Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 183596 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odp: ZaliczGmine.pl
« 18 Sie 2015, 01:11 »
I zepchnąłeś mnie na moment z top20  :-[
Ale już wróciłem.

Odnośnie poprawek na zaliczgmine.pl to z mojej strony:
a) nie działa dobrze obsługa .kml więc proponuję wyłączyć, żeby nie mieszać (wysyłałem Ci Pustelniku przykładowy plik z google maps)
b) Ostatnie gminy - nigdy nie wiedziałem, co to jest
c) sortowanie po dacie by się bardzo przydało
d) Przydałoby się, by fakt zaliczenia całego województwa przyspieszał generowanie mapy - trwa to naprawdę bardzo długo bo się sumują te małe obszarki, a zdefiniowanie całego województwa pewnie by to bardzo przyspieszyło u tych zaliczających bardziej systematycznie.
e) na mapce województwo mogłoby być wewnątrz obrysu napisane np. 128/192 66% żeby było widać jak idzie postęp zaliczania Albo na liście gmin województwa, jeśli na mapce się nie da z braku miejsca.
f) Jeśli są zmiany w gminach (administracyjne), to przydałaby się sekcja 'aktualności', która by te informacje prezentowała - jeśli np. pojawi się nowa gmina w zaliczonym przeze mnie zachodniopomorskim to ciężko to będzie zauważyć.

Pozdrawiam w tym nieco mniej rowerowym dla mnie roku :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 24 Sie 2015, 16:12 »
Ja mam dwie propozycje usprawnień, które nie powinny być trudne w realizacji:

1. Włączenie sesji dlugotrwałych, żeby restart przeglądarki nie wylogowywał użytkownika. Oszczędzi to kilku kliknięć a bezpieczeństwo danych chyba nie jest tu krytyczne.
2. Mozliwość usunięcia śladów z mapy interaktywnej. Czasem sobie planuję trasę i po kilku zmianach robi się już nieczytelnie, zaś przeładowanie całej mapy trochę czasu zajmuje.

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
« 15 Gru 2015, 15:09 »
Witam, nie wiem czy ktoś już o tym wspominał, ale przez przypadek dojrzałem błąd na liście gmin województwa kujawsko-pomorskiego na stronie. Włocławek obszar wiejski jest wpisany jako miasto na prawach powiatu zamiast powiat włocławski, z kolei miasto Grudziądz (miasto na prawach powiatu) jest przypisane jako powiat grudziądzki.

Offline Mężczyzna majlo

• Miasto: dolnośląskie
  • Na forum od: 29.07.2015
« 14 Lip 2016, 18:25 »
Czy jest szansa aby na zaliczgmine.pl znowu działała mapa interaktywna? Od kilku dni pojawia się komunikat o braku dostępu do serwisu mapowego co znacznie utrudnia planowanie gminnych tras.

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 14 Lip 2016, 18:56 »
Przełącz sobie na inny serwis mapowy, np OSM (ikonka w prawym górnym rogu)

Offline Mężczyzna majlo

• Miasto: dolnośląskie
  • Na forum od: 29.07.2015
« 14 Lip 2016, 19:01 »
Dziękuję za pomoc.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 5 Mar 2017, 16:22 »
Nie wiem, czy ktoś zwracał już na to uwagę, ale mapa w zaliczgmine.pl trochę wprowadza w błąd.

Przy tzw. podwójnych gminach (np. Bełchatów), gdzie mamy do czynienia z osobną gminą wiejską i osobną miejską, na mapie pojawiają się opisy "teren miejski" i "obszar wiejski". Tymczasem z takimi określeniami mamy do czynienia w przypadku gmin miejsko-wiejskich (które, choć są jedną gminą, maja wydzielony obszar miasta i wsi). Sugerowałbym zmianę na np. "gmina miejska" i "gmina wiejska".

Inna sprawa, że są błędy merytoryczne, jak chociażby gmina wiejska Zielona Góra, która od 1. stycznia 2015 roku nie istnieje, ponieważ została wchłonięta przez miasto.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 5 Mar 2017, 17:05 »
Czekaj no, a da się te dwie sytuacje odróżnić bez dodatkowych źródeł? Bo ja już się zamieszałem.

Np. przejechałem przez gminę Hajnówka ale nie przez miasto. I czy teraz mogę sobie teren miejski również odkliknąć?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Mar 2017, 17:07 »
Z klikaniem podwójnych gmin był zawsze problem na zaliczgmine

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 5 Mar 2017, 17:56 »
Mi tam działało jedno i drugie - w sensie, że dało się kliknąć miasto otoczone przez inną gminę.

Czekaj no, a da się te dwie sytuacje odróżnić bez dodatkowych źródeł? Bo ja już się zamieszałem.

W zaliczgmine jest ok z podziałem, tylko błąd (a raczej nieścisłość) w nazewnictwie.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 6 Mar 2017, 00:30 »
Pracuję cały czas nad zmianami, ale zawalony jestem pracą tak bardzo, że idzie strasznie wolno. Jak tylko znajdę kilka dni wolnego, to przeniosę projekt na github i będzie można go robić wspólnie jako open source.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 6 Mar 2017, 00:35 »
Brzmi dobrze. Jaki język, oprócz JS?

« 6 Mar 2017, 00:39 »
CakePHP + mysql + jquery
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

« 6 Mar 2017, 00:41 »
Byłbym w stanie wystawić też aplikację ASP.NET w Azure, ale trzeba by było przepisać na MVC albo na SPA z AngularJS + SQL Server.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 6 Mar 2017, 22:56 »
Z tej całej menażerii ogarniam sprawnie jedynie AngularJS i jQuery. Kiedyś coś popełniłem w Cake, definitywnie rozstając się z PHP.

Mogę więc grzebnąć we frontendzie. Pierwsze co bym dodał to usuwanie śladu z GPX bo przy planowaniu tras bardzo by się to przydało.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum