17 »
Jest już opcja wgrywania śladu, jak dla mnie genialnie to wygląda i działa. Świetna robota! :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 22 Maj 2013, 08:43 »
Czy ślad można wgrać i zobaczyć na jakiejś ogólnej mapie? Bo mi się udało tylko na mapie powiatu, w ten sposób jakąś dłuższą wycieczkę trzeba wgrywać N razy, żeby zobaczyć na tle każdego powiatu w jakim się jechało.

Poza tym w woj. Warmińskim powiaty są niekilkalne, więc tu w ogóle nie działa.

Aha, i jeszcze zaliczenie gmin na takiej mapce jest dosyć czasochłonne, bo trzeba każdą odnaleźć na liście, otworzyć w nowej zakładce i kliknąć "zalicz".

« 22 Maj 2013, 08:53 »
Jak klikniesz w nazwę województwa na liście gmin, to pojawi się mapka gmin dla całego województwa. W tej chwili pracuję nad zaliczaniem gmin przez klikanie na mapie.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 22 Maj 2013, 09:58 »
A dałoby się jakoś zmienić mapkę województw? Z telefonu nie jestem w stanie wstrzelić się w woj. łódzkie.
Może przełączanie widoku mapka-lista, jeśli nie będzie to zbyt pracochłonne?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 22 Maj 2013, 11:05 »
A dałoby się jakoś zmienić mapkę województw? Z telefonu nie jestem w stanie wstrzelić się w woj. łódzkie.
Może przełączanie widoku mapka-lista, jeśli nie będzie to zbyt pracochłonne?
Możesz dokładniej opisać jaki jest problem i co sugerujesz jako rozwiązanie, bo nie za bardzo łapię.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 22 Maj 2013, 11:16 »
Rysowanie śladu z GPS genialnie upraszcza cały proces. Super robota.
Miki150:
Ja działałem w dwóch okienkach - w jednym była mapa województwa powiększona na pełny ekran z wgranym śladem z wszystkich dni zlotu a w drugim okienku lista gmin. Nie trzeba było w kółko wczytywać śladu.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna completny

• Podróże kształcą.
  • Miasto: Wro
  • Na forum od: 07.04.2012
« 23 Maj 2013, 23:45 »
DO USUNIĘCIA
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2017, 13:24 completny »

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 24 Maj 2013, 12:15 »
To ja się tutaj "wytreszczę" z moimi uwagami

Podesłałem Ci plik .kml - skoro takie są obsługiwane, to powinno się poprawnie rysować. Wieczorem spróbuję na jakimś GPSies.com skonwertować go na plik .gpx i z takim spróbować, ale tak czy owak poprawka pewnie nie będzie trudna - kawałek rysuje, do tego punkty startowe i początkowe, a ok. 90% śladu nie jest narysowane w ogóle.

Poza tym zmiana (o ile będzie działać z plikiem .gpx :D) - całkiem spoko :-) , ale teraz się trochę pogorszyła nawigacja - trochę trzeba się naklikać, żeby trafić gdzie trzeba (widok mapy województwa/powiatu) z głównej strony. Formularz wgrywania śladu jest na mapce guziczkiem i o tym, że coś takiego jest dowiedziałem się z forum - sam nie zauważyłem tego i nie wiedziałbym, do czego służy bez sprawdzenia.

Przy okazji - może warto zmienić nawigację tak, żeby po wejściu w województwo był widok mapy, skoro obecnie tam jest skupiona funkcjonalność, a lista gnin z "ptaszkami" była wyraźnie podlinkowana nad mapą. Obecne linkowanie do mapki jest mocno nieintuicyjne i nie wiadomo, czego się spodziewać widząc na liście "ptaszków" link do nazwy województwa. Nad mapką widziałbym jakieś H1 z linkiem o nazwie "Lista gmin województwa" lub coś podobnego. A jeśli nawigacja ma zostać jak jest, to wtedy link do mapki bym analogicznie wyniósł ponad listę gmin i nazwał "Interaktywna mapa gmin" lub podobnie.

Mapki poszczególnych powiatów są już interaktywne, a brakuje jeszcze do kompletu interaktywnej mapy województwa z granicami powiatów - wtedy by można te "analogowe" skany wywalić albo przenieść gdzieś indziej.

Ponadto w komórce miałem poważny problem z serwisem - mapka jest nieklikalna w starych przeglądarkach (np. w "naszym" Solidzie) a nie ma nigdzie podanych linków do /voivodeships/* - ja tam wszedłem przez link z google'a.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 24 Maj 2013, 12:18 »
A tymczasem zmiana na pozycji lidera.

Wirtualna zmiana - o ile wiem, Remigiusz jest o kilkaset gmin do przodu względem lidera na zaliczgmine.pl :) Tak więc nadal jest się z kim ścigać, o ile się ma tych gmin sporo, ja nie mam szans ze swoimi ~550

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 24 Maj 2013, 12:53 »
Wirtualna zmiana - o ile wiem, Remigiusz jest o kilkaset gmin do przodu względem lidera na zaliczgmine.pl :) Tak więc nadal jest się z kim ścigać, o ile się ma tych gmin sporo, ja nie mam szans ze swoimi ~550

Zachowanie Remigiusza było mocno nie fair - zaczął sam, a reszcie powiedział dopiero ze sporym opóźnieniem  ;D

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna dzięcioł

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 31.08.2012
« 24 Maj 2013, 21:07 »
Dla mnie szczytem szczęścia byłaby możliwość edycji tych śladów na zaliczgminę i ich generowanie. Obecnie i tak muszę opracować trasę np. na bikemap. Teraz jest oczywiście łatwiej, bo mogę wrzucić ślad na stronkę i sprawdzić czy na pewno przebiega przez wszystkie gminy które chcę. Potem jak przyjadę z trasy to też fajnie wrzucić ślad, upewnić się i wygodnie  "zaptaszyć" gminy. Ogólnie super jest tak funkcja, ale jak mówię, możliwość edycji śladów to mógłby być kolejny krok w rozwoju strony.

rdklstr

• Gość
« 24 Maj 2013, 21:45 »
dzięcioł - póki co edytować możesz w KML/KMZ w Google Earth :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 24 Maj 2013, 21:48 »
edycja śladu w postaci zbioru punktów na pewno by nie była tym czego chcesz :) (spróbuj wyeksportować ślad z bikemapy, zaimportować i spróbować edycji)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum