Autor Wątek: Częste mycie skraca zycie? (roweru)  (Przeczytany 7125 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
I to dwa razy! Świr...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Zawsze uważałem mycie wszelkich pojazdów za bezcelowe.

No cóż, ja jeżdżę rowerem wyprawowym do pracy i parkuje go w środku w sekretariacie, więc musi dobrze wyglądać ;D Z kolei szosa po niedzielnej jeździe w deszczu była cała pokryta warstwą piachu, więc w takich sytuacjach też zabieram się za mycie ;-)

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Górala staram się myć z tych samych powodów, o których pisał emes, niemniej jednak zawsze po zimie oraz po każdym większym błocie, w szczególności jak mam go wsadzić do samochodu lub na samochód. Nie ma dla mnie większego znaczenia, czy zrobię to myjką ciśnieniową, czy też w rzece.
Z szosą mam większy problem, bo na razie mieszka w salonie, stąd obowiązkowo muszę umyć przynajmniej opony po każdej jeździe.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
Ponieważ nasze rowery wiszą na ścianie w sypialni - muszą być czyste.

Zazwyczaj używam do czyszczenia /w ogródku/ konewki, wody, płynu do szyb i szmatki z mikrofibry, oraz rąk partnera  ;D

Offline Mężczyzna corsarz

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.03.2015
Wiadro z wodą i płynem + pędzel (taki malarski, płaski).
Moczę pędzel :P w wodzie i od góry roweru do dołu stopniowo pędzluję  ;D
Robię tak z elementami na których nie ma smaru, czyli większość roweru.

Metoda jest dość powolna ale za to dokładna i woda jest bez ciśnienia więc nie dostaje się tam gdzie jej być nie powinno.

Łańcuch, zębatki, przerzutki czyszczę najpierw na sucho starą szczoteczka do zębów albo taka małą szczoteczką drucianą (mosiężne druciki) tj. wykruszam z napędu co w nim jest. Następnie przecieram szmatka na sucho, smaruję i jak dobrze się rozejdzie po ogniwach to ponownie wycieram z nadmiaru oleju.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ktr co to za śrubki na ramie przy korbie? ma ten system jakąś nazwę?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Śruby do ustawiania mimośrodu suportu ;)

Offline EASYRIDER77

co to daje? normalne korby się daje? na kwadrat można dać?

Offline Mężczyzna oszej

No mimośród stosujesz do regulacji łańcucha - np. w zwykłych singlach, w rohloffie itd (nigdy się nie zagłębiałem w to). Wkręcisz tam każdy suport bo masz normalny gwint ;) Także od kwadratu po HT II. Tylko mufę suportu musisz mieć dużą ;) Taką bardzo dużą ;)

Offline EASYRIDER77

czyli w używanym rowerze z tym systemem, jak mam ośkę do wymiany to jaką kupuję?
A jak ośka ok, a korba od wymiany to korba normalna?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
o mimośród stosujesz do regulacji łańcucha - np. w zwykłych singlach, w rohloffie itd (nigdy się nie zagłębiałem w to). Wkręcisz tam każdy suport bo masz normalny gwint  Także od kwadratu po HT II. Tylko mufę suportu musisz mieć dużą  Taką bardzo dużą
A dokładniej, naciąg łańcucha.

Offline Mężczyzna oszej

Oś suportu kupujesz taką jaką masz korbę + zalecenia co do gwintu - angielski czy włoski. Jak masz korbę na kwadrat no to odpowiednia długość (spasowana do korby) i odpowiedni gwint - w skrócie ten sam schemat co "normalnie".
Korba jest też normalna zakładana, jak masz suport na kwadrat no to na kwadrat, na HT II to na HT II itd. Zwyczajnie ;)

PS. Teraz tak widzę, że są też suporty na mimośród do normalnych muf suportów, ale za spory worek pieniędzy - no ogólnie taka rzeźba :)

PS2. Tak, regulacja czyli naciąg łańcucha.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Ja tam lubię śmigać czystym rowerkiem. Jeszcze żeby ktoś chciał to umyć... :)

Offline Mężczyzna lajtspid

• Miasto:
  • Na forum od: 06.06.2009
Czysty rower jest szybszy! Bo jest lżejszy!  ;)  ;D

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
Ja trzymam rower w domu więc jak jest ubłocony to zazwyczaj zajadę na myjnie bezdotykową. Nie pieszczę się, myję z odległości 50 cm, staram się tylko nie pryskać bezpośrednio na support. Negatywnych efektów nie stwierdziłem.
Ze dwa razy w roku robię mycie generalne szmatką, szczotką itd. Mycie napędu na błysk środkiem do mycia silnika, szorowanie każdego elementu, nabłyszczanie ramy przeznaczonym do tego środkiem. Po tym przegląd, smarowanie wszystkiego co trzeba.

Czy ktoś używa opryskiwacza ogrodniczego tego typu? http://www.castorama.pl/opryskiwacz-verve-standard-6-l.html
Jak to się sprawdza? Ciśnienie usuwa bród czy służy tylko do spłukiwania i trzeba szorować szmatą?
Jeżdżę aby jeść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum