Autor Wątek: Rabaty w Cykloturze  (Przeczytany 11830 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Rabaty w Cykloturze
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2017, 14:06 Wilk »

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 07:20 »
Ja też otrzymałem takiego maila i również bardzo mi się to nie podoba :?  Szczególnie odebranie już przyznanego rabatu, a "dosłużyłem" się już 9% i najczęściej  kupowałem właśnie u nich (często razem z kolegą łącząc zamówienia). Teraz to już chyba nie będzie się opłacało tym bardziej, że darmowa przesyłka jest od 250 zł :| A np. wiggle wysyła do Polski za darmo już przy zakupie za 50 GBP tj. ok. 230 zł. Na terenie UK wszystko wysyłają za darmo! A ceny są zbliżone do naszych lub nawet niższe :shock:
No i zupełnie zniechęcające jest
żądanie wydania aż 5000zł rocznie by utrzymać niższy niż wcześniej poziom rabatu
:(
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 07:32 »
Również dostałem, ale traktuję to luźniej. Firma postępuje tak, jak uważa, że jej się opłaca, a my klienci postąpimy tak, jak nam się opłaca. W zasadzie nic to nie zmienia z mojego punktu widzenia - i tak zawsze porównuję ofertę różnych sklepów i kupuję tam, gdzie (uwzględniając posiadane przeze mnie rabaty) wychodzi najtaniej. Po prostu od teraz statystycznie rzadziej wypadnie to w Cykloturze i już :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 07:59 »
Będzie tak jak pisze Miki. Mamy się zachować racjonalnie, biorąc pod uwagę swój własny interes. Okazuje się - nic to nowego zresztą - że w interesach nie ma sentymentów.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 08:27 »
Mieli stosunkowo wysokie rabaty, więc nic dziwnego że je tną. To już co najmniej druga firma turystyczno-sportowa, która je przycięła, wcześniej był Hi-Mountain. Dla mnie redukcja rabatów nie jest przyjemna, ale nie na tyle żeby śniły się mi koszmary w nocy :D

Bardziej dla mnie irytująca jest dla mnie konieczność robienia jakichś zakupów w danym roku pod rygorem obniżenia rabatu. Zdecydowanie wolę sklepy, w których mam dany rabat (oczywiście zaśłużony wysokości zakupów itp.), bez jakiejś konieczności robienia regularnych zakupów, zbierania punktów. Takie działanie wskazuje na dalszą chęć obcinania rabatów.

Co bym nie wyszedł na marudę, to najczęściej robię właśnie zakupy internetowe w Cykloturze, ze względy na dobry kontakt mailowy i szeroką ofertę. Pewnie dalej będę tam kupował, bo dla 2-3 zł oszczędności nie mam ochoty testować nowego sklepu.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline prestige500

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 03.07.2010
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 10:08 »
Mnie też właśnie zrzedła mina  po otrzymaniu owego maila i skoro z 9% spadło mi na 7%  i nie wydaje mi się bym dał radę utrzymać przez rok  taki rabat ,wlasnie złozylem powazne zamówienie w innym sklepie tylko dlatego że suma-sumarum.....
p.s. Akurat cyklotur na dzien dzisiejszy nie ma tego i owego  i pewno bym poczekal gdyby nie ta zmiana.  
 Nie znaczy to ze gniewam sie na ten CYKLOTURU zabieg - ich surowe prawo kalkulacji. Niemniej  jako stały klient poczułem się  jak by tu rzec ...  hm... mniej  STAŁY !!
  Osobiście żałuję.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 10:21 »
Mi udało się wybronić z 3% na 3% ;)

@prestige500, trzeba być "stalszym" klientem ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 10:28 »
Cytat: "prestige500"
Niemniej jako stały klient poczułem się jak by tu rzec ... hm... mniej STAŁY !!

Jakiś czas temu kolega usłyszał w knajpie, do której chodził kilka razy w tygodniu, że "stały klient proszę pana, to taki, który przychodzi codziennie, a nie raz na kilka dni" :P

Offline prestige500

Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 11:53 »
Ja  b.cenię sobie ten sklep i lubię w nim kupowac za szerokość asortymentu i że nawet kupując  byle śrubkę traktowany jestem po partnersku i poważnnie :).
  Jednak sklepów zdecydowanie podobnie działajacych przybywa  i tym zaistniałym ,,aktem'' CYKLOTUR  moim zdaniem - strzelił sobie gola skłaniając mnie i mi podobnych ,,stałych :) klientów'' do nowych  kalkulacji i szukania  mozliwości gdzie indziej.  A już  na pewno nie bedę zabiegał o utrzymanie  raz zdobytej wysokości rabatu  skoro zrobili to ruchome !! Nie jestem handlowcem ani  nie prowadze warsztatu :) , by mi  nade wszystko marketing i zarządzanie w utrzymaniu rowerów na jezdnym poziomie pięknie i super tanio kwitło.
  Coś potrzebowałem to pierwej zagladalem do CYKLOTUR ,teraz juz zapewne  nie koniecznie :)
  Ale nic nie jest wieczne ; zarowno moje pedałowanie kiedys się skończy i moze nawet CYKL...!? :)
p.s. Jeśli  CYKLOTUR  zupelnie zrezygnuje  z %-tów  i tak pewno coś u nich kiedyś kupię -faktem jednak jest ze rabat zwlaszcza spory bywa niemałą zachętą i przywiązaniem :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 12:05 »
Nie żebym bronił Igora, ale ....

Wszystko poszło w górę. paliwo, VAT - który bardzo dużo sklepów "wzięło na siebie", cenny u dostawców, prąd .. jednym słowem koszty więc i ceny. W tym przypadku nie bezpośrednio ale właśnie po-średnio. Ktoś Wam kiedyś zrobił marketingową przysługę dając rabat a teraz z powodów czysto ekonomicznych Wam tę przysługę zmniejszył.

Matematyka.

Jako właściciel małomiasteczkowego sklepu wiem co mówię  8) sam jestem w podobnej sytuacji.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 12:20 »
Chyba była burzliwa reakcja klientów, więc szybko zrobili korektę:
Mając na uwadze Państwa opinie z jednej strony i konieczność wprowadzenia zmian z drugiej, zdecydowaliśmy się na korektę zasad ogłoszonych w ostatnich dniach. I tak:

- wszyscy obecni Stali Klienci, którzy już mają u nas rabaty (na dzień 20 lutego br.), zachowają je na aktualnym poziomie do końca 2011 roku.

- nowi Klienci (dokonujący po raz pierwszy zakupu od 20 lutego br.) będą objęci nowymi zasadami systemu rabatowego.

- od 1 stycznia 2012 roku obecni Stali Klienci zostaną przypisani do nowego systemu rabatowego

- od 1 stycznia 2012 roku zmianie ulegną wysokości rabatów, które mieli Państwo w naszym sklepie wg obecnych stawek rabatowych. I tak: rabaty 12% i 9% ulegną zmianie do 7%, rabat 6% zostanie zmniejszony do 5%, a rabat 3% pozostanie na obecnym poziomie.

- zmieniają się progi zamówień uprawniające do rabatów:

* Rabat 3% będzie przyznawany za roczne zakupy w wysokości co najmniej 500 zł
    * Zakupy na kwotę co najmniej 1500 zł rocznie będą premiowane rabatem 5%
    * Po wydaniu kwoty 2500 zł otrzymają Państwo rabat 7%

- do końca roku 2011 wielkość rabatów w sytuacjach wątpliwych będzie wyliczana z korzyścią dla Klienta (jeśli więc ktoś miał np. wydane 4400 zł, ale zrobi w danym roku tylko jedne zakupy za 300 zł, to i tak otrzyma rabat 9% do końca roku 2011, bo łącznie przekroczył kwotę 4500 zł, która uprawnia go do otrzymania takiej zniżki wg. dotychczasowych zasad)

Offline prestige500

Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 12:31 »
Zapewne  robb z Twojego punktu siedzenia-widzenia  masz wieksze zrozumienie  owego zabiegu ale  ostatecznie z powodów o których wspomnialeś wzrastają właśnie ceny wyjściowe !! Owe rabaty to chyba inna trochę bajka ?
   Ja w każym razie tak czy siak  posmutniałem  bo za sprawą roweru ;pedałując marzy mi sie odjechać jak najdalej od brutalnych praw ,,rynku'' a Cyklotur jak by mi temu do tej pory sprzyjał:)
   Oświadczam ze nie gniewam się :) na CYKLOTUR  a tylko mi smutno po stracie :)
Pozdrawiam wszystkie DOBRE sklepy rowerowe i niech im się jak najlepiej kręci !!
Hej

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 12:32 »
Wszystko poszło w górę. paliwo, VAT - który bardzo dużo sklepów "wzięło na siebie", cenny u dostawców, prąd ..

Oj, robb, a co to mnie obchodzi? To jest ryzyko działalności gospodarczej. Nie widzę powodu dlaczego to ja mam ponosić koszty wszystkich rynkowych podwyżek. Dlaczego ja mogę zbiednieć, a prowadzący działalność nie? Poza tym wymienione przez Ciebie podwyżki dotykają wszystkich w tym wypadku handlujących rowerami i częściami do nich. Zmiany cen powinny więc być powszechne. Jeśli Cyklotur kiedyś wprowadził rabaty to chyba po to by zwiększyć sprzedaż i zapewnić sobie grono stałych klientów. Ja nie neguję ich prawa do ustalania takich zasad sprzedaży jakie im najbardziej odpowiadają ale z taka formą zmiany zasad przyznawania (odbierania) rabatów to jednak im nie wyszło. Z resztą sami to zauważyli bo już rozesłali maile z wyjaśnieniami i korektą zasad przyznawania rabatów znacznie je łagodząc.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 12:34 »
Cytat: "Robb"
Matematyka.

No i ekonomia. Ci, którzy prowadzili własny biznes, lub choćby biznesik wiedzą jak
"łatwe" jest życie przedsiębiorcy.
A każdy z nas zachowa się w tym wypadku tak jak jego interes nakazuje. Tak się ten świat kręci.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Rabaty w Cykloturze
« 9 Lut 2011, 14:38 »
Coś czuję, że zamiast zyskać mocno na tej zmianie Cyklotur straci.
Często u nich kupowałem, gdyż od 250zł wysyłali za darmo (zawsze jakoś się do tych 250zł dozbierało, dokupując na zapas klocki hamulcowe, olej do łańcucha) i z rabatem mieli ciekawe ceny (choć nie najniższe, a koniecznością utrzymania najniższych cen tłumaczą obniżenie rabatu) na wiele produktów.
Od tego roku niestety coraz gorzej - najpierw zmienili minimum dla darmowej wysyłki na 400zł, teraz jeszcze odbieranie przyznanego rabatu i wymuszanie robienia regularnych zakupów na określoną kwotę. Szkoda.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum