Autor Wątek: Piękna Baśka i zły dotyk kuriera  (Przeczytany 5400 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Piękna Baśka i zły dotyk kuriera
« 13 Lut 2011, 19:37 »
Stało się!
Na początku to Wam powiem, że wcale nie chciałem tego roweru. Tylko mam kilku kolegów co na takich anorektycznych śmigają i nie mogę za nimi nadążyć.
Z pomocą Symfoniana - dzięki!!! - (który pojechał obejrzeć rower do sprzedawcy i ocenić jego stan, wynegocjował niższą cenę, a potem pojechał drugi raz samochodem i go odebrał i wysłał do mnie  kurierem) stałem się posiadaczem pięknej anorektycznej Baśki:

Baśka jest na osprzęcie Ultegra, jest to kompletna grupa. Udało się ją nabyć naprawdę okazyjnie (mniej niż połowa ceny nowego takiego roweru).
Waży prawdopodobnie około 8,5kg.

Niestety firma kurierska, nie obeszła się zbyt delikatnie z przesyłką, w wyniku czego uszkodzona została rama. Tak, k..a, rama, nie przerzutka, nie siodełko, nie jakieś małe g.. tylko rama. Jak to zobaczyłem to się załamałem. Nie tyle, stratą pieniędzy ile tym, że rower był wyśniony, wymarzony, wyczekany i upolowany na allegro. Pierwszy właściciel dbał o Baśkę jak o oczko w głowie. Na rowerze nie ma śladu jakiś innych nawet drobnych uszkodzeń. Symfonian szybko pojechał dobić targu, żeby tylko wcześniej nikt go nie kupił. A jakiś pajac byle wrzucił paczkę na ciężarówkę. Przycisnął ją innymi paczkami. Musiała latać po ładowni, bo karton złożył się na końcach w harmonijkę i rozdarł.

Skończyło się tym, że przednie koło włożone do kartonu luzem (ale oddzielone od ramy przekładką kartonową, upchane kawałkami styropianu i folii) wyryło piastą niezłą rysę na środku dolnej rury. Rysa jest głęboka na 0,3mm (sprawdzone suwmiarką). Z jednej strony rysa na ramie a z drugiej dziura w kartonie! Zanim piasta dotarła do ramy musiała pokonać podwójnie złożoną przekładkę z kartonu. To było naprawdę dobrze zapakowane.

Zastanawiam się, czy ta rama nadaje się jeszcze do użytku, bo nie mam pojęcia jak cienka jest tam rura. Na razie jeździ bosko. Trochę narwana jest, muszę się od nowa uczyć jeździć na rowerze. :D
Paczka była ubezpieczona, kurier podpisał protokół uszkodzenia. Odzyskam pieniądze. Niesmak pozostaje.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Lut 2011, 19:42 »
Cinek, cóż za łyżka dziegciu :/ Aż żal patrzeć :(
Z drugiej strony rowerek jak marzenie - zabierzesz Barbarę na zlot? Zdaje się, że miałbym wielką ochotę wziąć ją choć na chwilę między nogi ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 13 Lut 2011, 19:48 »
Ło fajna Bryka :)

Offline Mężczyzna Keto

• Na forum od: 10.06.2009
« 13 Lut 2011, 19:48 »
Rower miałem dzisiaj okazję widzieć na własne oczy. Piękna maszynka, spoglądałem na nią z zazdrością. Ale co tam, przyjdzie czas to się też pomyśli.
Przykra sprawa z tym uszkodzeniem. Stało się, nerwy, strata i żal. Myślę, że jednak nie ma co za wiele się nad tym rozwodzić tylko trzeba jeździć i zapomnieć. Uważam, że nic złego nie powinno sie stać.
A tak w ogóle to dlaczego Baśka  :?:

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 13 Lut 2011, 19:50 »
Jednak nie wytrzymałeś do marca :D

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 13 Lut 2011, 20:46 »
Cytat: "aard"
Z drugiej strony rowerek jak marzenie - zabierzesz Barbarę na zlot? Zdaje się, że miałbym wielką ochotę wziąć ją choć na chwilę między nogi ;-)

Na zlot nie mogę w tym roku. Poza tym, ma delikatne koła (20 i 24 szprychy). Szkoda ryzykować. Nie widzę sensu w usakwianiu tego roweru.

Ale chętnie oddam Baśkę do przetestowania. Będzie jakaś wyprawka, albo inna ustawka. Do Łodzi mam raptem 225km, mam nadzieję, że w tym roku strzelę sobie taką traskę. Zapraszam również na wiosenne testy do Bydgoszczy.

Cytat: "Keto"
A tak w ogóle to dlaczego Baśka  

Jak na nią spojrzałem, to od razu wiedziałem, że to Baśka jest. Tak po prostu.

Cytat: "Robert!"
Jednak nie wytrzymałeś do marca

Kluczem do odpowiedzi na Twoje stwierdzenie jest:
-odpowiedni rozmiar ramy
-idealny stan techniczny
-cena
Tu nie było co myśleć i się zastanawiać.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Lut 2011, 21:03 »
Rozumiem Twoją motywację. Na zlotach Surly rulez ;)
Aczkolwiek mój w tym roku dostanie wolne właśnie na ten czas ;)

Zatem testy przy okazji ;)
Jeszcze zdradzę, dlaczego mi zależy - chcę się wreszcie przymierzyć do szosówki w moim rozmiarze. Do tej pory zawsze wsiadałem na nazbyt duże i wskutek tego gdzieś głębi czuję że "szosówka jest niewygodna", a to zapewne nieprawda, jeśli się siądzie na ten właściwy rozmiar... :)
U Transatlantyka tez już klepię testową przejażdżkę ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 13 Lut 2011, 21:25 »
Bardzo ładny sprzęcik,a osprzęt jeszcze lepszy,rama wytrzyma,ale nieładnie postąpili z Twoją paczką, każdego by coś strzeliło na miejscu oczywiście. Nawet twojemu pieskowi uszy opadły. :roll:
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 13 Lut 2011, 22:13 »
Ramie nic nie będzie od tej rysy.  Kurde, trzeba by jakoś tą rysę wyretuszować.
Chętnie zrobiłbym to dla przyjemności bo rowerek extra.
A tak wogóle to nie możesz ścignąć firmy kurierskiej?  Kasę za przewóz wzięli.  Ja bym nie daraował
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 13 Lut 2011, 22:32 »
A myślałem, że mój przypadek był wypadkiem przy pracy. Na początku stycznia za pośrednictwem DPD przyszedł do mnie rower. Bardzo zadowolony zabrałem się za skręcanie, ale okazało się, że mam pogiętą przednią tarczę, wygiętą klamkę hamulcową, obity lakier na ramie. Po obejrzeniu uszkodzeń doszedłem do wniosku, że paczka mocno uderzyła o coś, bo zniszczenia były "zgrupowane" w jednym rejonie paczki.
Sprawa skończyła się wymianą części na koszt sklepu, teraz oni ścigają się z DPD, ale niesmak pozostał.
Widać, że to nie był jednostkowy przypadek nieostrożnego obchodzenia sie z przesyłką.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 13 Lut 2011, 22:38 »
Cytat: "kokop"
amie nic nie będzie od tej rysy. Kurde, trzeba by jakoś tą rysę wyretuszować.
Chętnie zrobiłbym to dla przyjemności bo rowerek extra.
A tak wogóle to nie możesz ścignąć firmy kurierskiej? Kasę za przewóz wzięli. Ja bym nie daraował

Z miłą chęcią umówię się na retuszowanie. Tylko, kokop, najpierw retuszujemy, a potem dalsza część programu.
Pewnie dostanę trochę pieniędzy, przesyłka była ubezpieczona. Tylko, że to tylko kasa będzie. A rower jest już niesprzedawalny z takim uszkodzeniem. Jesteśmy już na dobre i na złe :-)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 13 Lut 2011, 22:41 »
nawet jak jej anoreksja doszła pod stan wymagający leczenia, to i tak zostaje ponad 0.5mm (ale bardziej bym stawiał na 0.8, przy tej wadze to raczej normalna rama jest). Plasterek na ranę u lakiernika i ok. Sprawdź, czy czasem jej nie wygło (linijka..)

I widzę, że muszę też coś przygotować.. Maratony "na kawę" stają się modne :)

Edit. A paniusi to ładne buty kiedy kupisz? Metka Time, w srebrze, a przyciągnie każde oko :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 13 Lut 2011, 23:04 »
Nieźle ten karton zmasakrowali.
Dobrze że rama nie była carbonowa, a tak to alu do wesela sie zagoi :P

Kiedyś miałem taki plan żeby sie wysłać kurierem w paczce nad morze, ciekawe czy dotarłbym cały :D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 13 Lut 2011, 23:09 »
Cytat: "Symfonian"
Kiedyś miałem taki plan żeby sie wysłać kurierem w paczce nad morze, ciekawe czy dotarłbym cały

Ciekawe czy dotarłbyś nad morze :P
A nawet jeśli, to kogo by oskarżyli w sądzie ;)

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 13 Lut 2011, 23:20 »
cinek,
Nie bój nic.  Taką ryskę to da się wyretuszować że sam nie będziesz wiedział gdzie ona była.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum