Autor Wątek: Chowanie roweru do namiotu  (Przeczytany 24814 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Odp: Chowanie roweru do namiotu
« 3 Wrz 2011, 19:11 »
Pozwolę sobie odświeżyć temat :) Zostawić namiot przypięty na zewnątrz - ok, ale jak zabezpieczyć go od deszczu? Folia jakaś? Ogrodnicza, budowlana, malarska? Sprzedajcie swoje patenty, bo dwie godziny szukam, i znaleźć niczego na forum nie umiem ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 3 Wrz 2011, 19:15 »
Po co zabiezpieczać od deszczu? Przecież nie nocujesz w jednym miejscu przez pół roku ;) A jak pada deszcz w ciągu dnia, to też chowasz rower? Ja na pierwszej wyprawie chowałam czasem rower pod folią, na drugiej kompletnie to olałam (chociaż padało prawie co noc). Rower jakoś to przeżył :)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 3 Wrz 2011, 19:16 »
Dokładnie tak jak post wyżej :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 3 Wrz 2011, 21:20 »
A jak pada deszcz w ciągu dnia, to też chowasz rower?

Tak, zakrywam go ciałem :D Nie no, żartuje. Zdaje sobie sprawę, że czasem, jak rower zmoknie, to mu się nic nie stanie, nie mniej jednak nie byłem pewien, czy całonocne ulewy są dla niego zdrowe. Skoro wy, jako praktycy, uważacie, że nie ma problemu - więc ja go też tworzył nie będę ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 3 Wrz 2011, 21:27 »
A ja lubię mieć rower suchy. Jak jadę i pada, to ok - nie ma wyjścia. Ale w nocy nie ma powodu, żeby mókł. Więc wleczemy ze sobą plandekę. Przydaje się też dla nas:
http://rower.memorek.pl/zdjecia/450_Odra_lipiec_2009/slides/IMG_3494.html

Klubik Karpacki jeszcze profesjonalniej wykorzystuje plandekę:
https://picasaweb.google.com/klubik.karpacki/PozegnanieWakacji#5646716724221784434

Marek

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 4 Wrz 2011, 11:41 »
ja mam podobnie jak memorek. plandeka dużo miejsca nie zajmuje, wagowo też nie ma dramatu, a jej rozłożenie i zabezpieczenie rowerów zajmuje dosłownie chwilkę, zwłaszcza przez 2 osoby. Dodatkowo stanowi niezłe zabezpieczenie, takie poczucie wewnętrznego spokoju. Bo jeżeli plandeka nie jest przezroczysta to nie wiadomo co jest w środku, a ewentualne próby jej rozwinięcia w ciemności narobią hałasu gotowego zbudzić największego śpiocha ;-)

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 4 Wrz 2011, 11:56 »
My wyjeżdżaliśmy pod koniec remontu, więc nie mieliśmy
specjalnych dylematów, wzięliśmy niewykorzystane folie:
do paneli podłogowych jako footprint, a malarską
do przykrywania rowerów:

Na rogach malrskiej zawiązałem węzły, które delikatnie
wciskałem między szprychy mocując folię. Może trudno
mówić o estetyce, ale zadanie obydwie spełniły.
I obydwie po ostatnim noclegu po prostu wyrzuciliśmy.

Plus jest jeszcze jeden, którego nie wspomnieliście:
pod dobrze zawiązaną folią można zostawić sakwy
z niepotrzebnym w namiocie ekwipunkiem.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 4 Wrz 2011, 12:44 »
Ten hałas ma też złe strony, o czym łatwo się przekonać w wietrzną noc ;)

jeżeli ma się plandekę z oczkami na szpilki, a także dobrze ją się ściągnie ekspanderami to nie powinno być luzów a co za tym idzie i wielkiego hałasu spowodowanego wiatrem ;-)

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 7 Wrz 2011, 14:28 »
Używałem Marbuta Haiti i Atacama: 2x rower 26 cali do Atacamy wchodził bez ściągania kół, do Haiti trzeba było przednie zdjąc
Dla komfortu psychicznego i spokojnego snu również wolę nieco cięższy namiot (moje Haiti stuningowane o maszty i szpilki alu to coś koło 3,7kg)
Do mojego Haiti wchodzą normalnie, bez odkręcania kół, wystaje tylko kawałek przedniego koła z pod tropiku :D Podejrzewam jednak, że mamy modele z innych lat produkcji bo mój po odchudzeniu o to samo waży 3,3kg (`01).
Ja rower chowam do przedsionka bo inaczej bym chyba nie zasnął... ba, żeby spokojnie spać zapinam jeszcze blokadę :D
Dodatkowo staram się zwijać obóz wcześnie rano, zresztą w Haiti nie da się za długo spać bo jak tylko wyjdzie słonko to się udusić można :( Brak jakiejkolwiek wentylacji ...
« Ostatnia zmiana: 7 Wrz 2011, 14:37 Neno »

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
« 7 Wrz 2011, 14:35 »
A czy ktoś się orientuje czy rower zmieści się jakoś do przedsionka namiotu Fjord Nansen VEIG III?

Z powodów o których piszecie uważam, że najlepszym rozwiązaniem było by iglo z 2 wyjściami i przedsionkami (nóg się nie połamie a i można sobie klimatyzację zrobić;). Veig III z Fjord Nansen spełnia ten wymóg, do tego jest lekki (3010 g wg producenta). Do podobnego namiotu, przedstawionego na zdjęciu przez Lukantosa, rower mieści się i zastanawiam się jak będzie w przypadku Veiga.

Nie ma takiej opcji !
Spokojnie zmieścisz tam za to sakwy ;)
To co pokazał Lukantos a Veig III to ... całkiem inne namioty, no , może całkiem inne przedsionki mają.

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 7 Wrz 2011, 22:32 »
Teoretycznie rower powinien się zmieścić do Fjord Nansen Bastia II ale tylko teoretycznie.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 8 Wrz 2011, 02:21 »
a w praktyce się nie mieście? ktoś w ogóle testował ten namiot pod tym kątem? ;-)

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 8 Wrz 2011, 10:40 »
W praktyce sprawdzałem w ubiegłym roku. Pionowo wstawiony rower na kołach 26" (rama 19") lekko zahaczał o powłokę ale to pewnie dlatego, że miałem dość wysoko kierownicę. Jak bym obniżył mostek to prawdopodobnie by się zmieściły dwa a po odkręceniu przedniego koła to na 99% powinny wejść. Ewentualnie położenie roweru płasko też powinno rozwiązać sprawę tyle, że niewiele miejsca będzie w przedsionku. Niestety obawiam się, że rowerek na kołach 28" mógł by się nie zmieścić.
A oto i fotka, która chociaż w niewielkim stopniu, pokazuje porównanie rozmiaru rowerów i przedsionka.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 8 Wrz 2011, 11:14 »
Dwa rowery w Basti (28 i 26). Obawiam się, że koła będą brudzić sypialnię, ale jak widać da się wpakować bez rozkręcania. Z tym, że blokują połowę wejścia do sypialni.

Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 8 Wrz 2011, 12:14 »
A czy ktoś się orientuje czy rower zmieści się jakoś do przedsionka namiotu Fjord Nansen VEIG III?

Z powodów o których piszecie uważam, że najlepszym rozwiązaniem było by iglo z 2 wyjściami i przedsionkami (nóg się nie połamie a i można sobie klimatyzację zrobić;). Veig III z Fjord Nansen spełnia ten wymóg, do tego jest lekki (3010 g wg producenta). Do podobnego namiotu, przedstawionego na zdjęciu przez Lukantosa, rower mieści się i zastanawiam się jak będzie w przypadku Veiga.

Nie ma takiej opcji !
Spokojnie zmieścisz tam za to sakwy :wink:
To co pokazał Lukantos a Veig III to ... całkiem inne namioty, no , może całkiem inne przedsionki mają.

Dzięki za odpowiedź, warto było czekać trzy lata :wink: Kiedyś wygóglowałem namiot zaprojektowany właśnie do przechowywania roweru, zagracenie przedsionka nie będzie przeszkadzać, bo są dwa wyjścia.  Waży nieco poniżej 4 kg. Zresztą zobaczcie sami:

http://www.jurek.cz/en/products/stany/tramping/velo-2
« Ostatnia zmiana: 8 Wrz 2011, 12:16 vilqu »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum