Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 183600 razy)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Odp: ZaliczGmine.pl
« 10 Mar 2017, 21:58 »
Warto ustalić czy modyfikujemy starą stronę, czy stworzymy coś nowego. Moim zdaniem fajnie by było dodać elementy społecznościowe, w stylu edytor granic gmin dla użytkowników, aby uzyskać wsparcie społeczności. Żeby pozwolić użytkownikom kreować treść z możliwością wycofywania zmian przez administratorów w przypadku głupich żartów itp.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 10 Mar 2017, 23:49 »
A są jakieś otwarte narzędzia do tego typu edycji, łatwe do ponownego użycia? Nie znam tematu, chętnie poznam, ale mój wolny czas oscyluje w okolicy zera. Dlatego wolałbym poprawiać obecną, bardzo dobrą zreszta aplikację.

Aha, przeniesienie tego na jakiekolwiek technologie Microsoftu mnie od razu eliminuje. Ja mam nawet problemy z obsługą Windowsa jak zdarza mi się przy nim siąść ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 11 Mar 2017, 07:14 »
Czyli zwolennicy PIS będą mogli przerysować Warszawę zanim faktycznie "urośnie"?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Mar 2017, 20:11 »
Jak chcesz zaadoptować technikę szybkiego ładowania i rysowania granic na mapie (Vector Tiling), to służę pomocą.
Jednak problemem mogą być wymagania, potrzebny postgis (czyli postgresql) oraz leaflet w wersji 1.0 lub wyższej

Równie dobrze, możesz wykorzystać mój serwer do pobierania kafli (ustawię CORS), tylko musisz dodać identyfikatory TERYT do swojej bazy (co by zaznaczać odpowiednie polygony)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna darekw

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 26.03.2013
« 12 Mar 2017, 11:22 »
 Czy to będzie modyfikacja starej strony, czy stworzycie coś nowego to i tak będzie to duży krok naprzód. Najgorsza jest stagnacja i nie reagowanie na zachodzące zmiany w podziale administracyjnym kraju.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 12 Mar 2017, 21:17 »
A potem Wilk będzie jechał na drugi koniec Polski, żeby zaliczyć nowopowstałą gminę ;)

Ja już objechałem Zieloną Górę dookoła, nie wiedząc że nie ma po co.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 12 Mar 2017, 22:03 »
Czy to będzie modyfikacja starej strony, czy stworzycie coś nowego to i tak będzie to duży krok naprzód. Najgorsza jest stagnacja i nie reagowanie na zachodzące zmiany w podziale administracyjnym kraju.
A ja mam zmiany w d... i z przyjemnością dokończę zbieranie gmin w granicach w jakich zacząłem.

RDK

• Gość
« 12 Mar 2017, 22:28 »
A ja mam zmiany w d... i z przyjemnością dokończę zbieranie gmin w granicach w jakich zacząłem.

W zasadzie to żaden problem. Pomijając to, że każdy zalicza jak uważa za słuszne - zaliczać można odwiedzone krainy historyczne, jeździć wzdłuż nieaktualnych granic państw, zaborów itp, więc tym samym stają się zmienione granice administracyjne. Kwestia leży tylko w doborze okresu historycznego i skali zjawiska (czy wystarczą same państwa, województwa czy zależy na odwiedzeniu obszarów wielkości sołectw itp.).

« 14 Mar 2017, 16:20 »
Z tego właśnie powodu nie spieszę się tak bardzo ze zmianami. Jednak w dłuższej perspektywie, konieczne jest wprowadzanie zmian granic gmin, ponieważ z czasem będzie coraz większy rozjazd.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Mar 2017, 16:35 »
Poczekaj tylko aż zaliczę wszystkie po staremu  ;)

« 14 Mar 2017, 17:24 »
Można by zrobić wersje gmin i każdy zalicza w tej wersji w której zaczął, wtedy ranking byłby procentowy, czyli mam 1200/2479 = 48,41% zaliczonych gmin. Ktoś inny zacznie w innej wersji np 2016 gdzie gmin jest powiedzmy 2481 i on po zaliczeniu 1200 z 2481 ma 48,37% zaliczonych gmin, można wtedy robić ranking globalny a jednocześnie dodać rankingi w zakresie mapy. Dodatkowo dodać przeniesienie zaliczonych gmin na nową mapę, gdzie będzie można kontynuować i ewentualnie uzupełnić swoje zaliczenie na nowej mapie, po zaliczeniu w starej wersji.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 14 Mar 2017, 17:56 »
Można by zrobić wersje gmin i każdy zalicza w tej wersji w której zaczął, wtedy ranking byłby procentowy, czyli mam 1200/2479 = 48,41% zaliczonych gmin. Ktoś inny zacznie w innej wersji np 2016 gdzie gmin jest powiedzmy 2481 i on po zaliczeniu 1200 z 2481 ma 48,37% zaliczonych gmin, można wtedy robić ranking globalny a jednocześnie dodać rankingi w zakresie mapy. Dodatkowo dodać przeniesienie zaliczonych gmin na nową mapę, gdzie będzie można kontynuować i ewentualnie uzupełnić swoje zaliczenie na nowej mapie, po zaliczeniu w starej wersji.
A ja słyszałem, że masz mało czasu :D

Marek

Bitels

• Gość
« 14 Mar 2017, 18:10 »
A dla mnie to jak chińskie znaczki. Nicziwo nie panimaju ;D

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 17 Maj 2017, 21:33 »
Bitels, przecież to proste. Wsiadasz na rower, jedziesz i zaliczasz. :)

Bitels

• Gość
« 17 Maj 2017, 21:43 »
Transatlantyku Ty zawsze umiesz podnieść na duchu :)
Do zobaczenia na zlocie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum