Autor Wątek: ZaliczGmine.pl  (Przeczytany 183563 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: ZaliczGmine.pl
« 26 Mar 2019, 23:57 »

RDK

• Gość
« 27 Mar 2019, 00:31 »
Co ważniejsze - zespół! Już sprawdzam ;D

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 27 Mar 2019, 10:03 »
Tak, to ja :) Zacząłem zbiórkę, ale na razie szału nie ma.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Mar 2019, 10:19 »
Z czego wynika ta narzucona na wejściu kwota?
W większości zbiórek jest jakiś wybór.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 27 Mar 2019, 10:26 »
Zastanawia mnie dlaczego wybrałeś Patronite do projektu, który jest raczej jednorazowy. Trzeba zbudować (duży nakład sił) a potem utrzymywać (o wiele mniej roboty). Potencjalni darczyńcy mogą przede wszystkim chcieć się dowiedzieć jaki jest termin realizacji i jak długo mają wspierać, by doczekać się działającego serwisu w nowej wersji.

Generalnie to zbiórka na ten cel jest jak najbardziej okej, ale na pierwszy rzut oka bardziej widziałbym to na Kickstarterze.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Mar 2019, 10:54 »
No też myślę, że zbiórka to dobra idea, tylko ubrałbym to w jakieś bardziej zrozumiałe szaty. Te cele, to rozumiem są w skali miesiąca? Czyli żeby osiągnąć cel nr 1 to muszą się znaleźć darczyńcy, którzy każdego miesiąca wesprą projekt kwotą w sumie 5000 zł? Pytanie jeszcze: przez jaki okres?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 27 Mar 2019, 14:11 »
Ale, która kwota?
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

« 27 Mar 2019, 14:16 »
No też myślę, że zbiórka to dobra idea, tylko ubrałbym to w jakieś bardziej zrozumiałe szaty. Te cele, to rozumiem są w skali miesiąca? Czyli żeby osiągnąć cel nr 1 to muszą się znaleźć darczyńcy, którzy każdego miesiąca wesprą projekt kwotą w sumie 5000 zł? Pytanie jeszcze: przez jaki okres?
To jest zbiórka projektowa, czyli jeśli będzie wsparcie 1000 zł miesięcznie, to po 5 miesiącach będzie zrealizowany cel.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 27 Mar 2019, 14:26 »
Ale, która kwota?
No ta:

« 28 Mar 2019, 11:28 »
A ok, w Paypalu musiałem jakąś kwotę podać, więc ustaliłem 50 zł. Nie chciałem mniejszej, bo z każdej wpłaty pobierana jest prowizja PayPal i muszę się rozliczyć i zapłacić podatek, więc żeby to miało sens wybrałem taki poziom. Za pomocą Patronite, można wesprzeć projekt mniejszą kwotą. Dodałem jeszcze próg 5zł, ponieważ minimalny okres wsparcia to 3 miesiące, więc będzie można wesprzeć minimalnie kwotą 15 zł (aczkolwiek z pewną niechęcią :)). Mniejsze kwoty nie mają sensu, ponieważ prowizje i podatki zjedzą wszystko.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Mar 2019, 12:09 »
To jest zbiórka projektowa, czyli jeśli będzie wsparcie 1000 zł miesięcznie, to po 5 miesiącach będzie zrealizowany cel.

Tej kluczowej informacji brakuje na stronie albo jest na tyle niewidoczna, że ją przegapiłem.

Aha, wsparcie na Patronite chyba domyślnie rozliczane jest w cyklu 3 miesięcy. Ale 5 mod 3 != 0 :)

« 28 Mar 2019, 13:22 »
Tej kluczowej informacji brakuje na stronie albo jest na tyle niewidoczna, że ją przegapiłem.

Aha, wsparcie na Patronite chyba domyślnie rozliczane jest w cyklu 3 miesięcy. Ale 5 mod 3 != 0

Przykładowo to podałem. Chodzi o to, że te wszystkie wpłaty się sumują i po osiągnięciu kwoty docelowej, zobowiązałem się do zrealizowania zadania.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Mar 2019, 13:30 »
One się sumują w ujęciu miesięcznym. Próg 5000 zł oznacza, że dostajesz 5k co miesiąc, a nie w sumie. Dlatego właśnie wspominałem o Kickstarterze, bo tam są jednorazowe kwoty docelowe, a Patronite służy raczej do wspierania twórców, którzy pracują w sposób ciągły.

« 28 Mar 2019, 13:45 »
One się sumują w ujęciu miesięcznym. Próg 5000 zł oznacza, że dostajesz 5k co miesiąc, a nie w sumie. Dlatego właśnie wspominałem o Kickstarterze, bo tam są jednorazowe kwoty docelowe, a Patronite służy raczej do wspierania twórców, którzy pracują w sposób ciągły.

Jeśli wybierzesz cel subskrypcyjny. Jeśli wybierzesz projektowy, to zbierasz kwotę. Ja wybrałem projektowy. Tak ja to rozumiem i tak to będę traktował. Jeśli uzbieram kwotę, to zrealizuję ten cel.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 28 Mar 2019, 13:47 »
Nie znam się na zbiórkach, tzn znam je tylko od strony wpłacającego, ale mnie brakowało takiego luźnego (od strony wpłacających) podejścia, jak np tu: https://zrzutka.pl/k3e8tz
Bliżsi dalsi znajomi zrzucili się na rower dla koleżanki po tyle ile kto chciał, od 1 do 300 zł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum